Såhär tänker jag om pengar – att vara föräldraledig student.

Jag fick ett önskemål om att blogga om pengar och hur jag fått ekonomin att gå ihop som föräldraledig och student.

20130401-171740.jpg

Först av allt vill jag säga att jag verkligen inte har en aning om hur jag hade fått ihop det om vi inte hade varit två stycken. Föräldrapenningen en får som student är ju verkligen inte någonting att hänga i julgranen och då har jag ändå en något högre föräldrapenning än basbeloppet (som under min ledighet isåfall skulle ha legat på 180/dag före skatt).

Min föräldrapenning har baserats på inkomsten jag hade innan jag började studera, när jag arbetade 75% på ett café. Eftersom att jag studerade oavbrutet fram tills min förlossning lyckades jag frysa min sjukpenningsgrundande inkomst trots att jag, när jag började studera i januari 2011, inte hade en aning om att jag skulle ploppa fram en bonsaimänniska i oktober ett och ett halvt år senare. Hälften tur och hälften flyt med papper, intyg, snällt folk på försäkringskassan osv. Detta innebar att jag kunde plocka ut några tusenlappar i månaden, men inte mer.

Men eftersom att vi ändå varit två stycken, varav en heltidsanställd, så har vi haft det helt okej med pengar under föräldraledigheten. Jag har aldrig i mitt liv varit välbetald och tycker mig inte ha sämre ekonomi nu än annars, om jag ska vara ärlig. Vi har bott väldigt billigt och litet, någonting vi fortfarande gör. Vi har fått en hel del hjälp med grejer till bebisen. Vi är bra på att planera och laga vår egen mat och vi är på intet vis särskilt fixerade vid prylar. (Läs: har noll koll och skulle inte förklara skillnaden på en plasma och LCD-tv om det så gällde livet) Sedan blir det ju per automatik billigare när en inte har någon bil och inte betalar av på massa dyra lån. Vår i särklass största utgiftspost, utöver boende, är mat och det är helt som vi vill ha det.

IMG_0167

Jag har därför inga kalastips att ge om hur en sköter sin ekonomi under sin föräldraledighet eftersom att min tillvaro bygger på att jag har en partner, har varit anställd, har ett bra skyddsnät samt ett förstahandskontrakt. Jag är rätt ordentligt privilegierad på det viset och har egentligen mest råkat ha lite flax med relationer, bidrag och allmän tur. Kan därför inte påstå att jag tillhör urtypen av människa med studentikos föräldraledighetsekonomi.

MEN eftersom att jag blir tillfrågad tänker jag ändå peta ur mig åtminstone några SKETABRA råd:

Blogghens präggerz-und-päron-ekonomitips:

 • Gå upp tio-tolv-tjuge-örti kilo i vikt när du är gravid. (Funkar även på skengraviditet eller sympatigraviditet) Gå inte ner den vikten igen. Släng alla dina gamla jeans, tappa lusten att någonsin shoppa igen och bo resten av livet i dina gamla gravidkläder. Äg bara för små och trånga underkläder. Äg inga nya jeans du kan ha. Opeppen kommer göra dig jätteosugen på att gå ut i offentligheten och spendera massa pengar på typ umgänge, shopping eller förströelser = eKoNoMiZkT (och lite tråkigt men praktiskt pga extravikt ger extraskrymslen på kröppa där det går att stoppa in grejor)

  20130525-211621.jpg

 • Minns att barn behöver fruktansvärt lite grejer. Köp barngrejer begagnat eller låna. Marknaden för andrahandsgrejer är enorm och bebiskläder i de minsta storlekarna hinner aldrig bli slitna då en sådan liten korv mest ligger och glor upp i taket, dreglar ned saker och bajsar. Ett plagg i storlek 56 förblir oförstört intill tidens slut, ungefär. Minns utöver det IGEN att barn behöver ohyggligt lite grejer. Blöjor går att byta på en handduk på sängen. (Eller utan handduk på golvet senare när en tappat alla ambitioner om att någonsin bli årets papa/mama). Vi köpte i princip inga leksaker innan V fyllde typ ett. Hen älskade alla våra slevar och kunde roa sig i en kvart med något gammelt glasspapper, så det hade bara varit värsta vrålslöseriet. Böcker går att låna på biblioteket. Barnet kan sova i samma säng som sin/sina föräldrar = eKoNoMiZkT

  20130608-123844.jpg

 • Om du är studerande och jobbade innan du började plugga så kan din inkomst från dess vara skyddad och du kan då kanske få din sjukpenningsgrundade inkomst baserad på den lönen. YAY! Därför: Se till att anmäla ALL sjukfrånvaro till försäkringskassan. Anmäl dig som arbetssökande till arbetsförmedlingen senast samma dag som du tar examen eller slutar studera. Minsta glapp då du inte antingen får CSN, jobbar heltid eller är arbetssökande och du ramlar ur ditt SGI-skydd. Det kan räcka med en enda dag utanför systemet så ba TJARÅ *SGI:n flyger ut genom fönstret och lämnar efter sig en bajskorv i form av ett basbelopp*. Se dessutom till att vara bästa kompis med försäkringskassan, vara ute i god tid, höra efter med dem både en och arton gånger (pga svaren varierar ofta beroende på vem du pratat med) och försök skaffa dig en så bra koll du någonsin kan = eKoNoMiZkT
 • Utnyttja gratisgrejer för föräldrar och barn. Gå på bibliotek och låna böcker eller häng på bebisträffar. Köp kanonbilligt fika på öppna förskolan eller ta med eget kaffe i en termos. Ta hurtiga promenader med barnvagnen istället för att ha ett gymkort eller SKIT i alla de där hurtiga promenaderna som alla hetsar en att ta och stanna hemma och plöj netflix och låt barnet leka med ett gammelt glasspapper istället = eKoNoMiZkT

  20130524-142748.jpg

Vad har ni för råd och tips?

25 reaktioner på ”Såhär tänker jag om pengar – att vara föräldraledig student.

 1. Jag missade min SGI på en (bakfull) fredag då jag firade min sista-dagen-på-slitjobbet-dag torsdag kväll och knatade ner till AF först på måndagen. Just då ryckte jag väl kaxigt på axlarna, men inte visste jag att om 1,5 år skulle bli mor. Snöpligt minst sagt.

  Dessutom hatar FK mig. Vet ej varför. *ler charmigt och vinkar med 100 blanketter*

  Gilla

 2. Jo men jag körde lite omvänt. Föräldraledig (från ett välbetalt jobb som tur var)
  Arbetslös (hann aldrig får ersättning från A-kassan så planen sprack här är det 0 på konton)
  Heltidsstudent i två år. Nu så här 3 år (miraklet blir 3 i övermorrn) senare, alltså HERREGUD vad jag längtar till jobb som hägrar framåt sommaren. Jag är ensamstående kan ju tilläggas och jag löste saker som du föreslagit. Låna, handla begagnat, få presenter. Bo litet. Dra ner på värmen. Äta vegetariskt.
  Sen jobbade jag sjukt hårt på mataffär sommaren 2012 vilket gick runt med en enormt bra mormor. Fick en slant tillbaka på skatten. Hyr ut under Almedalsveckan. Har gjort några yttepytte frilansjobb (inte under föräldraledigheten – det blev för krångligt). Sommaren 2013 softade jag med dagtidsjobb och 80%, och jag sotar för det nu kan man säga, nu blir det uppförsbacke fram till julilönen.
  Det märkliga är att jag är MINDRE bekymrad över min ekonomi nu när jag har ekonomi som en högstadieelev än när jag hade ett välbetalt heltidsjobb. Nu när det inte finns några marginaler så blir man skitbra på att unna sig billiga nöjen. Det finns ingen sparmarginal så det behäver man inte heller tänka på (barnet får en hundring i månaden än så länge). Och det har verkligen löst sig so far, men jag känner att båtten är nådd, men det ljusnar ju vid horisonten nu =)

  Gilla

 3. Om möjlighet finns: spara pengar redan under graviditeten. Jag räknade ut på ett ungefär hur mycket jag skulle få som föräldraledig och allt över det förde jag över till ett sparkonto. Så så vis vande jag mig dels vid att ha mindre pengar och fick samtidigt lite sparpengar att kunna lägga på barnvagn/bilbarnstol/andra svindyra engångskostnader eller bara för att dryga ut lite när det behövts.
  Har man låg inkomst (och har barn) kan man vara berättigad till bostadsbidrag också, kan vara värt att kolla upp även om det ibland sitter långt inne att behöva ansöka om det.
  Sen har jag haft enorm tur som har ca världens snällaste föräldrar som hjälper till när det behövs.

  Gilla

 4. Mittt sista halvår som student var jag inte berättigad till csn, gav mig själv shoppingförbud och jobbade timmar och insåg att det är inte så jättesvårt att leva snålt, det gäller bara att prioritera (då hade jag ju dock inga barn..), dessvärre vande jag mig rätt snabbt vid att för första gången i livet ha en bra inkomst under året jag heltidsjobbat och nu när den inkomsten kommer halveras och bebis kommer om typ en månad börjar det kännas lite svettigt. Jag är mest oroad över att inte kunna handla ekologiskt i den utsträckning jag skulle vilja.
  Har dock en undran om det här med begagnade barnkläder, jag hade gärna handlat typ allt second hand, men jag tycker det är svårt att hitta, eller är jag dumihuvet? (kan tillägga att mina ansträngningar så här långt bestått i att googla..) har du eller någon av dina briljanta läsare tips på bra ställen att handla begagnade barnkläder i göteborg och/eller på nätet så tas det tacksamt emot!
  Mitt enda tips så här långt är att hyra babyskydd hos ntf, skall gå på 400 spänn för 9 månader, iaf i göteborg, väldigt bra alternativ till att köpa!

  Gilla

 5. Bra råd. Jag hade inte heller klarat mig på min usla ersättning om jag varit ensam. Sjukt.
  Att handla begagnat är verkligen ett bra råd. Allt finns ju! Blocket, Tradera, stora loppisar, fråga folk på jobbet/skolan om de inte känner någon som har grejer. Tro mig, de flesta orkar inte lägga ut allt på typ Blocket (Läs: jag orkar inte).
  Vi hade turen att ärva en massa kläder. Vissa av de minsta kläderna var från 1969 så nej, de slits fan inte. Sen hyrde vi babyskydd från NTF. Skötbord behövs inte. Leksaker behövs inte första året. Begagnade vagnar finns det gott om och de förlorar mycket i värde så fastän det bara är ett barn som använt den så kan man få en för typ halva nypriset.

  Gilla

 6. Starta syjunta! Umgänge med andra föräldrar/barn och möjlighet att sy/sticka egna grejer till ongen! = eKoNomiZkT!

  Soppafton! Koka massa soppa att frysa in och gör en grej av det med egna krutonger etc. = ekonomiskt!

  Gilla

 7. Mitt bästa tips är att veckohandla mat. Planera middagar för en vecka framåt och handla rubbet på en gång. Utgå gärna från de varor som för tillfället har bra pris i den affär där du brukar handla. Genom att bara handla en gång i veckan kan man planera rätterna så att man kan ”samköra” dem, dvs en ingrediens kanske går att använda till två rätter. Dessutom riskerar man inte att varje dag i veckan handla de där inte helt nödvändiga sakerna som annars har en osviklig förmåga att slinka ner i korgen, För att inte tala om lättnaden i att slippa stå monsterhungrig i affären och försöka komma på en vettig middag när allt man vill är att akutäta godis – istället går man direkt hem och lagar sin i förväg planerade middag = ekonomiskt och bättre för tänderna.

  Gilla

 8. Vi har det visserligen relativt sett rätt bra eftersom sambon jobbar heltid och jag har ersättning från FK som bygger på den lön jag tjänade innan jag började plugga. Men det kommer ändras nu när sambon ska vara hemma och jag ska tillbaka till skolan.

  Jag har några tips:
  – ät veganskt/vegetariskt. Bönor, linser och färska grönsaker är inte så värst dyrt (inte ens om man handlar ekologiskt). Krossade tomater är en stapelvara. Köp efter säsong och extrapriser.
  – ärv, låna, second handa. Fråga runt om folk har grejer kvar efter sina barn, om det känns som du tigger, fråga om du kan köpa/låna, du kommer förmodligen få grejerna ändå eller köpa billigt. Se till att dina kompisar förmedlar vidare att ngn i bekantskapskretsen är preggers. En av mina polare kom rusande med ett par kassar kläder och sängkläder som hon fått av en kollega att ge till mig 🙂 Blocket och Tradera är awesome.
  – Är det något specifikt som behövs -önska. Alla kommer att köpa nallar och klädset i strl 50, men om ni ber om det kan de kanske köpa större storlekar eller gå ihop flera stycken på en bärsele eller ett babygym.
  – Åk buss i Sthlm så behöver du inget sl-kort. Om du bor i närförort går det förvånansvärt lätt att ta sig in till stan bara med hjälp av buss. Promenera.
  – Du kommer vara totalt klädförvirrad. Investera i kläder under graviditeten som du kan fortsätta ha efter (amningslinnen, haremsbyxor i trikå). Jag köpte alla amningskläder på Tradera. Sno sambons kläder.
  – Man går typ knappt ut när man har en bebis. Om man går ut så promenerar man. Fika är waste. Kaffe i termos bättre. Låt folk komma hem till dig, bjud på fika (baka innan ungen kommer) eller be dem ta med fika. ( De flesta, särskilt de med egna barn fattar grejen). Det behöver inte vara välstädat, di behöver inte vara snygg!
  – Släpp garden. Var ful, ha mjukisbyxor, jaga inte statusprylar/-markörer. Bebisen bryr sig inte om kläderna matchar, bara de är mjuka och sköna. Tänk praktiskt framför gulligt/fint.

  Gilla

 9. Har föräldrapenning på basnivån och var hemma 5 månader för att plugga 50% efter det. Halvtid CSN ger ca en hundring mindre i månaden än fks ersättning 7 dagar i veckan. Jag har haft tur med en jobbande sambo som dessutom kommer få ut bättre föräldrapenning än mig och nu när jag går upp i heltid CSN och han på ledighet blir det fezt. Vi har alltså kört utan föräldradagar öht i 5 månader då en pluggat 50% och en jobbat 70% och det är lite dont try this at home över det. Ej balsam för relationen. Mina spartips är därför:

  1. Tänk igenom köpen, vill du fortfarande ha den tröjan/prylen efter några veckor. Då kan man överväga det. Oftast har en glömt bort vad det var en nu ville ha!

  2. Blötlägg ärtor och gör ärtsoppa. Eller soppor i allmänhet, spenatsoppa och morotssoppa är också svingott och billigt.

  3. Gör hemmagjord hummus och ha på mackan istället för ost osv.

  4. Handla efter säsong och storhandla/planera mat

  5. Instämmer med övriga om att undersöka möjligheterna att ärva barngrejer. Det enda vi betalat för förutom lite roliga kläder är ett beggat skötbord för 100 kr och som sagts ovan, det klarar man sig utan!

  6. Se det som en tid att rannsaka sin konsumtion lite, har varit nyttigt för mig.

  7. Köp en träningsapp för 7-38 kr istället för att betala för träningskort.

  *kramhej*

  Gilla

 10. *sparar inlägget som startsida*

  Mvh. nybliven studentmorsa som missade sin före-plugget-SGI för att hon inte tog CSN ett par veckor i början på studietiden (och var JÄVLIGT nöjd med det just då. Nu? Not so much) och således får typ 10 spänn i föräldrapenning.

  Gilla

  • Jag anmälde mig som arbetssökande och jobbade typ 10 timmar i veckan, fungerade tydligen också MEN hade tänkt göra som du. Man måste liksom mest ha tur med grejerna, hur fasen ska man veta sånt?!!

   Gilla

 11. Så himla bra inlägg + kommentarer, ska bokmärka! Min föräldrapenning kommer också att baseras på vad jag tjänade innan jag blev student. Det var ingen fetinglön, men den kommer att ge möjlighet till en fp som kommer att bli ganska lik vad jag har nu som student (utan extrajobb), och det känns ungefär som världens största befrielse. Jag tror och hoppas att det kommer att vara en fördel att jag redan är så inne i ekonomitänket efter snart tre år som student att ekonomin under föräldraledigheten kommer att bli relativt enkel. Har liksom redan mnimalt med utgifter och räkningar, och är van att dricka termoskaffe och det där. Hålller också med flera här om att ekonomi är rätt obekymmersamt när det månad efter månad mest går runt och inte så mycket mer. För en tvingas ju nästan automatiskt att tänka en extra gång innan den där tröjan får följa med hem, och en MÅSTE vara lite kreativ när det kommer till inköp.

  Vi har fått sjukt mycket bebiskläder, och det vi har köpt har vi nästan enbart köpt bättre begagnat. Förutom Tradera som är min bästa (och ibland värsta) vän så kan jag varmt rekommendera att gå med i köp- och säljgrupper på fb, där har jag fyndat en himla massa grejer som hade blivit för dyrt att köpa nytt. Vi köpte en oanvänd Ergobaby Performance för 600 kr (nypris 1300), spjälsäng med fräsch madrass 700 kr (nypris 1400), skötbord 400 kr (nypris 1000 kr), en voksi urban i superskick (bor i kallt Jämtland) för 600 kr (nypris 2200). De kläder vi har köpt har varit riktigt billiga, tvättade många gånger men i fint skick = miljövänligt, giftfritt, ekonomiskt. Kan också rekommendera att vara lite planerande under de där nio månaderna innan bebisen kommer. Vi skrev tidigt en lista på vad vi ville köpa till bebisen, vilket dels gav en bra bild av hur mycket pengar som skulle gå åt (som i sin tur gjorde det lättare att stryka vissa grejer som i förhållande till totalsumman av prylar kändes onödigt), och det gav också mycket tid för att spana runt på blocket och facebook för rätt grej till rätt pris. Då blir utgifterna lite mer utspridda och om föräldrar och släktingar i närheten vill köpa eller bidra med något så finns en lista med grejer som en kan visa upp, då ser de svart på vitt vad för eventuella presenter som faktiskt kommer att göra någon nytta, istället för att köpa till exempel en massa kläder som ändå inte kommer hinna användas.

  Men en fråga – CSN betalas ut i förskott, och föräldrapenning betalas ut i efterskott. Jag ska plugga med CSN till 21 februari och de pengarna får jag alltså runt 25 januari, och sen ska jag börja ta ut föräldrapenning 22 februari, och de pengarna kommer alltså runt 25 mars. O_o

  Hur gjorde du med glappet? Tips tas emot tacksamt pga fattar inte hur det ska gå till.

  Gilla

  • Det låter som att ni har löst det där superbra! Det glappet du får fick inte jag eftersom att jag, återstoden av höstterminen 2012 fram tills dess att barnet föddes 10/12, valde att vara inskriven som arbetssökande och deltidsjobba istället för att påbörja en ny termin. På så vis blev det inget glapp vilket var rätt skönt. Du har inte möjlighet att jobba litegrann istället för att plugga vidare? När är du beräknad?

   Gilla

   • Jag är beräknad 24 februari, och hade jag kommit på det där med glappet lite tidigare så hade jag nog gjort som du tipsat om, smart! Men hinner nog inte hitta något extrajobb så snabbt. Det löser sig ändå på något sätt.

    Gilla

  • Du får ju ta ut föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning, om du inte tänkt på det? Surt att ”slösa” dagar men kan rädda ekonomin om det krisar.

   Gilla

   • Tyvärr får jag väl inte ta ut föräldrapenning under tiden som jag är student, och det kommer jag att vara fram till tre dagar innan jag är beräknad. Så även om jag gör studieuppehållet tidigare och börjar ta ut dagar så kommer det att bli ett glapp oavsett.

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s