Poddtips

Jag har väl nämnt det cirka 40 miljarder gånger men jag brukar alltså ta en hel del vagnpromenader med bebis nu. Medan jag gör det gillar jag att begå poddlyssning och allra helst lyssnar jag på dokumentärer. P3 Dokumentär ligger ständigt i topp på alla poddlyssningstopplistor och där rullas det just nu ut en ny säsong. Tyvärr har jag hört nästan alla gamla och av de nya kommer det ju bara ett avsnitt i veckan, så därför har jag börjat beta av gamla avsnitt av P1 Dokumentär istället.

Medan P3 Dokumentär verkar skildra enskilda och välkända händelser går P1 Dokumentär lite mer in på djupet i betydligt smalare grejer. Tror fokuset ligger på berättelser? Iallfall. De senaste dagarna har jag lyssnat på Beslutet – Om vägen till barn på egen hand av en producent på Sveriges Radio som väldigt öppet och ärligt delar med sig om att vara närmare 40, att vilja ha barn men att inte ha någon att få barn med och hur vägen mot beslutet att skaffa barn på egen hand har sett ut. GRÄT. Så otroligt fint och naket. Har också lyssnat 70 dagar mot döden – Rutinärendet som gick fel om en 30-årig kille som fick magproblem från ingenstans och plötsligt blev supersuperdödssjuk. Fick så mycket ångest att jag låg helt ihopkrullad på sängen som en liten ångestkorv.

De två jag nämner ovan är ganska nya, men det finns några äldre som också är superbra. Typ 9 mil – En paus från cancern om cancersjuka Emma som två år efter sitt besked och mängder av behandlingar åker Vasaloppet. Eller varför inte Kjell, 62: Försvunnen? Den handlar om ett brottsfall som var väldigt uppmärksammat för ett par år sedan, där en man försvann och två år senare hittades nedgrävd i en åker. Även Olyckan är kanonbra, om Timo som är med om en allvarlig cykelolycka när hans sambo Elin sitter på ett plan hem från en semester hon varit på. STOR gråtvarning dock.

Har jag missat något riktigt guldkorn kanske?

UTÖVER detta men orelaterat till mina dokutips vill jag också tipsa om TV-seriepodden med PP3s Linnea Wikblad och Sara Kinberg om senaste säsongen av GIRLS, förutsatt att ni har sett senaste säsongen av GIRLS (som ni verkligen borde se om ni inte gjort pga SÅ BRA). Perfekt att ha andra mänscher som diskuterar och analyserar avsnitt för avsnitt när man själv, pga amning, har ersatt alla tänkande och analyserande hjärnceller med sågspån.

 

7 reaktioner på ”Poddtips

 1. Jag har lyssnat på P4 dokumentärs avsnitt om "mannen bakom Sveriges märkligaste skiva" fyra gånger pga så himla spännande och kul.

  Gilla

 2. Hej! Kul att du är igång med bloggandet 4-real nu. Blev chockad när jag gick in idag och såg typ fyra nya inlägg sen sist istället för noll eller ett. Hurra! För jag gillar att du är vettig och rolig. Tackarrr!

  Gilla

 3. P1 dokumentär den fastspända flickan! Ingen myslyssning direkt men det hörs ju på namnet. Gillade även den om de thailändska blåbärsplockarna, skönt att höra lite nyanserat och inte "stackars thailändarna som luras hit och utnyttjas" som det brukar låta.

  Gilla

  • Jag tror att jag har hört den men att den blev för obehaglig? Kan ha fel. Ska lyssna på den om bärplockarna och den du rekommenderade i din andra kommentar också. Tack för tipsen!

   Gilla

 4. Och om du inte har något emot obehaglig lyssning som får dig att tappa hoppet om mänskligheten är även p1dokumentär-patienten och tystnaden väldigt hörvärd! Har tyvärr inga tips på mysdokumentärer för dom glömmer jag tydligen bort. De obehagliga etsar sig fast.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s