Kunden har inte alltid rätt.

Efter jobbet igår så spatserade jag utmattad, hungrig och PMS-ig in på hemköp för att köpa någonting gott som kunde täppa igen blodsockeravgrundsdjupet på mig. Efter att likt en osalig ande ha hägrat kring Ben&Jerrys-kylen, cirkulerat runt lösviksgodiset och slickat på chipshyllan bestämde jag mig till sist för chips och glass varpå jag ställde mig i den rätt så långa kön.

I kassan satt en ung tjej och uppenbart slet för att hinna med att både vara trevlig, snabb och tillmötesgående. Klockan var 19.45 och ruschen var nog något oväntad, men hon gjorde vad hon kunde och kämpade på. När jag hade fått betala så hördes ett vrål från kön. En person som uppenbart tröttnat på att vänta gormade och skrek och frågade varför i helvete de inte öppnade en kassa till. Jag vet inte om det berodde på hunger eller trötthet men oavsett så blev jag så himla arg och röt bakåt åt hen att lugna ned sig, vänta på sin tur och att bara SANSA SIG OCH FATTA ATT DE VÄL ÖPPNAR EN KASSA OM DE HAR MÖJLIGHET TILL DET. Efter det tog jag mitt pick och pack och stormade ut och lämnade en kö med lika delar dålig stämning och förvåning.

Efter alla mina år inom diverse servicejobb så vet jag att detta är ett sjukt vanligt beteende bland kunder. Folk behandlar servicepersonal som en undermålig vara som går att reklamera och glömmer liksom bort förståelse, vänlighet och ödmjukhet inför att personen som servar dem bara är på sitt jobb. Ett jobb som hen kanske vantrivs på, men måste ha för att kunna betala hyran eller maten på bordet.  Kanske har hen en sjukt dålig dag, eller är sjuk men har inte ekonomisk möjlighet att vara hemma. Kanske fanns det ingen som kunde hoppa in? Eller kanske  personen trivs jättebra men går på knäna för att arbetsplatsen ständigt är underbemannad eller felskött. Inget av dessa scenarion är särskilt otroligt.

”Ja men det är faktiskt servicepersonalens förbannade jobb att vara trevlig, tillmötesgående och ödmjuk för det har de betalt för!  Kunden har alltid rätt!”

Nej alltså, det är så många fel här. Ja, hen har betalt men förmodligen inte alls särskilt mycket. Dessutom är det LÅNGT ifrån alltid som kunden har rätt men den här jäkla föreställningen fortsätter att leva kvar eftersom att pengar är allt som spelar någon roll här i världen. Vill du bo, äta och leva? Ja, men då får du ta vilket jobb som helst, oavsett om du trivs med det eller inte. Och oavsett om du trivs eller inte så ska du vara så TACKSAM att du har ett jobb, och detta helt oavsett vad som ingår i arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Har du då ett servicejobb så är det kunden som ÄR din vara och oavsett var dennes krav är så MÅSTE DE UPPFYLLAS. Eller ja, den synen på service har rätt många iallafall. Servicepersonal skall gå på knäna för att serva folk oavsett hur orimliga krav som ställs på dem och det tycker jag är rätt vidrigt.

Här är en liten lathund till hur en kan bete sig när en köper en tjänst eller vara av en serviceperson.

1. Kräv eller beordra ingenting. Be eller fråga om du har någon fundering eller ett önskemål. Dina krav och föreställningar är inte nödvändigtvis anpassade efter personalens arbetsbeskrivning eller möjligheter.
2. Skrik inte.
3. Gorma inte
4. Förolämpa inte (jag hade kunnat fortsätta för alltid men förhoppningsvis så fattar ni väl nu)
5. Var vänlig, halvtrevlig eller åtminstone neutral. Det är ingen som tvingar dig att vara supertrevlig och lismande men otrevlighet leder cirka ingenstans.
6. Ställ helt enkelt inte till ett jävla liv över en middag, en handling eller ett butiksbesök.
7. Förstör inte någon annans dag bara för att ditt ärende inte gick precis så bra/snabbt/lätt som du ville.
8. Kom ihåg att det är mycket möjligt att det är faktiskt är du som har fel och har missförstått köpvillkor/meny/pris/osv osv osv.
9. Plocka undan din bricka/vänd varorna åt rätt håll/använd varuavskiljare/underlätta på annat sätt. Det tar dig två sekunder.

Jag vet inte hur många gånger jag har hört folk skryta om vem som kan snäsa av en telefonförsäljare på otrevligast möjliga sätt, eller som gör uppror över att någon i en kassa någonstans inte har varit superglad och det gör mig så OTROLIGT förbannad. Ge fan i servicepersonalen. Det är knappast de anställda som råder över att det är underbemannat, att det tar tid, att det är få kassor öppna eller att de ringer hem till dig på kvällen för att sälja någonting.

Personalen gör bara sitt jobb, och det inkluderar inte precis allt du vill ha och önskar bara för att det jobbet är serviceinriktat. Använd lite common sense och sluta bete dig som en jävla Allan brallan.

16 reaktioner på ”Kunden har inte alltid rätt.

 1. Hear hear, det borde vara obligatoriskt med kassatjänstgöring under ett halvår i tjugoårsåldern. Lägg till ett halvår som städare samt varför inte ”hemma med sjukt barn” också, då vore världen en bättre plats…

  Gilla

 2. Jag ska också våga säga ifrån nästa gång, så bra gjort!! Har jobbat inom diverse serviceyrken & brukar säga att det är kunderna som är den största utmaningen. Ibland undrar jag bara vad det är för fel på folk som inte hälsar på städaren eller kräver att få handla efter stängningsdags.. Skärpning!

  Gilla

 3. *stående ovation* Jag jobbade själv i butik ett antal år och jag vet inte hur många miljarder gånger man bet sig i tungan och log i stället för att säga vad man egentligen kände. En (1) gång blev jag dock så irriterad att jag inte kunde dölja det. Tänk dig följande: julhandel på stormarknad, 90 % av kunderna har överfulla vagnar. In kommer paret som lastar av ägg och mjukbröd först (som jag självklart la längs kanten) och sedan börjar härja om att deras varor GÅR SÖÖÖNDER när jag försöker köra bandet 5 cm åt gången för att göra plats för deras och nästkommande kunds miljoner andra varor. När de till slut har packat klart tittar de på mig och säger ”Nu kan du köra, tut tut!”. Och det säger jag bara, om blickar hade kunnat döda hade det varit helkört för dem…

  Gilla

 4. SÅ JÄVLA RÄTT. jag vet precis vad du menar, det är inte kul att jobba i kassan när folk beter sig som nå jävla huliganer… man är bara en människa, inte en robot utan känslor. tänk om folk kunde inse det.

  Gilla

 5. Bra skrivet! Håller helt o hållet med. Första gången jag kollar in din blogg. Hoppas allt är bra med dig i övrigt! Keep up the good work 😉 // Din gamle guide-kollega som också vet att kunden absolut inte alltid har rätt, Andreas

  Gilla

 6. ÄLSKAR!! tack för denna solidaritet. så många gånger en har gått ut på lagret och gråtit av utmattning efter en utskällning. hujedamig.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s