Apropå att tvingas kramas

Jag hade nog inte kunnat hålla med Manne Forssberg mer. Såhär i vuxen ålder är jag så glad att jag kan bestämma själv. Jag är inte alls särskilt förtjust i att kramas. Jag har lärt mig att göra det som en artighetsgrej, men kan jag vinkar jag gärna istället. Jag begriper inte varför jag ska krama massa folk jag inte har lust med att krama. På samma sätt har jag aldrig begripit varför man ska tvinga sina barn att göra det.

Läs en bra krönika om barn, kroppskontakt och integritet HÄR.

DSC_0198

4 reaktioner på ”Apropå att tvingas kramas

  1. Åh ja! Mitt barn har vid knappt tre års ålder väldigt mycket kroppslig integritet, vilket jag tycker är sjukt bra men något som vissa släktingar har svårt att acceptera. Skulle aldrig be honom att ge någon en kram, däremot kan jag fråga ”jag tror att farmor gärna vill ge dig en kram, får hon det?” så får han bestämma själv. Hatar detta himla konstanta kramande.

    Gilla

  2. Men exakt! Vårt barn har alltid visat väldigt stor integritet och kramar verkligen inte vem som helst, egentligen bara oss föräldrar och inte alltid det heller om hon inte är på humör. Vi tycker att det är jätteviktigt att respektera detta, medan t ex barnets farmor tycker att vi är larviga. Jag har faktiskt skrivit en del om mina tankar kring det här med kramar på min blogg, t ex här http://etttigerliv.wordpress.com/2014/02/06/jag-vagrar-saga-at-mitt-barn-att-krama-nagon-om-hon-inte-vill/. Jag får alltid en ledsen/frustrerad/arg knut i magen när man ser andra som tjatar på sina barn att krama någon. Jag kan också rekommendera Rädda barnens material Stopp, min kropp, det är riktigt bra!

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s