Filmtips: Rosemari

I år har jag fått äran att vara en av tre ambassadörer för Göteborgs filmfestival. Det innebär i korthet att jag har blivit beviljad en pressackreditering som gör att jag kan komma in på alla filmer och events och att jag rapporterar från och om de grejer jag tar del av. Skitkul! Årets filmfestival är den första jag någonsin besöker så det är inte utan att känna att jag approprierar kulturjournalistiken jag gör detta, men det struntar jag i för oj vad mycket bra film det finns och OJ vad kul det är.

Igår gick jag och såg sverigepremiären av den norska filmen Rosemari tillsammans med min vän Lovisa som också är ambassadör, och OJ vilken pangfilm det var? Jag ska vara ärlig och erkänna att jag mest ville se filmen för att 16-åriga Ruby Dagnall, aka Emma i Skam, spelar en av huvudrollerna. Och ja, jag ÄR kanske inte mer än en banal människa som triggas av alla typer av gemensamma beröringspunkter med Skam, men låt så vara då.

Filmen börjar med scener från ett bröllop där den tvivlande bruden Unn Tove, som spelas av Tuva Novotny, smiter ner på toaletten och ligger med en av gästerna. På toaletten hittar hon en spritt språngande nyfödd bebis övergiven på golvet och springer upp till festen med det blodiga lilla knytet i famnen. Bebisen hämtas med ambulans och de många frågorna om vem barnet är och vem som har övergivit henne lämnas utan svar.

16 år senare söker barnet, Rosemari, upp Unn Tove som arbetar som journalist på ett litet sömnigt tv-program i staden där de båda bor. Tillsammans börjar de nysta i hennes bakgrund och dra i lösa trådar för att försöka hitta hennes biologiska mamma, samtidigt som Unn Tove gör TV av det hela.

Jag ska inte berätta för mycket om exakt vad filmen handlar om men det finns så mycket fint i den som gör att ni måste se den?

Skådespeleriet till exempel. Ruby Dagnall är fenomenal i den här rollen. Filmens producent Turid Øversveen var på plats för en frågestund efter visningen och berättade att Ruby PRECIS hade fyllt femton när hon började spela in den här filmen som alltså är hennes första erfarenhet av skådespeleri någonsin. Helt sjukt. Jag repeterar: HELT SJUKT! Hon är briljant. Och hälften så gammal som mig. :)))))))) Får ingen åldersnoja alls :))))) Kul att man har kommit någon vart i livet :))))))) Dessutom är Tuva Novotny är som vanligt briljant och övertygar verkligen som norska.

Här kan ni se trailern:

Får ni möjlighet så se den. Den går i eftermiddag och imorgon på filmfestivalen, men jag hoppas att den tas upp av svenska biografer framöver.

:’)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s