Reclaima bibblan

Jag skrev lite kaxigt på Instagram igår att jag nog inte skulle köpa något på bokrean eftersom jag ändå är på biblioteket ett par gånger i veckan. Det påståendet lyckades jag stå för i ungefär en kvart då jag redan en kort stund efteråt köpte på mig ett gäng barnböcker på Ica Maxis bokrea, däribland min gamla barndomsfavorit Hattstugan av Elsa Beskow.

Och JA, jag vet att den innehåller aga men det är ju trots allt fiktion. Jag har diskuterat detta länge med mig själv, om man kan läsa om barnaga för barn, men det måste man ju kunna eftersom det trots allt är fiktion. Väldigt uppenbart fiktion dessutom, ungjävlarna bor ju i en hatt! Den är så finurligt skriven på rim och jag älskade när min mamma läste den för mig när jag var liten så vi bestämmer här och nu att antalet förvärvade trauman av att läsa Hattstugan förmodligen är lika med noll.

Var var jag? Jo, bokrea. Idag var jag inne i stan igen för att byta till mig några sticklingar och då råkade jag ramla in på akademibokhandelns rea där jag köpte några jag länge spanat på till mig själv. Det blev bland annat I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv och Kära Liv och Caroline av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Kanske köper jag några fler imorgon eftersom böcker är det finaste och bästa jag vet.

Men tillbaka till bibblan. Det känns fint att få ha återerövrat den samhällsinstitution där jag mer eller mindre bodde som barn och tweenie. Allt finns ju där! Och med all teknik finns det ännu mer att få ut av det. Bibblan har liksom levlat sen man var liten. Man kan reservera och beställa böcker från andra bibliotek i telefonen och få ett sms när de har kommit in, man kan ladda ned E-böcker och ljudböcker direkt online och söka på titlar för att se vad som finns hemifrån. Så himla fint.

Jag hoppas verkligen att mina barn får samma relation till böcker och läsning som jag själv har och hade som barn. När jag var 10-11 lånade jag kassar med böcker varje vecka som jag slukade. Det gör jag nu med, fast åt barnen. Varje fredag när båda två är hemma går vi till stadsbiblioteket och lämnar igen förra veckans kasse och fyller en ny. Helt gratis.

Och ja, kanske är jag en debil kretin som lite casual tipsar om en av världens äldsta samhällsfunktioner som vore den en nyhet, men jag vill ändå göra det!

Mitt bokreatips för i år får alltså bli följande: Köp ingenting och gå till biblioteket istället. Och om du ändå måste köpa någonting, köp någonting med barnaga i.

Kram!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s