Roliga/mysiga/spännande saker att göra i Göteborg

Jag har fått ett önskemål om att skriva om roliga/mysiga/spännande saker att göra i Göteborg, och det är väl klart att jag kan göra! Det blir lite högt och lågt, blandat om lite allt möjligt. Okej? Okej!

Klättra upp på klipporna bredvid masthuggskyrkan, kolla på utsikten och fika någonting mysigt.

Utsikten från dessa klippor är helt sjuk. En ser hela vägen från havet bort till läppstiftet. En solig kväll med lite musik, något gott att dricka och äta, en filt och lite sällskap så är just den här platsen svårslagen som utflyktsmål. Ta 60-bussen upp på masthuggshöjden eller gå från Stigbergstorget upp. Lyssna på håkan, kolla på älvsborgsbron, hångla, dansa, filosofera eller något annat som får dig att låta som Niotillfem.

20140116-132510.jpg
20140116-132517.jpg
20140116-132524.jpg

Världskulturmuseet

Jag älskar världskulturmuseet. De byter utställningar lite då och då och inträde är gratis om en är under 25. Är en över så kostar ett årskort 40 kronor. Det finns alltid någonting roligt eller ballt att kolla på så ta med en vän eller gå själv.
Andra långgatan.
Sunkhakens aveny. Porrklubbar trängs med ölhak, cafeer och diverse småbutiker. Gå på pubquiz på sejdeln eller drick en riktig finöl på The rover. Kanske käka koreanskt på Yammy eller röka vattenpipa på det där stället som ligger en trappa ned men som jag aldrig kommer ihåg vad det heter? Se till att pricka av Andra långgatan när det andra långdagen och hela kvarteret exploderar i spontanfestival. (Men obs, rätt hög volym så ska en bebis eller annan känslig varelse med på släng på’n ett par hörselskydd. Försök inte heller ta med barnvagn pga ingen vits.)

20140116-133252.jpg

20140116-133301.jpg

Trädgårdsföreningen
Strosa. Ät en glass. Ligg vid ån.

20140116-133521.jpg

Botaniska trädgården.
Samma som ovan.

20140116-132926.jpg

20140116-133008.jpg

Slottsskogen.
Samma som ovan + djur + stor äventyrslekpark + frisbeegolf + bangolf + en massa gycklare.
20140116-132625.jpg

20140116-132636.jpg
Älvsnabben.
Åk älvsnabben, båten som trafikerar göta älv, bara för skojs skull. En av linjerna är en gratislinje och den andra kostar som en vanlig göteborgsbiljett hos västtrafik. Gratis om du redan har löst enkelbiljett eller har ett periodkort.
Sitt uppe på taket och kolla in Göteborg från vattensidan eller åk över till andra sidan (från centrum sett) och strosa från lindholmskajen bort till eriksbergskranen. Käka en glass eller ta en kaffe. Sitt på kajen och dingla med benen. Den här sidan av älven ser soliga dagar ut exakt som strandpromenaden på en semesterort. Här spenderade jag många, långa dagar av min föräldraledighet.
20140116-132809.jpg
20140116-132817.jpg
Gå i saluhallen.
Matnörd eller inte, ta och strosa igenom saluhallen vid kungstorget och provsmaka saker. Köp en löjligt stark ost eller förät dig på choklad. Köp ett bröd vars namn du inte kan uttala eller testa något gott veganskt.

Kvibergs marknad. 
Ta på en lördag eller söndag spårvagnen till hållplatsen Kviberg eller Beväringsgatan och följ strömmen av människor. Gå in i de gamla regementsstallarna där det myllrar av liv. Köp något att äta från en av matvagnarna och botanisera dig sedan runt bland begagnat, antikt, nytt, ätbart, konstigt, roligt, vanligt och kul. Det finns även ett överskottsbolag i närheten om du vill gå och köpa gamla arméunderställ eller gasmasker.

Saltholmen och öarna.
Ta spårvagn 11 eller 9 till saltholmen och kliv av. Här ligger stället där båtarna ut till skärgården går. Även för dessa båtar gäller spårvagnsbiljetten som betalning så ta och lös en biljett och åk så långt eller mycket du orkar. Tillbaka kommer en alltid. På sommaren fungerar saltholmen utmärkt som badplats om en inte orkar åka ut till någon ö. Orkar du så gör det.

20140116-132730.jpg

Har ni några göteborgska smultronställen att lägga till på listan?

12 reaktioner på ”Roliga/mysiga/spännande saker att göra i Göteborg

 1. Åh! Önskar lite att du bodde i Stockholm så att jag kunde få en sån här vacker guide av Stockholm. Joinar Anna G’s stående ovationer. Magiskt!

  Gilla

 2. Åhå!
  När jag först flyttade till Göteborg bodde jag som inneboende vid Masthuggstorget, med fönster mot Andra Långgatan. Kan ju säga att det inte var superkul att försöka sova/plugga en fredagskväll. Eller att gå förbi strippklubbar påväg till skolan. Men nu har jag flyttat längre bort, till tystnaden (Lunden)! Och när jag bodde där borta promenerade jag faktiskt upp till Masthuggskyrkan ett par gånger. Fantastisk plats!
  De andra ställena är dock nya för mig (eller kanske inte Slottsskogen, men har inte direkt utforskat den), ska definitivt kolla upp det, kanske när det blir lite varmare och mindre snöigt. Att man kan bada så nära stan alltså? Jag älskar att bada!
  Just nu känns det lite som att jag är på semester i Göteborg, det känns definitivt inte som att jag ska plugga här i fyra år till. Men förhoppningsvis vänjer en sig efter ett tag.
  Tack för inlägget, har bokmärkt det och allt! Mvh Frida

  PS: Är det konstigt att jag typ är lite kär i ditt barn?

  Gilla

 3. Vill också slå ett slag för Skatås, Delsjön samt Härlanda tjärn. Boende i Björkekärr och uppvuxen på landet som jag är, så har jag ibland utbrustit: varför bor inte alla i Björkekärr? hrm.. ja, anyhow.. i tjärnen är det perfekt att bada med sin avkomma om man inte är allergisk mot andra föräldrar och deras avkommor. Min erfarenhet är iaf att det är lite lugnare där än vid stora delsjöbadet. Plus att Härlanda tjärn inte ligger nära busshållsplatsen Spåntorget (linje 17). Nu går även svart express direkt till Östra sjukhuset, och det är inte en jättelång promenad därifrån heller. Och just det, man kan köpa glass och dylikt där också.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s