Säg hej till mina krukväxter

De senaste månaderna har jag verkligen tyckt om att hålla på med mina växter. Det som började med en elefantöra för några år sedan har nu utvecklat sig till en hobby som tar över både min fritid och mitt hem. Därför tänkte jag att vi kunde ta en liten tur hemma hos mig och säga hej till några av dem!

Vi börjar med att säga hej till min Prickbegonia, aka Begonia Albopicta. Ja, eller vad den nu är för något. Jag köpte den som liten stickling på Tradera i höstas under namnet gulvit änglavinge men folk verkar vara lite oense om vilken sorts prickig begonia som är vilken. Kärt barn har många namn! Säg hej till Sigge också.

Den här fina fick jag av svärmor på min födelsedag i augusti. Då var den pytteliten och sedan dess har den bara växt och växt. På kvällarna reser sig bladen och pekar rakt upp i himlen, som att den ber. Maranta Leuconeura Tricolor heter den men kallas också för Mose Stentavlor.

Här har vi en hel liten samling. Tradescantia Fluminensis Tricolor och Pilea Peperomioides, även känd som Elefantöra. Till vänster har vi moderskeppen och till höger deras små bebisar. Den rosagröna tradescantian tvingade jag Jesper att komma hem med här om dagen efter att jag hade fått nys om att det fanns sådana på en blomsteraffär i Kungsbacka där han jobbar. Jag har letat efter en sådan i flera månader och plötsligt bara fanns den där!

Den här lilla heter Paradisträd eller Crassula. Krukan köpte jag på loppis för fem kronor. Älskar att köpa krukor på loppis. Det här lille trädet tål nästan vad som helst och jag längtar tills det har blivit gammalt och stort. Tyvärr kommer det ta en miljon år eftersom de växer så otroligt långsamt, crassulorna.

Här har vi en Narrfikus och en Fönstermonstera. Eller ja, Clusia Rosea och Monstera Obliqua eller Monkey Mask om man ska vara noggrann. Här syns också ett litet växthus jag köpte för 20 kronor på en loppis en gång. Det är fint men det är tyvärr bara en tidsfråga innan den en meter långa människan jag bor med drar ned det i golvet.

Längst bak har vi ett litet projekt jag håller på med. Elefantöron förökar sig via rotskott, alltså små plantor som växer ut från stora plantans rötter och dyker upp som små bebisar i krukan. I den här krukan har jag valt att ta bort den stora plantan för att behålla alla bebisar istället. Den verkar bli stor och frodig och målet är att ha en jättebuske. Så snart det blir lite ljusare tider ska den få flytta till en större kruka.

Längst fram har vi ett Palettblad som egentligen är mörkt purpurfärgat och lila, men jag vet tyvärr inte vad sorten heter. Jag antar att det är vintern som muckar med den lilla plantan. Ja, och att jag slaktade den i vintras. Man kan beskära sina palettblad ganska hårt, alltså ta bort toppen på plantan för att den ska bli buskigare, men vintern är en dålig tidpunkt att göra detta. Nu ser den dock för första gången på flera månader ut att leva så förhoppningsvis tar den sig igen. 

Min Monstera Deliciosa behöver ingen presentation.

I den vita krukan står en porslinsblomma vid namn Hoya Carnosa Variegata. Jag köpte den på den fantastiska lilla blomaffären Flora Grön som ligger här i Mölndal nära där jag bor och fick den extra billigt efter att de hade råkat glömma bort den över julledigheten. Förhoppningen är att den börjar leva och frodas igen. Den är grön och vitspräcklig och jättejättefin. När bladen är nya är de tydligen puderrosa så man längtar ju GANSKA mycket nu. Mvh älskar alla typer av marmorerade blad.

Till vänster skymtar en Fönsterfikus eller Ficus Elastica och till höger det jag tror är Skelettsköld som jag btw hatar eftersom den verkar hata mig.

Till vänster en liten Venus Flugfälla som storbarnet har köpt och så en till elefant. Jag börjar ha för många elefanter, men den är ju så infernaliskt GOLLIG ihop med lelle krukan.

Den här heter Euphorbia leuconeura men kallas mest för Skvätt-i-väg eftersom den skjuter iväg frön som en galning. Det är en av mina äldsta växter och jag köpte den som en liten stickling på Tradera för tre år sedan. I förgrunden står samma fönsterfikus som på förra bilden och trängs tillsammans ett rotat ekollon. Där bakom skymtar också en Klätterkalla eller Philodendron hederaceum. Den har mörkt gröna hjärtformade blad och är superfin.

Till sist säger vi hej till den här Gullrankan som fram tills nyligen hängde i en ampel i taket. Ja den gjorde iallafall det tills kroken ampeln hängde i begick harakiri medelst hopp i golvet och stendog. Plantan klarade sig dock och fick flytta upp hit där ingen kan tafsa på den. Epipremnum heter familjen och jag vet inte exakt vilken sort det här är.

Vad har ni för växter hemma och vilka är era drömväxter?

2 thoughts on “Säg hej till mina krukväxter

  1. Pingback: Frågor och svar | aversioner

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s