Ett rågott bröd

Jo såatteh. Jag var hemma och vabbade idag. När man är hemma är det som bekant en jädrigt bra idé att passa på att baka bröd, och särskilt då om en har någon typ av hushållsapparatur som gör att degen kan knådas under tiden som en gör något annat sköj eller tråkigt.

IMG_2474.JPG

Ingredienser
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr smör
1 msk honung/sirap
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl (bara en uppskattning. du får känna dig fram)

Och såhär gör man:
1) Häll sex deciliter mjölk och havregrynen i en kastrull. Koka upp så att det blir en slajmig gröt och ta sedan av kastrullen från plattan. Häll i resten av mjölken och låt det geggiga svalna till ca 37 grader. Det här tog aplång tid så passa på att göra något sköj medan du väntar. Smält smöret i en annan kastrull eller en kopp i mikron tex.
2) Smula jästen i en degbunke eller skålen till en eventuell hushållsmaskin
3) Häll på lite havregryn-och-mjölk-slajm tills jästen har löst upp sig.
6) Tillsätt smör, salt, det söta och resten av havregryn-och-mjölk-slajmet. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och bearbeta degen. Har du hushållsmaskin kan du nöja dig med några minuter, gör du för hand får du hålla på lite längre. Degen har fått tillräckligt med mjöl när den är lite kladdig men ändå smidig. (sexigt sagt)

Låt degen jäsa i övertäckt bunke ca 30 minuter innan du stjälper ned den i en bakplåtspappersklädd långpanna där den får jäsa en halvtimme till. Pudra över lite mjöl, slica upp den i 20 bitar och skjutsa sedan in den i ugnen på 250 grader tills bröna ser snygga ut. Kanske tar det 20 minuter. Kanske en halvtimme. Jag vet ingenting om din ugn.

Ljuvligt blir det iallafall.

Kram!

IMG_2473.JPG

One thought on “Ett rågott bröd

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s