Uppsats, schmuppsats

Så var det alltså dags att börja skriva. På fredag är den här delkursen över och då börjar officiellt uppsatsskrivandet. Jag är lika delar peppad och livrädd, men eftersom att jag har köpt en bok om att skriva världens bästa uppsats tänker jag att halva jobbet är gjort.

Eller ja, det tänker jag inte alls. Jag är fortfarande livrädd och rätt övertygad om att det kommer att kräva en del av mig. Jag kommer att göra en kvalitativ studie om reklam i sociala medier, och är fett peppad på ämnet, men hyfsat osäker på vad det egentligen innebär.

Ni som har skrivit uppsats, vad har ni för tips? Vad har jag att vänta mig? Vad har ni skrivit eller ska ni skriva om? Jag vill höra ALLT!

IMG_2484.JPG

9 thoughts on “Uppsats, schmuppsats

 1. Jag har skrivit en b-uppsats om hur mellanchefer i min kommun jobbar med jämställdhet. Jag tyckte uppsats var jättejobbigt tills jag knäckte nöten: analysera ditt material på det sätt som känns enklast när du väl samlat in det, hitta sedan en metod som överensstämmer med det du just gjort och låtsas som att du bestämt dig för den redan innan. Denna teknik går att applicera på nästan alla moment. Sedan kommer du stolt att konstatera: Efterhandskonstruktioner byggde denna vackra uppsats!

  Gilla

 2. Jag skriver uppsats i detta nu, och mitt bästa tips är att ställa in sig på att allt tar (så jävla) mycket längre tid än vad man tror. Var framför allt effektiv i början och med insamlingen av empiri.. Eller nej! Mitt ABSOLUT bästa tips är förresten att välja att skriva om något man tycker är KUL och INTRESSANT. Och det verkar ju du ha gjort,, så detta blir en piece of cake! Kör hårt!

  Gilla

 3. Jag har skrivit två uppsatser i min karriär som lärarstudent, den första om talutrymme i klassrummet ur ett genusperspektiv och den andra om läromedel ur ett genusperspektiv (ja jag gillar genus…hehe). Mitt allra bästa tips är att KOMMA IGÅNG SÅ RÖVENS JÄVLA SNABBT eftersom allt tar SÅ lång tid, och jag har upplevt att det är när en sitter med sitt resultat och scrollar upp och ner i dokumentet dagarna i ända som analysen kommer till en. Har båda gångerna känt att ”nämen jag har ju inget att bygga min analys på har jag ens ett resultat vad fan har jag gjort?!??!” men när jag verkligen verkligen suttit och harvat igenom materialet gång på gång så finns plötsligt analysen där i, gömt bakom lite annat tjafs. Så kom igång snabbare än blixten.

  Mitt andra tips är att skriva med andra, alltså inte så att du måste skriva en gemensam uppsats med någon. Men att sitta bredvid varandra i uppsatshelvetet och kunna lufta tankar och aggressioner på lunchen är guld värt.

  Mitt tredje tips är att äta minst en bulle per dag för att ens orka känna att livet är kul.

  LYCKA TILL!!! (obs låter hemskt neggig till uppsats, men nu efteråt tycker jag faktiskt att det var rätt……..kul…………Men himla kämpigt när en är mitt uppe i det för det känns så överväldigande. Så då kommer mitt fjärde tips. Begränsa diggggggggggg. Gör det litet och konkret så kommer det ändå bli asstort i slutet pga din förmodligen överbästa analys)

  Gilla

 4. Mitt bästa tips är att ha flera olika källor till samma grejer för det freaking älskar lärarna. Var självkritisk i din analys och kom med flera olika infallsvinklar till dina påståenden så att de verkar uppbackade.
  Ta hjälp av tidigare forskning och problematisera!
  Och också! Se till att du besvarar de frågeställningar du satt upp ordentligt. Är lätt att känna att vissa frågor är besvarade eller att saker kan tas för självklart men icke. Känns det lite sådär så skriv om det och varför. Var både självsäker och ödmjuk i din analys och se till att du har torrt på fötterna i prick alla argument.

  Sen håller jag med om att allt tar mycket mer tid än en tror så gör en bra planering, gärna dag för dag och vecka för vecka och pricka av!

  Gilla

 5. Var ute i god tid och förbered intervjuer noggrant. Se till att du har en röd tråd genom hela uppsatsen, man ska tänka att bakgrunden är som en tratt. Börja brett för att smalna av. Motivera gärna i en inledning varför du skriver detta – hänvisa till tidigare forskning och brister i ämnet som finns. Var noggrann i din metod hur du gått tillväga – studien skall kunna upprepas på samma sätt.

  Om du skriver ut dina frågeställningar bearbeta dem en efter en i ditt resultat så det blir tydligt. Fördela en metod/resultat diskussion och var lite kritisk mot dig själv samtidigt som du lyfter upp det som är bra. Jämför ditt resultat med andra studier. Lägg ner God tid på korrekturläsning, be någon annan som inte är införstådd i ämnet läsa samt var noggrann med referenser och referens lista. Det sista bör man dubbelkolla innan man är klar – ibland använder du inte vissa referenser längre eller har glömt att skriva in någon. Eller så står det i fel bokstavsordning, såna småfel är onödiga att få höra på repsondentskapet.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s