Jag <3 gympaläraren

Igår kväll såg vi det sista avsnittet av Gympaläraren med Kalle Zackari Wahlström. Jag satt och snörvlade och smågrät lite för att jag tyckte att det var så fint och för att det är sorgligt att serien är slut och man inte längre kommer att få följa de fina små högstadiebarnen. Gud vad jag har uppskattat den här serien.

För er som inte vet åker Kalle Zackari Wahlström alltså tillbaka till sin gamla högstadieskola för att försöka reda ut varför barn idag rör sig så himla lite och vad man kan göra åt det, grovt förenklat. Det är så BRA och FINT att hans problemformulering är så mycket större och vidare än bara ”barn idag rör inte på sig”. Det hade så enkelt kunna stanna vid att barn är lata idioter och att det är internet som förstör allt, men det gör det inte. Han letar och hittar svar på fler ställen än så och han gör det med en sån fin ödmjukhet. Visst, han trampar på som en ångvält ibland men det känns som att han inte är rädd för att medge när han tagit sig vatten över huvudet, fått hybris eller varit oskön.

Vad jag känner igen mig i alla dessa små kids med gympaångest som inte orkar, vågar, vill, förmår sig osv osv. Det hade, i så många lägen, kunnat handla om mig och min skola fast det är över 15 år sedan jag gick i sjuan. Vad jag önskar att någon hade adresserat problemet på det där sättet när jag var kid. Rett ut om inte idrottslektionerna var uppbyggda på ett helt konstigt sätt, frågat varför vi stod vid sidan och kollade på när det vankades fotboll eller skolkade när det var friidrottsdag. Har förresten bloggat om det där med att alltid bli vald sist på gympan och vad det gör med en HÄR.

Hur som helst. Om ni inte har sett så kolla! Det finns på SVT play och är <3<3<3

Foto: Janne Danielsson /SVT

3 reaktioner på ”Jag <3 gympaläraren

  1. Men ja, så himla fint och bra program! Det som förundrade mig mer ju mer jag tänkte på det under seriens gång är hur märkligt det är att man skapar gympalektioner som på så många sätt är anpassade till de elever som redan sportar och därmed känner sig bekväma i gympasituationen. Det är ju inte de barnen som behöver det mest. Jag tycker också att det är ganska märkligt att man fortfarande kör med betyg i gympan, det borde räcka med att man deltar för att få ett godkänt betyg, eftersom alla har så olika fysiska förutsättningar och det är så mycket annat som spelar in i den situation man hamnar i på gympan.

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s