Men skärp dig, Lamotte

Häromdagen satt jag i godan ro vid köksbordet med en tidning (okej, jag satt på toaletten med min telefon) och läste en krönika som gjorde mig sjukt irriterad.

Inte sällan rasas det i media mot restaurangägare som bett ammande kvinnor att vara återhållsamma. Själv satt jag på ett café häromdagen då ett kvinnobröst, hastigt och lustigt, trillade fram ur bh:n och stirrade enögt på mig. Bröstets ägare sträckte sig mot bebisen som befann sig i velourpappans trygga bärsjal. Försiktigt överlämnades det lilla Jesusbarnet till sin mamma för att, efter lite trevande, sluta bebisläpparna runt den ljusbruna vårtgården.

Det var inte av prydhet jag då vände bort blicken, utan av vanligt hyfs blandat med förundran över vad det är som får kvinnor att oblygt visa upp det som innan graviditeten aldrig skulle exponerats offentligt. Att påtala det här är som att begå åsiktsmässig harakiri, eftersom opinionen för kvinnors rätt att visa brösten, när som helst, i alla sammanhang är starkare än någonsin.

Joakim Lamotte har alltså skrivit en krönika i Göteborgs-Posten där han i första hälften av texten beskriver varför han tycker att det är stötande med kvinnor som ammar sina barn i offentligheten (ledtråd: bröst som *stirrar enögt*). MEN! I andra hälften förklarar han sedan att han (med all rätt) fått en sjuk avhyvling från sin fru och därför avsåg att kravla in under en sten och inte uttala sig om detta igen.

”Jaha” kände jag när jag hade läst klart den. För HERREGUD vad trött jag är på det här med snubbar som ska upplysa offentligheten om de hemskheter som drabbar kvinnor. Jag känner bara… men alla de ANDRA som vittnar om det här då? Varför blir den här informationen relevant först när den kommer från hans fru? Varför blir snubbar feminister först när de får döttrar och varför blir kvinnofrågor viktiga först när någon de håller kär drabbas av dem?

Och visst. Poängen i krönikan är ju förvisso att han är en idiot, och det är väl för väl att den slutknorren ändå står med, men jag BEGRIPER inte varför män kliver fram och berättar att deras fruar minsann har upplevt obehag och kränkningar när de har ammat offentligt när det finns så otroligt många som vittnar om sina egna upplevelser av det. Därtill gav mig texten bara ont i magen när jag läste första hälften av texten eftersom att det återigen blir så tydligt att LaMotte måste drabbas av någonting personligen för att han ska inse vad företeelsen handlar om. Han blev feminist när han fick en dotter, och slutade uttala sig om offentlig amning (i direkt anslutning till en lång text om varför det egentligen är äckligt) när han fick en avhyvling av sin fru.

Nä vet du LaMotte. Jag tycker att du med all rätt kan krypa in under den där stenen du pratar om. Ta gärna med dig din krönika också.

Jag har faktiskt rasat om typ exakt det här innan. HÄR kan ni läsa det..

2 reaktioner på ”Men skärp dig, Lamotte

 1. ”Vad det är som får kvinnor att oblygt visa upp det som innan graviditeten aldrig skulle visas offentligt”. Ja, som jag ser det finns det två anledningar:
  1. Barnet behöver mat
  2. Man matar barnet via bröstet om man ammar

  Gilla

 2. TACK! Var en person som länkade till krönikan i en amningsgrupp på Facebook och ba ”man måste läsa slutet för att inte explodera” o folk hade kommenterat ”Åh bra text” men jag bara va? (okej grattis om du förstod den meningen, jag vaggar bebis med ena armen mvh SUPERTASKIG MULTIMOM) (menar multitasking supermom….)
  Hur som.
  Visste inte hur jag skulle formulera min irritation riktigt men du tog orden ur min mun! Eller iaf orden som skulle vart i min mun ifall jag inte vore så verbalt förlamad i detta tillstånd av amningshjärna.
  Så tack för att du skriver det så jävla bra!

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s