Separationsångest deluxe

Precis nyss fick vi äntligen beskedet att vi har fått förskoleplats på en av de förskolor som var högst upp på vår önskelista inför flytten i början på februari. Hjärnan känner ”HURRA” medan hjärtat känner ”ÅH NEJ”. För fy sjutton vad jag tycker om den förskolan där barnet går nu. En superhärlig liten grupp och pedagoger som jag hade velat gifta mig med om det hade varit lämpligt och lagligt. Jag känner ett sånt otroligt lugn i magen när jag lämnar honom där och det är inte helt sällan han vägrar gå hem på eftermiddagarna eftersom att de är helt uppslukade i någon lek där både barn och pedagoger ligger på golvet i en stor hög och skrattar.

Jag ÄLSKAR vår nuvarande förskola, men den ligger redan nu lite knepigt till rent geografisk. När vi flyttar utanför kommungränsen kommer det definitivt inte gå ihop. Vi måste helt enkelt byta, och även om det är en stor lättnad att veta att det finns en plats åt honom måndagen efter att vi har flyttat är det en stor sorg att behöva säga hejdå till världens finaste och bästa lilla förskola. Hur kommer han att ta det liksom? Hur förklarar man för en trygg och glad tvååring att han inte längre ska få träffa sina små trollkompisar och favoritpedagoger på dagarna?

Hu. Vemod. NU ÄRE SÅDÄR SVÅRT OCH JOBBIGT ATT VARA PÄRON!!

IMG_3168

5 reaktioner på ”Separationsångest deluxe

 1. Svårt, jag tänker att man bara får försöka förklara. Barn är inte så dumma ju. Även om jag inser att det är svårt att föra en djup diskussion med en tvååring kan man ju göra så gott man kan.
  Att ni ska ni flytta och då får man börja på ny förskola med nya kompisar och att man gör ett slags avslut på gamla så att man inte bara smyger hem alla extrakläder och blöjor på en fredag för att på måndagen därefter överraska med ny förskola, tada! Fast jag vet inget, har inte forskat i ämnet eller så…
  Sen att det också är jobbigt för föräldrarna kan jag ännu mindre om, såg vuxenångesten när jag jobbade på förskola och ibland när barnet som innan vrålat i dödångest över att bli lämnad tio sekunder senare slutar skrika hände det att jag skyndade mig att öppna fönstret och vråla ”HEN GRÅTER INTE LÄNGRE” till en förälder som med gråten i halsen slapp sitta på jobb och undra om den var världens sämsta förälder som skolade in sin unge för tidigt. Eller jag tänka att den slapp tänka så pga mig, det vet jag inte heller något om.

  Gilla

 2. Vi bytte förskola för vårt äldsta barn i somras. Dvs hen var 1 år äldre än V och det var ett 6 v långt sommarlov emellan, men det gick hur bra som helst. Hen skolades in på en fm.
  Vi pratade om det innan och under sommarlovet. Som nåt spännande. Nytt dagis, nya kompisar, nya leksaker. Spännande sa ja!!!
  Jag hade ångest inför bytet. Men det var verkligen helt i onödan pga gick så himlarns bra.
  Alla barn är ju olika, men de föräldrar jag pratat med säger samma sak; barnen klarar det oftast galant.
  Jag tror på att prata om det, och om möjligt åka förbi och kika. Peka på nya dagis, så att det blir lite lättare att förstå. Kanske ta en bild och titta på hemma sen.
  2 år är inte så mkt, men de förstår nog mer än vi tror. Och glömmer också. När jag väntade barn två sa min bm att storasyskon upp till typ 2 år hinner glömma hur det var innan bebisen kom, på några dagar.
  Jag håller tummarna för att nya fsk också har grymma pedagoger och hoppas och tror att V kommer trivas lika bra hos dem. ❤
  Mvh Att vara förälder är det svåraste och bästa jag vet

  Gilla

 3. Hej, jo det här är kanski lite underligt inlägg av mig men iaf..
  Har ett barn som till hösten skall börja på förskola, börjar fundera och kolla upp detta lite nu med förskoleplats. Jag tycker det är svårt att veta vad som är en bra förskola vad man ska tänka på. först tänkte jag ju att det var viktigt m ett fint ställe m mycket plats o stoor utegård osv men fattar ju mer mer nu att det viktiga är stämning o personal.

  Från det jag läst på din blogg tycker jag du är en klok och bra människa, och jag känner igen mig i uppfattningar och värderingar.
  jag har förstått att vi bor i samma område, vi bor i Haga. Och därför tänkte jag höra om du har någn förskola du kan rekommenderar, eller något annat litet tips och råd på vägen om köplatser och ansökningar.

  Vänligaste hälsningar Matilda
  Ps. Jag hoppas verkligen inte du upplever dig stalkad eller så. Det vore förfärligt. Säg till i så fall

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s