aversioner

Recept: Grön och göttig gryta

För några veckor sedan tog jag mitt recept på linssoppa och utvecklade det till en linsgryta med potatis och grejer som blev jädrigt mumsig. Receptet är helt utan animalier och grytan blev sjukt god till ris och mango chutney. Man kan säkert festa te’t med typ naan eller dylikt, men det här räckte gott och väl. Jag har tyvärr ingen bild men ni kan föreställa er en grön och geggig gryta som ser förjävlig ut men får änglarna att gråta (och svettas gurkmeja i dagar). Den ser lite ut som soppan receptet bygger på, fast grönare och geggigare.

Det här behöver man (på ett ungefär) till många portioner (6? 8? Svar: Osäkert med tanke på att jag inte ens vet om angivelserna nedan stämmer)

Gör såhär (Eller på något annat sätt om du inte litar på mig)

Förberedelser

  1. Plocka fram allt du behöver
  2. Hacka lök och vitlök fint
  3. Riv ingefäran
  4. Slanta morötter och tärna potatis så att bitarna blir stora och tuggiga, iaf om du har gott om tid att koka allting. Gör bitarna mindre om du har tidsbrist. Jag gillar att koka allt svinlänge.
  5. Skölj de gröna linserna efter anvisning på förpackning
  6. Tina spenat (om du orkar, jag hivar i den fryst om jag är lat)

Tillaga

  1. Läs igenom alla punkter nedan, kom ihåg att jag skrivit det på en höft och gör om exakt allt du tror blir bättre på ditt sätt.
  2. Bryn lök och vitlök i ganska mycket olja i en stor kastrull eller gryta tills alltsammans blir genomskinligt.
  3. Tillsätt garam masala, spiskummin, chiliflakes och gurkmeja och fräs lite snabbt, kanske nån minut
  4. Tillsätt vatten, kokosmjölk, linser, grönsaker och buljongtärningar
  5. Koka upp och sänk till medelvärme. Koka utan lock tills linserna och grönsakerna är nästan precis helt klara eller ännu längre. Det kanske tar en halvtimme? Kanske lite mer, kanske lite mindre? Jag gillar att koka hela rasket svinlänge så att potatisen ger ifrån sig jättemycket stärkelse och liksom reder allting, samtidigt som grytan reduceras ned och en del vätska försvinner. Finns säkert poänger med att koka med lock, men äh. LEV LITE.
  6. Tillsätt spenat när det är några minuter kvar till servering
  7. Smaka av med salt och övriga kryddor tills det är precis så kryddstarkt som du vill ha det. Förmodligen vill du ha ännu mer garam masala och spiskummin. Kanske vill du också ha mer chiliflakes. Så kan det vara.
  8. Ät. Använd som matlåda i en evighet om du inte har ett stort middagssällskap.

Har blandat tempus och experimenterat friskt med den svenska grammatiken i den här texten men så kan det väl få vara? Nu hör jag nämligen att min bebis har vaknat och ligger och suger på sin egen överläpp så det smackar i hela lägenheten så inom en minut kommer jag ha behövt plocka upp henne innan hon unleashar the fuckin’ fury.

Kram!