Busenkel grönsakssoppa

Idag har vi lagat mat. Vi är lilla gräsfamiljen nu, förstår ni. Den aversionska barnafadern är nämligen på tjänsteresa i Holland och förväntas inte återvända hem förrän om ett par dagar. Detta innebär att det finns massa tid och utrymme att ba RAWK N RAWL WOOOO.

Fast det orkade vi inte idag, så vi gjorde grönsakssoppa istället. Det fina med grönsakssoppa är att en kan ta all gammal skit som ligger i kylen och frysen och bara trycka ned det i en kastrull tillsammans med en buljongtärning, vatten och lite frysta örter så ba VOILA.

Varde soppa.

I vår soppa, som den mycket lilla kocken fick vara med och göra, la vi det här:

Två skruttiga morötter
Två potatisar
En vitlöksklyfta
Nån gammal lök
Två grönsaksbuljongtärningar
En liter vatten, typ
Lite fryst spenat
Några frysta broccolihuvuden

Och såhär gjorde vi:

Undertecknad skar allting i praktiska små bitar och la i ett litermått som fick stå på en avstängd platta brevid kastrullen. Barnet fick sedan möjlighet att drillas i matlagningens ädla konst genom att helt enkelt flytta över grönsakerna från litermåttet till kastrullen. Det tog några minuter (okej en kvart) men han tyckte att det var himla kul. Ett steg som eventuellt hade kunnat skippas, men som gjorde det hela lite trevligare, lite roligare och lite mer tjohej-vad-många-grönsaker-det-plötsligt-låg-på-golvet-glatt. När allt låg i kastrullen fick börnet hälla på vattnet för att sedan bli entledigad från matlagningen till förmån för andra aktiviteter. Sortera lite bilar och pilla på nån gammel leksak, ni vet. Jag är superförtjust i tanken att låta barn hjälpa till i köket men inte ens jag sätter en tvååring bredvid en kastrull på en påslagen platta.

DSC_0967
Ni ser, EGENTLIGEN ska man ju fräsa på löken tillsammans med vitlöken först för att det ska bli lite smaskigt och fler goa smaker ska komma fram men för att barnet skulle kunna vara med fick det bli grönsakslogistik, barnsäkrad edition.

Var var vi?

Jo. Koka rubbet tills det är mjukt. Kör runt skiten med mixerstav tills allt ser grönt och fint ut. Smaka av med salt och peppar och kanske någon gammal slatt grädde om du har. Servera med limpsmörgås och ät tillsammans med ett mycket litet sällskap. Prata om dagen som varit, olika djur som bor i djungeln, bajskorvar, bilar, stora helikoptrar och lillsaknaden efter den pappa som är i Holland på tjänsteresa.

DSC_1002

Låt det smaka.

2 reaktioner på ”Busenkel grönsakssoppa

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s