TEATERTIPS: Diagnos Baby

unnamed (1)Hallå, nu tänker jag tipsa om en superbra grej. Min vän Emelie är med i teater- och konstkollektivet Anstalten. Nu i höst sätter de upp ”Diagnos Baby” på Göteborgs Dramatiska Teater på Stigbergsliden här i Göteborg och jag är SÅ peppad. Med andra ord ett världsbra tips såhär i höstmörkret, för visst går du alldeles för lite på teater?

Såhär skriver presenterar Anstalten själva uppsättningen:

DIAGNOS: BABY, skriven av Isabel Cruz Liljegren (cruzlilje.tumblr.com), är ett undersökande av kvinnorollen med fokus på könsuttryck; femininet kontra androgynitet, och sexualitet. En berättelse om vägen från att vara flicka till att bli politiskt queer, om små övergrepp i vardagen och kvinnorollens snävhet som tvingar till subversion.

En ung kvinna, HON/HEN, avsäger sig all femininitet, alla yttre attribut som är kvinnligt kodade, för att av samhället bli behandlad som en ickesexualiserad fullvärdig person. Efter ett försök att genomföra ett kirurgiskt ingrepp på sig själv för avlägsna sina bröst blir hon tvångsinlagd på psyket. Där hamnar hon i limbo med sina egna tankar och teorier, och börjar nysta i bakgrunden till att hon hamnat där. Men HON/HEN har förlorat en del av sin identitet på vägen. Den förlorade delen manifesterar sig som BABY i hennes vakendrömmar om frihet och lesbisk kärlek.

Frikorten måste brännas, könsmaktsordning och CIS-norm råder inte bara i de konservativa ytorna av samhället, vi måste syna de så kallade lärda rummen av konst, vetenskap, filosofi och in i det personliga rummet för att göra upp med vårt eget upprätthållande av dessa strukturer. Ingen av oss är, eller kommer någonsin bli, färdiga med vår personliga kamp med vår ställning i den intersektionella maktordningen. Den förenkling som sker i de offentliga debatterna polariserar kön och osynliggör de strukturella problem som i hög grad behöver adresseras för att uppnå jämställdhet. Vi ställer oss själva, och alla som lyssnar, frågan; hur upprätthåller vi (inte dom) den rådande könsmaktsordningen?

Teaterformen är det kollektiva samtalet och vi låter er komma och ta del av processen och produkten av detta arbete; ge er möjligheten att ta ert ansvar i detta samtal. Ring oss, maila oss, intervjua oss, recensera oss, fotografera oss, bli arga på oss, bli peppade med oss, titta på oss. Vi vill ha er”

URPREMIÄR: 7 november 2014, Göteborgs dramatiska teater.

Föreställningar: 8-9 november, 12-16 november 2014 kl 19.30, Göteborgs dramatiska teater.

Boka biljetter HÄR (lägre pris om du är student eller arbetssökande!)

Kolla in Anstalten på Facebook

unnamed

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s