Fråga: Hur har det gått med tvåbarnschocken?

Hej hallå igen, två inlägg på två dagar VAD HÄNDER?! (Svar: Vaccintrött bebis som sovit halva dagen händer)

Jo, jag tänkte att jag ska börja beta av lite frågor jag fått i kommentarsfältet och på instagram när jag efterlyst förslag på grejer att skriva om. Är så otroligt überdouchigt när jag gör sådana efterlysningar utan att sedan faktiskt bry mig om svaren så 1. URSÄKTA och 2. nu blir det bot och bättring.

En fråga som jag fått från flera håll är den om hur det egentligen går att ha två barn och det är ju faktiskt en väldigt bra fråga. Innan graviditeten var jag ganska oroad över det här. Man hör ju ofta om den så kallade ”tvåbarnschocken” som kan slå till när antalet barn i familjen fördubblas men jag måste säga att jag inte är särskilt chockad alls. För mig har det hittills varit en mycket mindre omställning att få ett andra barn än vad det var att få ett första barn. Glad överraskning och mycket skönt, även om jag är oerhört införstådd med att detta när som helst kan förändras. Sen vill jag ödmjukt säga att jag verkligen tror att det är en kombination av flera olika faktorer (varav många utanför vår påverkan) som spelar in.

1. Den Perfekta Åldersskillnaden
Tex fattar jag verkligen att det är en större omställning att få fler barn när man får barn tätare än vad vi fick nu. Det är tre år och tre månader mellan V och S och jag tror att det spelar en ganska stor roll i det här. Till exempel tror jag att det gör ganska mycket att inte ha två blöjbarn. V är därtill väldigt verbal och det går att föra resonemang och förklara saker för honom. Han behöver sällan praktisk hjälp med grejer, har ingen barnvagn och kan gå själv ganska långa sträckor. Hade vi fått en bebis när han var två år är jag helt övertygad om att det hade varit en helt annan situation.

2. TRIGGERVARNING: NÖJD BEBIS
Hon (TA I TRÄ!!!) sover hyfsat på nätterna och skriker oerhört sällan. Hon sover i sängen med oss och vaknar någon eller ett par gånger per natt för att äta men det sköter vi i princip halvsovandes då jag liggammar. Jag har henne högt uppe i sängen så att hon inte ska hamna under mitt täcke och när hon behöver ett blöjbyte och protesterar så har jag blöjor och våtservetter i hennes lilla crib som står mot min sida av sängen. Vi har en supersvag nattlampa som är igång hela natten så att det är tillräckligt mycket ljus för att göra det vi behöver men som är tillräckligt svag för att kunna sova med tänd. Halvvägs genom natten ramlar storbarnet över och VISST det är trångt i sängen med fyra pers på 160 cm och VISST ibland blir det bökigt men i det stora hela är det mest mysigt och jag tänker att det gärna får vara så så länge alla får sova.

3. Vi är två om ansvaret och turas om
Sambon gör i ordning och lämnar storbarnet på förskolan på morgonen de dagar då han är där och jag hämtar då på eftermiddagarna. Vi turas om med matlagning, tvätt och läggnings av storbarn och på kvällarna när han har somnat tar sambon med sig bebis ut på långpromenad i vagnen så att jag får duscha, pilla naveln, ligga och greja med telefonen eller göra vad fasen jag vill en längre stund. Jag tar visserligen hela nätterna med bebis men det är ju inte direkt något jobb att prata om då jag knappt vaknar och dessutom sköter allt från sängen. Fattar att det är ett jävla jobb om man är ensam med merparten om det och att alla inte har möjlighet att dela upp det lika mycket eller ens någon att dela jobbet med. Det märker jag då sambon är iväg och kollar fotboll eller åker på tjänsteresa och jag tex måste lägga barnen själv. (Då blir jag på en gång svårt tvåbarnschockad)

4. JAG MÅR BRA DEN HÄR GÅNGEN! 
Jag mår bra och skulle nog säga att det mesta faktiskt är enklare den här gången. Jag är glad. Jag har inte ångest. Jag tycker att det är mysigt och roligt att vara föräldraledig och flera gånger per dag tänker jag ”JAHA, kan det alltså kännas såhär bra och kul?”. OBS: Ska sätta in en hormonspiral imorgon så kanske är Det Härliga Hormonåret 15/16 då över för gott? Vi får se.

5. Småskitarna älskar varandra!
Kanske kommer de att sticka ut varandras ögon med pennor och raka varandras barbiedockor framöver men ÄN SÅ LÄNGE har inga incidenter med rubriceringen ”hatbrott” ägt rum i detta hushåll.

2016-04-08 08.34.07

Så nej, hittills ingen direkt tvåbarnschock och det känns nästan lite för bra för att vara sant. Förmodligen lär det här förändras i takt med att barnen kommer in i andra åldrar och faser som kanske inte alltid matchar så jävla bra, men så kan det väl få vara. Visst, det är mjölk i hela sängen, det luktar blöjor i lägenheten, jag vaggar kundvagnen som en barnvagn när jag går och handlar utan barn och en vanlig dusch är som att gå på spa men, och lyssna noga nu: DET GÅR ÖVER. Kanske är det därför allt känns så himla mycket enklare den här gången. Jag VET ju att allting blir roligare med tiden. Jag VET att bebis inte kommer att käka bröstmjölk 4-ever, att blöjåldern går över och att precis allting som är jobbigt är temporärt. Visst, vissa jobbiga grejer byts ut mot ÄNNU jobbigare grejer men även dessa jobbiga grejer kommer att gå över och förvandlas till något annat. Ingenting är konstant. This too shall pass, osv osv osv *sätter upp väggord och gör tatuering på underarm (dvs den nya svanken)*

Nu ska jag bara se till att bebis lär sig att käka på andra restauranger än Brasserie Mamma så att jag kan få hänga på uteserveringar med vänner och dricka vin och göra sånt där som man behöver göra för att inte bli fullständigt galen och insnöad i blöjträsket. Jag har tex planerat att gå på David Ramirez och dricka öl på pustervik 5 maj så då får det se till att ha löst sig med maten. (Hint: Det kommer inte att ha löst sig med maten). Ett rimligare mål är Håkan Hellström på Ullevi den 5 juni dit vi båda ska gå och där det är tänkt att hon ska få följa med. Har börjat sätta henne i hörselkåpe/bärselebootcamp för att vänja henne, men vet inte hur jag ska kunna återskapa en miljö med tiotusentals fulla göteborgsromantiker för att öva. Har ni några förslag?

Nu vaknar bebi. Häpp!

En reaktion på ”Fråga: Hur har det gått med tvåbarnschocken?

 1. Hej!

  Jag jobbar med uppsökande kundtjänst för AFA Försäkring och såg att du skriver att du är föräldraledig.

  Du kan ha rätt till ersättning från oss under föräldraledigheten om du är privatanställd arbetare på en arbetsplats som har kollektivavtal (och 90% av alla anställda i Sverige täcks av kollektivavtal).

  Här kan du läsa mer om vår föräldraförsäkring: http://www.afaforsakring.se/Forsakringar/Forsakring-vid-foraldraledighet-och-graviditet/

  Ring oss på 0771-88 00 99 mellan 8-17 på vardagar så kan vi hjälpa dig vidare.
  Du kan även kontakta oss via Facebook – https://www.facebook.com/afaforsakring

  Vill du veta mer om uppsökande kundtjänst och hur vi hittade dig kan du läsa det här:
  https://www.afaforsakring.se/om-afa-forsakring/uppsokande-kundtjanst/

  Vänliga hälsningar
  Brita
  AFA Försäkring

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s