Jag lovar att äta mer hel och halvfabrikat 2014.

Härmed lägger jag till ett nyårslöfte inför 2014. Det lyder som följer:

Jag ska äta mer halvfabrikat än innan.

YA HEARD ME!

Eller ja, såhär tänker jag. Jag ska ha färdiga såser, soppor, kryddmixer, halvtillagade maträtter och dylikt hemma så att jag kan äta tillagad mat till och med när jag är trött som en döende krukväxt och har blodsockernivåer som gör att jag vill spetsa min sambo på en gammal rostig grep och slänga ut barnet genom fönstret. Hellre det än att vardagen kommer i vägen och det slutar med att vi blodsockertrötta, rödgråtna och hatiska blänger på varandra över någon gammal kopp filmjölk eller törr macka.

Det verkar finnas något slags generell uppfattning om att falukorv, köpta plättar eller burksoppa är en undermålig middag och att en ska SKÄMMES om en sätter fram något sådant på bordet, men det tycker jag är trams. Jag älskar fiskpinnar med pulvermos. Och risgrynsgrötskorv. Och kyckling i aluminiumform. Och veggiebiffar. Och keldasoppor. Och färdiga pastasåser.

Precis som jag skrivit innan har jag lovat mig själv att laga godare, roligare och bättre mat 2014 än någonsin tidigare. Jag tror att en sådan vision, om att mat ska vara någon lustfyllt och roligt, kräver att mat inte ska behöva vara krångligt, pretentiöst och tidskrävande varje dag. För det tar tid att laga god mat, och ibland vill en faktiskt bara tjoffa in någonting halvfärdigt i microvågsugnen och låta den göra sin thaaang.

Om jag vill att mat ska vara kravlöst och kul är det bäst om jag ser till att det känns just kravlöst och kul de där dagarna jag har allt annat än ork att laga ordentlig mat. Kanske kan jag trolla ihop någonting makalöst två dagar i veckan om jag får samla energi med hjälp av idealmakaroner de andra fem. Kanske kan jag några dagar i veckan spara energin till att sitta vid middagsbordet och tja, typ, prata och skratta tillsammans med resten av familjen istället för att stå och grina i någon gammal bunke med typ undermålig men hemgjord gnocchi.

Image

7 thoughts on “Jag lovar att äta mer hel och halvfabrikat 2014.

  1. Håller med. Mat ska inte behöva vara en prestation eller för den delen en gourmetmiddag varje gång det ska ätas. Ibland ska det bara gå snabbt. Det ska in vara en skam att äta fiskpinnar i bröd med remouladsås. För gudarna ska veta att jag har en hungerhumör som kan ta död på den tuffaste tiger.

    Gilla

  2. Pingback: Bloggtorka och uppsatsstress | Tankar från draknästet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s