Studietips från yours truly

För ett tag sedan fick jag frågan om jag inte kunde dela med mig av lite studietips och SJÄLVKLARTIZ kan jag göra det. Jag brukade inte vara någon superordnad och strukturerad student utan tvärtom rätt oorganiserad. Det här blev mycket bättre efter att jag blev förälder och insåg att det helt enkelt inte gick att lägga eftermiddagar och kvällar på att studera. Här kommer därför några bra råd i sann Blondinbellestil.

Börja i tid. Alltså det är ju studenttipsens allra mest uttjatade klyscha men det ÄR verkligen så himla viktigt att sätta igång i rimlig tid så att man inte sitter minuterna före deadline och vill karva upp hjärnbarken med en blyertspenna. Jag sket i det här i början av utbildningen och det slutade med att jag alltid satt med ångest kvällen innan och att jag hastade mig igenom litteraturen varpå jag glömde allt direkt när tentan var gjord. Jag sitter dock fortfarande ofta kvällen innan inlämning och pillar men då är det med småfixar och nyanser, inte med en hel examination eller uppgift.

Jobba tillsammans med någon om det går. Grupparbeten är inte bara av ondo, även om det kan vara sjukt jobbigt att behöva samarbeta med någon man inte klickar med. Hitta någon du fungerar att plugga med och se till att hjälpa varandra med inläsning, förhör, diskussioner innan långa skrivarbeten och dylikt. Framförallt upplever jag att det ofta blir mycket bättre om man diskuterar en uppgift med någon annan innan man gör den, så att man faktiskt förstår vad som ska göras. Bestäm en tid i skolan och gå hem när ni inte orkar mer eller inte har lust. Gör så mycket ni orkar varje dag. Ta pauser och gör något annat. Ät lunch i skolan.

Skriv listor. Listor över vad du har lärt dig, listor över vad du ska göra idag, listor över vad du behöver läsa innan nästa föreläsning, osv osv osv.

Ta pauser. Orkar du inte, så ta en paus och gör något helt annat en liten stund. Börjar du i tid finns det mer tid för att skita i det en stund. Det här hänger ihop väl med nästa punkt så HÄNG MED!

Skriv inte allt på en gång. Känner du att du fastnar i en text och helt enkelt inte kommer vidare så gör något annat några timmar eller fortsätt dagen efter. Det här kan du göra ändå. Ofta upplever jag att jag fastnar efter några timmar i samma text och då brukar det hjälpa att lägga ned den och kolla på den med pigga ögon dagen efter istället. Då har jag fått smälta den litegrann och kanske hunnit vila mig till nya djupa insikter *ler bakom spåkulan*

Anteckna. Skriv förklaringar till det du skrivit eller skriv om med egna ord så att du fattar det sen. Det finns ingenting värre än att anteckna direkt från det som står på tavlan och komma hem och känna att man inte hängde med i vad föreläsaren sa för att man var för upptagen med att anteckna och då DESSUTOM ha obegripliga anteckningar på det. Gör det gärna online om du har möjlighet dvs. Det är så sjukt skönt att ha sina anteckningar samlade på ett och samma ställe, där de dessutom är oberoende av att man har en och samma dator varje gång. Dessutom går det att dela anteckningar med tex gruppmedlemmar, lägga in PDF:er och dylikt i driven samt anteckna i realtid. Hur grupparbetade folk ens innan Google docs? Satt de typ och… umgicks? *blir lite yr av tanken*

Gör det hellre sent än aldrig. Det ÄR skönt att ha saker gjort i tid men ibland kommer livet emellan och då går det faktiskt att förlita sig på att det kommer en omtenta eller en komplettering. Det ÄR inte hela världen att göra någonting sen, men försök se till att det blir av någon gång iallafall.

Skriv in dina referenser och källor på en gång. pga ASTRÅKIGT och omständligt att sitta och leta i efterhand.

Men HERREGU vilken klyscha man blev nu då. Tänkte att jag skulle försöka undvika att låta som en talangfull tonåring med entreprenörsaura men nu BLEV det ju så iallafall? Aja. Hoppas att någon lärde sig någonting.

Nu ska jag äta lussebulle och titta på Alfons Åberg med den här lilla räkan. Trevlig helg!

Bild 2014-11-07 kl. 14.32 #4

2 thoughts on “Studietips från yours truly

  1. Hajjj!
    Det var väl jättebra tips allihopa! Vill lägga till när det gäller grupparbeten att det finns en tid att skicka kattgiffar till varandra men det är inte just nu. När man arbetar. Och försöker hinna.

    En liten pryl jag använt som iaf hjälpt mig är en pennscanner. Jag kan scanna in citat, värdefull info och annat och få det som redigerbar text direkt in i dokumentet i datorn. *ler future* Istället för att ha en understrykningspenna och behöva kolla av ord för ord i boken när en ska citera. Det tycker iaf jag sparar massa tid!
    C-pen hette den jag köpte, det verkar vara en svensk uppfinning. http://www.cpen.com/

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s