Surdegshaverist Isabelle Forsberg

Här i Göteborg finns det massor av gamla kyrkogårdar där det på gravstenarna förutom namn och årtal även står titlar på de som ligger i gravarna. Juristen, Handelsmannen, Snickaren osv. Undrar vad det hade stått på vår generations när vi en dag ska dö? Youtubern, hunddagisägaren och segwayuthyraren? Jag är rätt övertygad om att det på min, om jag hade dött idag och detta hade varit en grej, hade stått typ ”Surdegshaveristen Isabelle Forsberg”. Ungefär. För herregud vad dåligt det går med surdegen.

Jag har ju hållit på att greja i någon vecka eller två och fått helt sanslöst dåliga resultat när jag provat att baka på surdeg. För er som inte sett hela haveriet på snapchat – tänk varpa. Alltså den där Gotländska sporten man kan se på medeltidslajv (medeltidslajv <3) där man typ sular tunga stenkakor genom luften. Obs killgissar och har naturligtvis ingen aning om vad jag pratar om men jag tror att den sporten går ut på att kasta stenkakor och jag försöker bara göra något slags poäng av att mina bröd liknat stenar mer än bröd. Idag bröt jag av en slev (!) när jag försökte få upp en av stenkakorna från en gjutjärnsgryta. (kan ev ha glömt att mjöla in den). KA TA STROF alltså.

Jag har förstått att min surdeg helt enkelt inte har tagit sig så bra som den borde och att det är därför degen inte jäser men VARFÖR min surdeg inte tar sig har jag inte lyckats klura ut. Jag har försökt muta den med dyra ekologiska mjöler, ställa den på gosiga ställen som är lite småvarma och ha tålamod. Jag har skrikit åt den, jag har negligerat den totalt, jag har ångrat mig och klivit upp mitt i natten för att titta på den och väsa ”förlåååt”. Den bubblar igång hjälptligt men den VÄXER liksom inte och SNART BLIR JAG TAMIGFAN GALEN.

JAG VILLE JU BARA HA EN MACKA!!

Tips mottages tacksamt. Dock vill jag helst inte gå och be om en bit surdeg på ett bageri då det här till oerhört stor del handlar om stolthet, heder och ära. Jag ska få den där jädra kletet att leva och bli till stockholmslevain om jag så ska behöva säga upp mig från jobb, avskärma mig från min familj och gå i exil. (Fast helst inte för det har Jesper sagt att jag inte får. Han har också sagt att jag, om jag fortsätter att hålla på såhär, förmodligen kommer att vara med i Outsiders i framtiden. Typ som hon som gifte sig med Berlinmuren, fast med en burk med kräk/fildoftande deg).

Jaja. För den som vill följa haveriet på nära håll rekommenderat snapchat. Enligt ryktet kommer jag nämligen att misslyckas med mitt tredje bröd inom en snar framtid och det hela kommer som vanligt att gå att beskåda i min snapchatsurdegsdagbok. Heter aversioner där.

Här är en surdeg från internet. Min är precis som den fast tvärtom.

 

 

2 reaktioner på ”Surdegshaverist Isabelle Forsberg

 1. Är ledsen för att det är helt omöjligt att veta vad som är felet om man inte får lukta på den MEN här kommer lite tröst. (och ett tips är att kasta ut typ allt minus typ tre droppar i en ny burk och mata på igen. upprepa tills den luktar syrligt och friskt)
  1. jobbade som surdegsbagare i en massa år och har misslyckats med att göra en bra surdegsstart ca 1000 gånger sen jag slutade. blir det fel bakteriekultur så är det liksom bara att kasta och börja om, alternativt göra som i tipset ovan ett gäng dagar för att liksom få den fin igen)
  2. har lyckats ett antal gånger också och bakat asfina bröd hemma, det är liksom verkligen inte omöjligt. men som sagt, blir det kasst så kan man får jobba lite.
  3. dom säger att det är omöjligt att döda en surdeg, det är hur lätt som helst om man bara ger det lite tid 😀
  4. jag går numer till mitt gamla jobb ca en gång om året efter att punkt 3 inträffat och hämtar en ny start. tycker att det är så himla kul att baka surdegsbröd, men hatar verkligen att mecka med att få en bra bakteriekultur.

  Gilla

  • Tack för denna superpeppiga och snälla kommentar. Nu har jag kommit igång lite och känner att jag har både en glad rågsur och en glad vetesur så nu ska jag använda resten av föräldraledigheten till att bemästra detta!

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s