Recept: Världens bästa pizza

Jag gillar ju att blogga recept. Idealiskt för en receptblogg är vackra recept och/eller videor. Den enda bilden jag tog när vi åt pizza här om kvällen var den här:


Inte så idealiskt eller matbloggigt. Men, pizzan på bilden råkar trots den sjaviga bildkvaliteten vara världens bästa hembakade pizza. Jag har finslipat receptet i 10 år och det är ursprungligen en variant av något slags grundbröd Jamie Oliver gör. Jag har lite mer av allt som är gött, dvs salt honung och olja.

Bäst blir det om man kan grädda pizzan på en baksten, vilket alltså är en stor rektangulär skiva av sten eller keramik man har i ugnen för att få till en jämnare ugnsvärme och ett bättre bröd. Har man inte en baksten kan man lägga in en plåt upp och ned och låta den bli helt åt helvete varm. Jag menar typ en-timme-i-ugnen-på-varmaste-varm. Så varm. Orkar man inte det kan man grädda pizzan på en helt vanlig plåt, den blir god ändå.

Det här behöver man till ungefär 3 plåtar med pizza:

 • 50 gram färsk jäst
 • 6 deciliter ljummet vatten (Eller kallt om du har lite mer tid)
 • 1 kg vetemjöl special, gärna eko
 • 1 rågad matsked salt
 • 2 matskedar honung
 • Massa olivolja. Jag vet inte hur mkt jag tar, kanske en halv deciliter, kanske mer. Tänk dig att du är med i en sketch där du ska härma Jamie Oliver där han ringlar olivolja helt överdrivet över något. Så mycket ska du ha.

Och så här gör man:

 1. Sätt på ugnen på det varmaste, gärna med plåt eller baksten i. Den behöver vara minst 275 grader varm och stå och gotta sig typ en timme på det viset innan pizzan ska in.
 2. Lös jästen med vatten och honung
 3. Tillsätt hälften av mjölet och rör/knåda in det.
 4. Tillsätt andra hälften av mjölet, oljan och saltet, knåda in det.
 5. Knåda jättelänge. Gärna med maskin eller degkrokar. Typ 10 minuter. 15 om du orkar.
 6. Låt jäsa i 45 minuter.
 7. Kavla ut pizzan på bakplåtspapper som du antingen lägger direkt på en plåt eller lägger på något du kan använda som brödspade, typ en bit kartong eller en skärbräda.
 8. Lägg på det du gillar. För mig är det tomatsås (Muttis färdiga pizzasås på konserv är helt sinnessjukt bra. En burk räcker till hela receptet), stark ost, tonfisk, fuloliver och lök eller tomatsås, stark ost och parmaskinka som väl utanför ugnen toppas med ruccola, olivolja och flagad parmesan en masse.
 9. Låt hela pizzan inklusive bakplåtspapper glida över på bakstenen eller den varma och upp och nedvända plåten i ugnen. Det här steget skippar du om du lägger den på vanlig kall plåt, då skjutsar du bara in den i ugnen.
 10. Grädda tills klar. Det beror lite på hur bra din ugn är men du ser nog när den är klar. Det kanske tar 10-15 minuter eller så.
 11. ÄT.

Frågor?

3 reaktioner på ”Recept: Världens bästa pizza

 1. Låter SÅ sjukt gott! Inga frågor på det. Men en fråga har jag ändå: VARFÖR ska plåten vara uppochner?? Kan inte för mitt liv förstå.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s