What the crap, Bertil Åberg?

Det har kommit nya alfonsfilmer. Filmer som inte baseras på de gamla klassiska alfonsböckerna utan som verkar baseras dels på nyare Alfonsböcker och dels på nyskrivna manus.

Jag har tittat en del. Något skeptiskt men ändå tittat. Barnet älskar allt som har med Alfons att göra, så det känns lite som min plikt att sondera terrängen (även om jag hatar när man gör remakes på välfungerande koncept).

En hel del av det har varit fint och bra. Alfons har en vild fantasi och filmerna samt böckerna de baseras på är lite mer komplexa än de gamla. Tyvärr innehåller de en hel del dåliga grejer.
Hittills har det dykt upp några riktiga WTF-moment som jag tänkte gå igenom lite snabbt.

****SPOILER ALERT****

1. De har gett Alfons pappa en mörk, manlig och sträng röst samt en ganska auktoritär ton. Varför?

2. I en av filmerna säger berättarrösten (som görs av Jonas Karlsson) att Alfons pappa på natten drömmer om dagen då han träffade fru Åberg. VADÅ FRU ÅBERG? Man har klarat sig hela livet på vetskapen att Alfons har en pappa som han bor med. Punkt. Vadå Fru Åberg? Jävla trams.

3. Överlag verkar jag störa mig sjukt mycket på Alfons pappa Bertil. I ”Skratta lagom Alfons” busar Alfons tvillingkusiner (sak 4. De har fått namn?! – Bing och Benny?!!) hårt med Alfons och Milla och råkar ha sönder grejer. Alfons pappa tar då undan Alfons och Milla till ett annat rum för att citat ”straffa dem”.

Han vet att A och M är oskyldiga men vill lära kusinerna en läxa så han instruerar barnen att skrika högt när han slår ihop sina händer ”så det dånar”. Fattar ni? Han vill skrämma kusinerna genom att fejka att han ger Alfons och Milla stryk. WHAT THE ACTUAL FUCK?

Alfons och Milla skriker. Händer som daskar. Kusinerna skrattar åt att de får stryk men blir rädda när Alfons pappa stormar ut och skanderar att ”DEN SOM SKRATTAR ÅT ANDRAS STRAFF SKA SJÄLV BESTRAFFAS!”

Ja, klart som fan att de blir rädda för sin farbror/morbror som pryglar sin son och hans bästa kompis inne i köket. För att de typ välte en kruka. HUR JÄVLA SINNESSJUKT?

GAMLA ALFONS KOM TILLBAKA GENAST TILLBAKA!!

20140315-231830.jpg

Filmerna finns på SVT play, kika själva!

(Edit: Jag är medveten om att de klassiska Alfonsböckerna/filmerna inte heller är helt oproblematiska, typ Alfons och Milla som är en jävla bajsbok, men det får bli ett annat inlägg någon annan gång)

16 thoughts on “What the crap, Bertil Åberg?

 1. När fick Alfons pappa ett namn? Det har han inte haft när jag var liten, vilket ju är en hel del år sedan. Men det har alltid vrit Alfons pappa utan vare sig namn eller fru. Och ja det låter konstigt allt som du nämner. 😦

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 84d0c8d7e46cbd70c37cde8382c6ba47. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

  • Jag minns inte var jag har snappat upp det! Det omnämns aldrig i böckerna men jag tror att jag har läst det i en intervju med Gunilla Bergström eller någon faktaruta typ.

   Gilla

 2. Det där med bestraffningen låter verkligen inte klokt!!
  Men fru Åberg är faktis

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 35096d2c7cd0cae3f41558076a273264. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

 3. Det där med bestraffningen låter verkligen inte klokt!!
  Men fru Åberg är faktiskt original. I den senaste (?) boken – Alfons och styrkesäcken – finns just passagen där pappan drömmer om tiden med fru åberg.

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 0ff06a9608873bcd3e2c9b8f45ff69c6. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

 4. Jag läste en gammal Alfons-bok för min systerdotter igår. Alfons pappa var snäll och hämtade saker till Alfons som inte kunde sova. Den pappan du beskriver verkar ju ha fått en total personlighetsförändring. Verkligen tråkigt att höra.

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 7357f8350d33c51709071a4a739b17ad. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

 5. Alla vet ju att Alfons pappa är Fredrik reinfeldt. Bara det förklarar en hel del… Nämen, skämt å sido. Inte okej.

  Gilla

 6. Jag läste en gammal Alfons-bok för min yngsta systerdotter igår. Alfons pappa hade en snäll röst, beskrevs det i boken, och han hämtade tålmodigt saker till Alfons som inte kunde sova. Verkligen tråkigt och upprörande att Alfons pappa nu har fått en sån total personlighetsförändring.

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 1c2c91c0ef147adaf7ec98bc16bd1cbd. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

 7. Fru Åberg nämns som sagt i böckerna. Bestraffningen kommer ifrån boken ”Skratta lagom! sa Pappa Åberg” Även namnen på kusinerna. Så du kan inte direkt skylla något av det här på filmerna.

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 76687ecb03adf5b16fc8507ebe314450. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

 8. Hela grejen med bestraffningen är sinnessjuk och jag förstår inte hur det ens kan ha godkänts i manuset. Måste dock påpeka:

  De har fått fula namn – Bing och Ben”

  Vem är du att döma vilka namn som är fula och inte? Känns som att du ger efter lite väl mycket för samhällsnormerna där.

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number 6d71bca9fa0b7fdf2f7baa92ead3a5e0. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

  • Såhär: Jag snackar fula som i att de har fått namn överhuvudtaget. Sen vilka namn det än hade varit hade jag nog använt samma lingo. Tycker per definition inte att vare sig Bing eller ben är fula namn, men jag vill liksom ha det så som det alltid varit!! *stampar ned foten och hytter med gammsurnäven i riktning åt förändringens vind*

   Gilla

 9. Har bara sett två eller tre av de nya Alfons-filmerna men är inte imponerad! Tycker inte alls om språket, Jonas Karlsson är inte den bästa att ta över efter underbara Björn Gustavsson = I Alfons och styrkesäcken beskriver Alfons sin dröm för pappan – då svarar pappan att han tycker att Alfons skryter?! Wtf?!?!

  Gilla

 10. Alltså det här momentet med att kusinerna blir lurade att tro att Alfons och Milla får stryk kommer från en av de nya Alfons-böckerna. Men oavsett om det kommer från en bok eller film så är det ju helt fruktansvärt! Har för mig att jag läst någon intervju med Gunilla Bergström angående det problematiska med detta, varpå hon försvarar sig med att hon ”inspirerats” av sin egen far som använde sig av denna bestraffningsmetod när hon var liten på 50-talet. Eeh?? Som om det skulle göra det mer okej.

  Sedan tycker jag det finns saker i de gamla Alfonsböckerna som är problematiska de med. Tex, en bok där Alfons pappa tycker att Alfons måste lära sig

  *** Service disabled. Check access key in CleanTalk plugin options. Request number f40f406deb414f34a6c4157be784b443. Antispam service cleantalk.org. ***

  Gilla

  • Den där han vill att Alfons ska slåss? Absolut! Och Alfons och Milla är ju helt gräslig. Kanske borde ägna det ett inlägg också. Blev bara så upprörd när jag fick det serverat på bästa sändningatid!

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s