Fynd från 1998

Pga flytt och sambo med, hur-ska-jag-säga, ett gott sinne för ordning (Städmani? Fäbless för att organisera saker? Dymoromans?) har vi gjort slag i saken och strukturerat upp våra nostalgilådor. Ni vet, de där fjorton banankartongerna man har i källaren med typ skolkataloger, gamla gosedjur, sina första skor och oklara diplom från någon fortbildningskurs man gjorde med McDonalds 2007 (turligt nog hade jag faktiskt allt utbildningsmaterial från donkens båda skiftledarkurser Basic Shift Management och Advanced Shift Management kvar, utifall att jag skulle vilja reminissa lite någon kväll).

Varsin gigantisk plastback fick istället bli hem åt våra nostalgigrejer och medan jag städade hittade jag en hel del guld. 1998 verkar ha varit ett kreativt år med mycket känslor för mig så jag tänkte dela med mig av lite smått och gott från dagböcker och dylikt.

Vi börjar med en go bild:

Aw. Göllit. På bild ser vi till vänster också Tessan, en av mina bästa vänner än idag. Misstänker att min outfit var starkt inspirerad av Spice Girls. Misstänker också att den där planschen, som jag fick i typ FRIDA, satt på varenda snorunges vägg det året. Ni vet, samma år då NRJ spelade en variant av My heart will go on där de liksom hade klippt in ljudklipp av filmen. Eller alltså, filmen kom ju 1997 och det kan ju vara så att vi här bara satt och lyssnade på kassettband där jag hade lyckats spela in den här låten från NRJ, men det får vi aldrig veta.

Här ser vi ett referat av ett avsnitt av tv-programmet Voxpop. Som ni ser tyckte jag att det var jobbigt att behöva göra detta men uppenbarligen kallade plikten.

Jag gör det oväntade och drämmer till med en sammanfattning av året redan i maj! En uppsjö av olika händelser som ni ser. Bland annat gjorde jag och ”Hobbe” slut. Nu kan jag inte minnas att detta var särskilt traumatiskt då jag vill minnas att vårt förhållande var mer av en formell överenskommelse än någon typ av relation då vi inte en enda gång förutom vid chansfrågningen och själva dumpningen faktiskt pratade med varandra eller umgicks på något typ av fysiskt plan.

Slutade också suga på tummen. Ja, jag var typ 11 år. Ja, det var traumatiskt att suga på tummen så länge. Ja, det var fullkomligt vidrigt att försöka sluta pga tumjäveln var ju ALLTID DÄR! Som tur var lyckades jag innan jag började sova över hos folk i någon större utsträckning.

Fyllde här i min egen ”Mina vänner-bok”. (Vartannat uppslag i den boken har jag själv fyllt i).

Saker jag gillade det 1998: Titanic. Såklart. Kattungen Maja som mamma liksom kuppade in i hushållet en eftermiddag då pappa låg och sov efter att ha jobbat jour på sjukhuset. Vi plockade med oss kattungen från en av mammas jobbarkompisar och placerade den på pappa där han låg på sängen. Slugt.

Ville också bli skötare på hunddagis. Mycket oklart då jag idag hatar hundar. Eller alltså, valpar är väl gölliga på bild eller film men jag tycker att de luktar äckligt, jag är ganska rädd för dem och de kan ju absolut inte tävla mot katter. Så. THERE YOU HAVE IT

Nytt uppslag, nya intressen! Men så är det när man är 11 år. På detta uppslag är jag uppenbarligen ett geni då jag fortfarande kan skriva under på allt som står där. Leo, check. Titanic, check (jamen så skjut mig då!), fjantiga killar CHECK. Journalist, check (på sätt och vis). Ja, ni ser ju.

Äntligen får en kompis skriva och inte vilken kompis som helst utan min guldhamster Zack, döpt efter yngstabrorsan Zac i popbrödratrion från Tulsa: Hanson! Visserligen med en svensk stavning men det var för att jag var rädd för att ingen skulle kunna uttala Zac. Ja. Finns egentligen inte så många frågetecken här mer än att Zack ville bli polishamster. Vill minnas att han var en ganska feg guldhamster. Känner mig därför aningen skeptisk till detta.

Årskrönikedags med fin teckning! Hurra!

1998 var ett skitår. There. I said it. Inleder listan med två väderpunkter. Både dåligt väder OCH ingen snö. Katastrof. Sedan var det diskoteksbranden i Göteborg och orkanen Mitch, legit punkter båda två (även om jag är överraskad över att de blev omsprungna av vädret). Ovanpå all denna skit så FICK JAG INTE MENS. Det fick jag året efter, men det visste jag ju inte då. Blev också dumpad av Håvard (ovan förekommande som Hobbe). Efter detta, KRIG i största allmänhet och det kan jag ju inte direkt argumentera mot. Hatbrevet från Karro var ett brev från en kompis som nog egentligen inte var mycket allvarligare än vad konflikter mellan barn är men det var nog det enda traumat jag egentligen tänker faktiskt borde ha platsat på denna lista. Då. Idag är vi jättebra kompisar och har en period dessutom bott ihop så det är definitivt preskriberat. Listans mest otippade punkt är tunnelbygget på Hallandsåsen. Jag är alltså uppvuxen typ 120 mil från detta men har uppenbarligen drabbats HÅRT av detta. (Är mest överraskad över att jag hade registrerat detta?) Sista punkten: Skolan. Inga kommentarer, ni vet hur det är.

Som tur är kommer det solsken efter regn och därför räknar jag efter detta upp några höjdpunkter och inleder starkt med Electric Banana Band-konserten på rådhustorget i Umeå. På min tid fanns det ingen Samir och ingen Viktor och då fick man banankontakt istället för att bada naken på Sergels torg. Vill minnas att jag tyckte att det var en oerhört tung och fet konsert. Maja min piraya var ny och allt var bara helt superfett.

Punkt två och tre. Pingstkyrkans sportlovsläger i Malå och sommarläger i Tavelsjö. Älskade att åka på läger och sova i sovsäck. Legit punkt. Punkt fyra var pingstkyrkans julkonsert. Den var fantastisk. Står helt bakom denna punkt än idag.

Punkt 5, 6 och 7 är personer jag inte har någon aning om vilka de är men jag gissar att det är personer jag träffade på dessa läger eller på vår familjesemester i Spanien.

Punkt 8 och 10: Björnminnet. Vi träffade på två björnar ute i naturen vid vår stuga (punkt 10). Det var coolt och vi var aldrig riktigt i fara pga en bit bort, men herrejädrar vad adrenalinet pumpade. Vi ringde Aftonbladet när vi kom hem och de pratade om att skicka helikopter till lilla byn Vindelgransele i västerbottens inland. SÅ COOLT var det att ha sett björn 1998. Eller ja, nu slår det mig att det kanske är vad mina föräldrar sa, men det KÄNDES väldigt coolt iallafall.

9: Spanien. What to say. Varje sommar mellan 90 och 99 typ så bilade min familj ned till Spanien i vår blå folkvagnsbuss. Hade jag valt idag hade nog den punkten hamnat högst upp.

Wow.

Jag avslutar det hela med nyårslöften inför 1999 och lovar att sluta slåss, snacka skit, svära och ljuga. Helt rimliga löften och hade det inte varit för att någon på twitter hjälpte mig att dechiffrera det bakom det blå bläckkluddet hade jag nog inte ens kollat upp det, men nu HAR någon på twitter gjort just detta. Jag lovar nämligen också att sluta äta kusar.

Herregud. Vilket år.

 

6 thoughts on “Fynd från 1998

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s