Världens godaste lussebullar.

Ja det stämmer, jag har redan öppnat upp min julefamn och välkomnat julen. Eller ja, iallafall vissa delar av den. För så tycker jag faktiskt att man får göra om man har missat planet till sin egen semester! 

Igår bakade jag alltså världens godaste lussebullar. Mamma gjorde alltid bullar enligt ett dylikt recept när vi var små och om jag ska vara ärlig så förstår jag inte ens varför man bakar vanliga lussekatter när det går att skapa såhär goda grejer med saffransdeg?

Till degen använder jag Icas recept på saffransbröd med kesella

20131117-131050.jpg

Efter första jäsningen delar jag degen i två delar, som jag kavlar ut till plattor.
På plattorna brer jag extrasaltat smör och sedan siktar jag över en blandning av florsocker och kanel samt river över mandelmassa. 
Om mandelmassan är klurig att riva över kan man lägga in den i frysen en stund innan. 

Efteråt viker jag ihop degen, bakar ut den på samma sätt som Leila gör HÄR och lägger i bullformar för stora bullar. Då låter jag bullarna jäsa i ytterligare 40 minuter för att sedan pensla med ägg och tjoffa in i 225 grader i cirka 8 minuter.

 

20131117-131104.jpg

 

Det blir helt sjukt gott! Kesellan gör att bullarna blir saftiga trots att saffranet är lite uttorkande. Baka en sats och bjud sedan hem någon du verkligen gillar, alternativt ät upp alltihop själv. In i kakhållet ba TJOFF! 

 

20131117-131118.jpg

9 reaktioner på ”Världens godaste lussebullar.

  1. Jag har lärt mig baka bullar med sk fördeg och har inga planer på att återgå till att göra på något annat sätt om jag inte blir tvungen. Det tar lite längre tid, men om du bara visste hur goda bullar det blir, oavsett om vi snackar kanelisar eller lussetypen.

    Gilla

  2. Ping: Saffransknutar och lussekatter | molbimien

  3. Ping: Jo tackar som frågar |

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s