Recept: Fiskgratäng och självhat

Idag gjorde jag fiskgratäng. Vi hade i princip allt till den hemma och vår matkasse har inte kommit än så det fick bli så här. Det blev supergott, men nästa gång jag är själv med barnen hela dagen och framåt 16 kommer på idén att göra en fiskgratäng från scratch behöver någon örfila mig med en stycke halvtinad torskrygg. Det är inte så krångligt egentligen men när en ettåring hela tiden ramlar ned från en soffa i närheten och en fyraåring ständigt vill jonglera med knivar kan det lätt bli lite svettigt.

Folk på instagram undrade hur jag gjorde den så här kommer receptet. Rätta mig gärna om något är otydligt eller verkar fel. Har skrivit som jag minns det och är själv inte en person som jobbar med exakta mängder eller tider så risken finns att det är möe otydligt alltsammans, iaf för den som är en ovan matlagare.

FISKGRATÄNG ALA AVERSIONER

Du behöver: 

 • Färsk eller tinad vit fisk (torskblock funkar fint), 400 gram
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Citron (färsk eller på flaska
 • + NÅN NÄVE FRYSTA FINA REKER

Och till duchessepotatisen:

 • 1 kg mjölig potatis
 • 50 gram smör
 • 3 äggulor
 • 1 dl mjölk eller grädde till potatisen

Och till såsen: 

 • 5 dl matlagningsgrädde
 • 1 fiskbuljongtärning
 • Dill. Jag har alltid små boxar med hackade örter från typ Findus i frysen, kostar typ 7 spänn och är världens bästa grej.
 • Citron
 • 1 stor klick smör
 • 1 rågad matsked vetemjöl
 • Salt och peppar

SÅHÄR GÖR DU:!

 1. Sätt ugnen på 200 grader
 2. Skala potatisen och skiva i jämntjocka skivor på typ 1,5 cm. Koka den i lättsaltat vatten tills mjuk.
 3. Lägg fisken i en gratängform. Salta, peppra och häll citronsaft på. Lägg aluminiumfolie ovanpå och kläm åt längs kanterna så att lelle fesken är instängd. Baka i ugnen i 15 minuter
 4. Häll av potatisen och vispa sönder den med elvisp eller pressa med potatispress. Tillsätt äggulor, smör och mjölk och vispa tills det är en jämn smet. Salta och peppra (och kanske ha i nån jäkla muskot?? Vet ej, är skeptisk men kan ta gift på att typ Per Morberg hade haft muskot i). Ställ den åt sidan.
 5. Ta fram fesken ur ugnen.
 6. Nu ska du göra sås. Smält smöret i en liten kastrull. Häll på mjölet och vispa ihop det till en liten smet/deg/redning. Häll genast på grädden och skyn från gratängformen. Smula eller finhacka en buljongtärning och häll i. Låt allting koka upp och sedan puttra under omrörning tills det tjocknat.
 7. Häll i dill i såsen. Mer dill än du tror. Rent av satans mycket dill.
 8. Smaka av med citron, salt och peppar tills du tycker att det är smaskigt. Det går ganska fort. Ta av såsen från plattan.
 9. Nu ska du montera! Spritsa ut potatisen längs med kanterna av formen med spritspåse och tyll om du är ambitiös. Om du inte är det eller om du bara är en helt vanlig person som faktiskt inte har ovanstående grejer går det också alldeles utmärkt att bara klicka ut potäten med matsked eller slickepott.
 10. Nu borde fisken ligga i mitten, inramad av potatis. Lägg rekerna på fisken och fyll upp mitten med sås. Du har förmodligen gjort för mycket sås och det är helt i sin ordning. Ställ fram den på bordet bara.
 11. Kör i ugnen tills potatisen har fått färg och ser fin ut.
 12. Ät.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s