Det stora inlägget om syror

För några dagar sedan la jag upp en bild på instagram där jag med ett enda ord förklarade min kärlek till den nyaste delen av min hudvårdsrutin: syror. Att endast använda ett enda ord ansågs som lite snålt och några bad att jag skulle skriva ett inlägg om vad syror är, varför, hur, vilka OSV.

Självklart kan jag det. Såhär kände jag själv första gången folk snackade om syror i fejset:

Så kan vi inte ha det och därför kommer här inlägget om SYROR OCH HUR DE FÖRÄNDRADE MITT LIV. Skoja. (inte)

Några OBS innan jag börjar:

 1. Jag är ingen expert utan endast lekman. Det här är ett inlägg om hur jag gör, det innebär inte nödvändigtvis att jag har fattat allt helt rätt. Gör som jag gör på egen risk.
 2. Syror funkar inte likadant på alla. Olika hudtyper mår olika av olika syror. Ibland verkqr det som att man inte ska använda det alls, typ om man är preggo. 
 3. Det är lätt att bli överexalterad men börjar man använda syror för mycket/ofta/fel börjar hyn mest troligt freaka ur pga överexfolierad så ta det lugnt. JÄTTELUGNT.
 4. Läs på.

Jag har provat några olika sorter. De sorter jag kommer att fokusera på här heter AHA och BHA.

AHA är en akronym för Alpha hydroxy acids. Det finns flera olika varianter av AHA-syror, men det alla har gemensamt är att de är vattenlösliga syror som enligt den här artikeln gör följande med fejset:

 1. Exfolierar på hudytan (behandlar textur & lyster).
 2. Behandlar pigmentering, solskador och ålderstecken.
 3. Är perfekt för torr hud då den ger god återfuktning.

Vidare till nästa syra:

BHA eller Beta hydroxy acid är ett annat namn för salicylsyra. Här handlar det om fettlöslig syra. Eftersom den kan lösa upp fett kan den också möla sig in i porerna i fejset (som innehåller talg) och exfoliera de gamla hudceller som byggs upp inuti porerna = bingo för acne och pormaskar. Den har också antiinflammatoriska egenskaper som kan vara toppen mot rosacea och eksem.

YAS HALLO.

Så. Vilka produkter använder jag då?

Jo, jag har en BHA-produkt som jag har beställt från någon koreansk återförsäljare på ebay. Den kommer från ett koreanskt märke som heter CosRX, heter BHA power liquid och kostar typ 150 kronor och har beskrivits fint av Fröken Rosa HÄR (där den också tävlar mot den, på beautyinternet, kanske mest populära BHA:n från Paulas Choice).

Den kommer i en trevlig pumpflaska och har konsistensen av något slajmigt vatten. Så här gör jag med den: Jag rengör fejset och torkar det med handduk och låter det bli riktigt riktigt knustorrt. Sen tar jag ett par-tre pumptryck BHA i handen och klappar runt det i fejset och undviker ögonområdet och munnen. Sen gör jag något annat. Kollar nån serie eller äter en macka och glömmer bort att jag har detta i fejset. Som jag fattar det så behöver den här lelle mirakelvätskan tid på sig att göra sitt jobb, aka neutraliseras på huden. Det här tar 20-30 minuter och därför behöver man vänta innan man återfuktar huden = praktiskt att göra på kvällen och not so much på morgonen.

Efter 20-30 minuter så fortsätter jag med kronans fuktserum så att huden får fukt och blir glad. Sen tar jag ett nattserum/nattolja från Kiehls som jag fick av min förra kollega Kajsa som föda-barn-present när Sigge hade fötts. Den har jag alltså använt dagligen i över ett år och det är fortfarande typ halva flaskan kvar.

När jag har använt den är det dags för något slags nattkräm eller fuktmask. Ibland använder jag en helt vanlig nivea-nattkräm från hemköp. Ni vet, en sån som luktar riktigt mycket tant och heter något med Q10. Använder jag den vaknar jag len som en bebisrumpa. MEN, ibland tar jag det tyngre artilleriet och smäller på Avenes Cold Cream, hypad på beautyinternet. Den är fet, äcklig, man känner sig kladdig och håret fastnar i den. Dessutom luktar den jättemycket. Jag menar JÄTTEMYCKET. Men, härdar man bara ut och ser till att byta örngott då och då så är hyn i fejset jätteglad när man vaknar.

Det var BHA:n. Den använder jag några kvällar i veckan. En gång i veckan ungefär så byter jag ut den mot en produkt med AHA-syra, som istället för att gräva sig ned i porerna jobbar på ytan.

KICKS har en jag tycker är trevlig och väldigt billig för de resultat man får. Glowing Beauty Exfoliating & Tingling Mask heter den och kostar typ en femtiolapp. Den bränner till ordentligt i ansiktet men oj sicken liten bebisstjärt den förvandlar ansiktet till. Jag kör ungefär samma rutin och ordning som ovan med skillnaden att AHA-masken behöver tvättas av, något jag gör efter typ 10-15 minuter.

Jag har också haft en annan AHA-produkt som är lite mildare och kan användas dagligen.

Pixi Glow Tonic, OCKSÅ DEN HYPAD AV BEAUTYINTERNET. Tänka sig så lättköpt jag är. Den applicerade jag på bomullsrondell och dabbade runt i fejset efter tvätt på kvällarna 

Men på riktigt nu. Mitt ansikte är superlent. Min hy ser klar och jämn ut. Jag använder aldrig mekanisk skrubb längre, pga behövs inte. Som jag fattar det ska syror dessutom vara mycket skonsammare än att riva sönder ansiktet med typ socker, kaffe eller plastkorn.

JAG ÄLSKAR SYROR.

Så. Några frågor innan ni går iväg och experimenterar med syror och givetvis tar det väldigt lugnt och fasar in saker metodiskt och alltid använder stark solskyddsfaktor efteråt? Ställ i kommentarsfältet så ska jag försöka hänvisa er vidare till kunniga personer på beautyinternet.

VAR FÖRSIKTIGA, BLI INTE ÖVEREXALTERADE, LÄS PÅ MER SJÄLVA OCH KRAM

Ps. Har inte fått några som helst pengar, fame eller glory för att skriva det här. Det är bara för att det är kul.

 

10 reaktioner på ”Det stora inlägget om syror

  • Bra fråga. Vad är den mer exakt? Vad som händer om man har fräknar? Tror att det är någon av dem som bleker fräknar men osäker på vilken. Tror AHA. Mvh övertygande och kunnig.

   Gilla

 1. Frågan var nog: men om man har fräknar men tycker om dom, då kanske man ska skippa syra..? Eller finns det nån bra som fräser loss men skonar fräknarna?

  Gilla

 2. Kul det är med konstant kass aknehy och vara allergisk mot acetylsalicylsyra. AHA håller min hy i schack, men är ju alldeles uppenbart att BHA är det som skulle fungera bäst. Snark!

  Liked by 1 person

 3. Hurra för syrainlägg!
  Fråga 1: hur skulle du beskriva din hud innan syrorna kom som en frälsare?
  Fråga 2: Med vad och hur rengör du innan syrakalaset? Tycker det är assvårt att hitta nått rimligt.
  Mvh novis

  Gilla

  • 1. Min hy innan var yttorr men relativt problemfri. En del pormaskar, framförallt på näsan och kinderna samt några envisa käkfinnar varje mens.
   2. Jag rengör med Dermalogicas special cleansing gel som är apdyr men svindryg *använder två djur i en mening*. Tycker den är det bästa jag har hittat och jag passar på att köpa den när det är 20% på någon webshop eller åhlens. Så nej, rimligt kanske inte är rätt svar här men jag tycker den är bäst.

   Gilla

 4. Älsk på syra! Men insåg att jag har en miljon aha-syra produkter men INGEN bha, så det fick jag ju glatt beställa. Har en skitdryg acnebenägen hy så jag hoppas att det hjälper litta. Btw så älskar jag paula's choice! Har bara provat en pixiprodukt men den gillade jag starkt. Nån over night mask typ.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s