VARSCHEGU

HÄR KOMMER SVAR PÅ ERA FRÅGER!

Va äre för roligt jobb på simhall du har, vill veta mer?!
Jag jobbar som instruktör för barn och babysim. Lär kidsen att simma, ha respekt för vatten och hur de bäst skvätter ned den stora människa som de är där med.

Vad pluggar du, och vad vill du bli när du blir stor?
Jag studerar femte terminen på programmet för medie och kommunikationsvetenskap och hoppas på att få jobba med strategisk kommunikation när jag blir stor. Gärna på en offentlig förvaltning eller typ ett mossigt bolag där Bertil fick starta en företagsfacebook eftersom att Bertil råkade vara den på avdelningen som hade facebook. Typ så. Drömjobbet är att få jobba med kommunikation som *gör skillnad*, typ på välgörenhetsorganisation eller RFSU, men jag inser att sådana kommunikationsjobb inte direkt växer på träd samt kräfva rätt person på rätt plats. Vi får se om jag en dag blir den personen! Fram tills dess kör jag vidare på knaskommunikation i egen regi, här på Blogghen.

20130131-192416.jpg

Här gick jag i nian och ville väl bli artist eller ponny eller någonting annat som en ville bli innan en fick en reality check och någon jävel berättade att ”man faktiskt inte kan jobba med att vara en ponny”. NÄHÄ! MEN DURÅ!

Skriver ni matlistor och handlar efter dom, eller är det från dag till dag vad ni lagar till middag?
Vi storhandlar en eller två gånger i månaden och då fyller vi frys och skafferi med diverse proteiner, konserver, spannmål osv beroende på vilka erbjudanden som finns. Utöver det så kompletteringshandlar vi nog en gång om dagen. Vi lägger nog rätt mycket pengar på mat, då vi är matlagningsintresserade. Den här veckan har vi omfamnat vår inre citymedelklass och beställt efter en vegetarisk Linas Matkasse (med dubbla erbjudanden skall sägas) för att kolla om det är någonting vi gillar och något som hade kunnat vara en vettig grej.
Saknar du norrlandsvintrarna?
Varje dag. Jag saknar de soliga dagarna, den torra kylan, de stora lappvantarna av snö, hur ljuset av gatulyktor faller på snövallar längs med gatorna och hur JÄVELENS trevligt det är att kunna åka pulka fastän en har blivit gammal, osmidig och lat. Saknar att bo i en del av landet där snörugby är en aktivitet på skolidrotten, ända upp på gymnasienivå.

20130405-213309.jpg

Samlar du på något, isåfall vad (erfarenheter gills inte)?
Dåliga ursäkter. I övrigt ingenting.

För mig som inte är så inne på kökstermer.. Skulle du kunna beskriva skillnaden mellan ”möla ner” och ”välta ner”?
Att möla ner är någonting som är rätt oförsiktigt. Ska du tröcka ned en massa goda och slafsiga ingredienser i tex en chokladbollsdeg så kan du MÖLA ned dem. Ska du däremot bara röra ihop någonting lite halvförsiktigt så räcker det med att du VÄLTER ned den ingrediensen som ned skall. Kram!

Vad längtar du till?
Jag längtar efter att få komma ut i arbetslivet och få en fast, trygg, anställning på ett jobb där jag trivs. Halvouppnåeligt kanske?! Whatevvz, det ska bli awesome. Det är sjukt kul att studera men nu när jag har en liten fågelunge som behöver mat och kärlek så hade det varit skönt att känna att jag fixar att mätta den lilla munnen även om livet (sjukdom, dödsfall, brist på ork) skulle råka komma i vägen mellan mig och en tenta. Fattar att en anställning inte är svaret på allt, men har jag en sådan kan jag iallafall känna att jag innefattas av delar socialförsäkringssystem typ SGI.

Längtar också efter att få börn igen om några år. Det ska bli awesome att få göra om det och känna att jag KAN den här gången. Slippa alla goda, välmenande råd och alla grejer som fick en att känna sig sämst i hela världen. Den här gången kan jag. Vi har FAKTISKT fått en bebis förut så täpp till kakhålet din motherfucker och ge fan i att fråga, tipsa om och LÄGGA DAJ I saker som du inte har att göra med. *subtweetar världen*

20130124-002758.jpg

Vad saknar du?
Jag saknar att ha min stora familj nära. Mina syskon och föräldrar är utspridda över landet och eftersom att vi ynglar av oss snabbare än ett gäng guppys i ett smutsigt akvarium blir det allt svårare att få möjlighet att hälsa på varandra. Mamma bor nästan 150 mil bort. Det är lite för långt och jag hade gärna haft henne närmre.

20130131-191947.jpg

Sen kan jag också få sakna att typ ligga en hel dag och bara skrota, pilla mig i naveln och äta chips. Det händer klassiskt sällan när det bor en ettårig brottare hemma hos en, vars stora uppdrag i livet är att klättra högt upp på farliga saker som hen sedan inte tar sig ned ifrån på egen hand. Blir en hel del nedplockande av börn.

Vad är du mest stolt över hos dig själv?
Att jag blir mer och mer ödmjuk ju äldre jag blir och att jag dessutom är en helt fantastisk, klok, vacker och makalös människa på alla sätt och vis.

Blir även ruskigt stolt över mig själv när jag lyckas lära mig nya grejer i vuxen ålder SE MAKALÖS BILD NEDAN NÄR JAG LÄRT MIG GÖRA MORMORSRUTA VIA TUTORIAL ONLINE. Blev så glad att jag tamejfan började grina.

20130325-223156.jpg

Förlossningsberättelse?
HÄR!

20130410-212102.jpg

 

Presentation av dig själv? Hur ser ditt önskeliv ut om 5,10 och 40 år? Samma fråga men helt realistiskt?

Om fem år har jag en eller två ongar till. Detta lyckas jag bolla tillsammans med jobb, kärleksliv och vardags på ett helt makalöst sätt. Folk kommer att skriva böcker om mig och titta efter mig på gatan. ”Där är hon. Hon med vardagspusslet”, kommer de att viska efter mig innan de går hem och grunkar över sina ofullständiga liv.

Eller ja, nä. Så kommer det ju inte att bli. Men jag längtar efter att ha fler kids och att få bygga ihop dem till en liten familj som kan älska, stötta, hata, bråka och kramas med mig. Att få barn har verkligen varit en sådan sjukt ball grej och trots att jag hatade att vara gravid så kan jag knappt vänta tills nästa gång jag får säga hej till en ny liten världsmedborgare, om jag nu har turen att få bli förälder igen. Längtar efter små svettiga pussar, små förskoleföreställningar och strandutflykter med sand i röven och glass i sanden.

Om tio år så har de där ongarna blivit lite större men jag är pretty much på samma ställe i livet. Kanske har jag hittat en bostad som jag trivs med där jag lyckats klämma in familjen.

Om 40 år har jag en helt awesome sommarstuga någonstans. Jag är pensionerad och spenderar all tid i mitt magiska sommarhus där jag skrotar, donar, planterar grejer och är naken. Grannarna kommer att fundera över det men jag kommer inte att bry mig då jag minsann nästan är 70 bast och ”inte bryr mig om vad folk tycker för fem öre”. Ungarna kommer och hälsar på och har med sig sina polare, partners, jobbarkompisar eller hundar och vi har det asgött. Vi kommer att äta jättemycket färskpotatis med gräddfil och gräslök innan jag PLÖTSLIGT blir trött och drar mig tillbaka och låter börnen och börnbörnen plocka undan disken, som straff för all hjälp vi aldrig fick hemma när de var små.

*fundera, fundera, fundera* Nääh, jag tycker du e skitrolig och skitbra på att illustrera rörelse i textform, alltså jag menar dina *slänger med pompomsen*-eh…( tänkte skriva juttun för jag är en så lam finlandssvensk…) -thing! Nääh, alltså frågan var; hur blir man lika bra på det som du??? Utan att bara låta förvirrad som jag gör nu =)
Det var ett makalöst bra försök. Skriv allt du tänker. Använd sjukt mycket asterisker. Skriv med versaler när du vill att något ska låta helt SJUKT exalterat eller awesome. Skrota konventioner med skiljetecken och bara *kör*. Skriv det du tycker är för snuskigt eller sjukt. Gör oväntade vändningar.

gravid

Hej!

Jag frågar igen; lever du och din partner jämställt? Hur har er relation förändrats sedan nu fick barn? Hur lever man jämställt med barn?
Hej! Till att börja med så är jag en sopa när det kommer till att svara på kommentarer, bara så att ni vet. Det är fruktansvärt osympatiskt och dåligt av mig och jag skäms alltid lite när jag inser att jag inte ALLS har blivit bättre på det fastän jag flera gånger har lovat mig själv. Skämmes! FÖRLÅT!

Men för att svara på frågan. Ja, jag tycker att vi lever ganska jämställt, men å andra sidan är det nog ganska enkelt att tycka att en själv lever jämställt och att alla val en själv gör i livet beror på *den fria viljan* och inte att en, precis som alla andra, påverkas av strukturer i samhället. Vi är bra på att dela på ansvar hemma, men det har nog lika mycket med respekt för varandra att göra som strävan efter jämställdhet. I vissa fall ÄR det ju svårt att få det att fungera. Vi delade till exempel inte vår föräldraledighet lika, då det för oss helt enkelt VERKLIGEN inte hade fungerat ekonomiskt, utan snarare var helt avgörande för att kunna betala typ hyra och räkningar. Tyvärr. Nästa gång har vi förhoppningsvis en så ordnad tillvaro att det är möjligt att dela rakt av. Sambon tog alltså några månader kortare samlad föräldraledighet men är nu hemma med barnet en dag i veckan så att förskolestarten inte ska bli för intensiv.

Vad gäller uppfostran är vi överens om att vi ska göra vårt bästa för att bryta normer, visa på alternativa förhållningssätt till saker och ting och uppmuntra vårt barn att både ta för sig och stå tillbaka. Att både springa fort och att sitta ned och pyssla. Att sparka boll och läsa. Att både prata och lyssna. Att ifrågasätta. Att som föräldrar erbjuda ett alternativ och en motpol till de förväntningar som samhället har och kommer att ha på vårt barn. Herregud, det här låter som floskelfest deluxe, men jag har verkligen inget bättre svar. Det kommer nog bara att bli svårare och svårare, allt eftersom att hen blir äldre.

Boken nedan är mycket bra för frågor kring barnuppfostran och genustänk.

ge ditt barn

Ja, men just det med menskoppar som du nämner. ÄR det verkligen så bra som alla säger? Jag tycker det verkar krångligt, obehagligt och lite ofräscht? Fräls en icke frälst pliiiz!
Ja. Det är precis så bra som alla säger att det är för dem, men däremot så tror jag inte att det passar för alla. Däremot så tycker jag att alla som är nyfikna borde ge det ett försök och att ha lite tålamod. Det är nämligen sjukt bekvämt att ha ett och samma skydd hela mensen, att ha något som inte torkar ut slemhinnorna, att inte stötta mensskyddsföretagens sjuka profiterande på oss menstruerande human beings och att dessutom vara lite skönt miljövänlig. Efter några gånger har jag nu fått till det helt grymt och jag märker tamigfasen inte ens att jag har mens. Typ. HÄR har jag skrivit en recension.

8 reaktioner på ”VARSCHEGU

 1. 1) den frågade mig vad 8×4 var för att jag skulle få kommentera. Fick panikattack men lyckades till slut erinra mig multiplikationslåten för åttans tabell som jag lärde mig på mellanstadiet.
  2) jag tycker OM dig!
  3) läste din förlossningsberättelse och tänkte bara herreminje fyfan vad stark och cool du är. Själv hade jag det så oförskämt enkelt att en borde skämmas. Så imponerad.
  4) nästa gång (om det blir en) så ska jag också lappa till min kille. Fast mest för att jag måste gå runt i 9 månader och må apa. Kanske bättre om han får ha en sandsäck på magen och bara dricka sur mjölk? Delat lidande är hälsosamt för en relation har jag hört.
  5) vill fika med dig om jag åker till götet nån dag!

  Gilla

  • Men hallå ❤ Gulle dig. Klart vi ska ses om du kommer hit. Och vad gäller förlossningen så var det mest bara att gilla läget för RACKARNS vilken utsatt situation en är i! 🙂

   Gilla

 2. Kanske mesta förvånad jag någonsin blivit i samband med att jag läst bloggar. När jag läser dyker plötsligt en bild på mig upp. Har nyss snubblat över din blogg men är väldigt länge sedan jag såg dig personligen. Är Emma från din klass på högstadiet här. Så himla kul att efter så här många år se vad som händer i ditt liv. Älskar ditt sätt att skriva på också så du kan numer räkna till ett till stammis

  Gilla

 3. Hej. Det är jättejobbigt att din nya blogg inte är anpassad för mobiler. Alltså så jobbigt att man till o med hoppar över långa texter för man tappar bort vart man var när man måste dra fram o tillbaka hela tiden. O det är synd o suger. Bara så du vet! Men annars är den toppen!

  Gilla

  • Hej! Ja, jag tycker verkligen att det är skittråkigt att det har blivit så svårt att läsa från mobilen. Jag ska se vilka trådar jag kan dra i och vad jag kan göra, för det ska ju inte vara så svårt att en låter bli att läsa blogghen!

   Gilla

 4. Detta med menskopp är ju väldigt intressant. Vet du skrev att du fick ta ut spiralen dock, eftersom det inte fungerade så bra tillsammans. Vad kör du istället? Är lite ”antihormoner” och tycker ju spiral fungerar finfint, men hur går du tillväga?
  Tack för en smart och superkul blogg!

  Gilla

  • Jag är antihormoner jag också och efter spiralen har det inte blivit något nytt särskilt. Fick minipiller utskrivna men ska ta mig i kragen och försöka skaffa mig ett pessar hade jag tänkt. Om inte annat är fungerar ju kondom rätt bra!

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s