Får det lov att vara en kopp? (Varning för ASTERISK/VERSAL-CHOCK)

Image

Ja, på bilden sjunger jag bokstavligt talat ”HALLELUJAH”, som man säger. Nu ska jag berätta varför.

För några månader sedan beställde jag ju en menskopp, som jag lovade att jag skulle recensera när snitsen hade kommit in och jag hade förstått mig på hur den lilla silikonbägaren fungerade. Jag skulle vilja påstå att detta tillfälle är nu så därför kan ni nu slå er ned på mattan *gör svepande rörelse mot persisk matta*, ta lite förfriskningar *sträcker fram en kopp YES PUN INTENDED* och lyssna på min recension av MENSKOPPEN *trumvirvlar* *exotisk dans* *fladdrande bröst* (okej kanske gick lite overboard med asteriskerna där men så kan det gå när en får feeling)

Till att börja med vill jag säga att jag beställde och betalade för min kopp HÄR, hos Svenska Menskoppen. Annelie Svensson bakom det hela är en menskoppseldsjäl som med sitt företag är väldigt aktiv på sociala medier där hon driver en aktiv facebooksida och ett twitterkonto. På båda ställena går det supersnabbt att få respons om man funderar över något och därför tycker jag att hon bakom detta verkar vara någon jag gärna vill stötta och supporta. Jag tillhör alltså den helt ideella, ickesponsrade men likväl helfrälsta menskoppslobbyn *spelar fanfar på imaginär lufttrumpet*.

Jag valde min kopp utifrån anvisningarna som finns på sidan, klickade hem den och inväntade min mens. De första två menstillfällen där jag fick användning för koppen så hade jag en kopparspiral isatt. Dessa tillfällen upplevde jag att jag fick rätt kraftig mensvärk och rätt ont av att ha koppen. Dock försvann detta HELT när jag tog ut spiralen och nu är alltså hela upplevelsen en fröjd. Det gick rätt snabbt att lära sig att sätta i den och ta ut den, och det är också något jag har förstått kan ta en del tid och vara lite tålamodsprövande.

Nu märker jag knappt ens att jag har mens? Koppen känns inte där den sitter (efter att jag klippt av den lilla piggen dvs), jag tömmer den inte alls lika ofta som jag hade bytt ett annat mensskydd, snippan mår kanonbra *små snippcheerleaders hurrar med pompoms*, jag betalar ingenting för mensskydd och jag har slängt alla miljöbovar till tamponger, trosskydd och bindor dit pepparn växer. Detta, i kombination med att jag har fått hjälp mot min pms, gör att jag i princip slutit fred med mensen. Jag ska inte sträcka mig så långt som att säga att det är SKOJ, men det är inte långt ifrån alltså.

Hör ni det mensskyddsföretag som fått tusentals av mina pengar som kunde ha gått till roligare saker som tv-spel, såpbubblor och tåstrumpor? NU FÅRNINTE PROFITERA PÅ MIG NÅGOT MER FÖR NU HAR JAG HITTAT ETT BÄTTRE ALTERNATIV! *ler tv-shop* *ler we can do it*

Här finns en liten manual om HUR MAN GÖR och om ni fortfarande inte är övertygade efter min eminenta lilla recension så kommer här 10 argument för att använda menskopp, saxat direkt från menskoppen.se:

 • Bra för kroppen: Silikonet i menskoppen torkar inte ut och skyddet täpper inte till
 • Rymmer mycket mer än tampong: Ca 1/3 av blodet under en hel mensperiod ryms i en menskopp.
 • Ekonomisk: Jämför mellan att betala under 300 kr för upp till 10 års skydd och att köpa nya bindor, tamponger och trosskydd varje månad.
 • Bra för miljön: Glöm pappers- och plastskydd, plast- och pappersförpackningar för att inte tala om att du slutar köpa skydd som redan i sin tillverkning bidrar till påverkan av naturen.
 • Funkar för alla typer av blödningar: Från lite till riklig mens.
 • Ett skydd räcker: Du slipper ha lager av trosskydd, bindor och tamponger hemma – menskoppen ersätter samtliga.
 • Perfekt när du badar, simmar, idrottar etc: Glöm fladdrande tampongsnören när du ska visa dig i minimala kläder – menskoppen syns inte och funkar dessutom som en försegling så att badvatten inte heller kommer in i din kropp.
 • Underlättar vid vandring och långresor: Lättare att packa med endast en menskopp i bagaget istället för olika paket med engångsskydd. Menskoppen kan dessutom tömmas diskret i en dusch, från båtrelingen, bakom ett träd i skogen eller på en spartansk toalett i ett främmande land.
 • Lär känna din egen kropp: Menskoppen kommer att göra dig mer uppmärksam på hur kroppen förändras innan och under mens och hur din bäckenbottenmuskulatur är uppbyggd – kunskaper som ger dig säkerhet så att du kan njuta fullt ut av din kropp.
 • En fräschare känsla helt enkelt: Ja, hur fräscht är det med blod i tamponger och bindor, egentligen? Så fort mensblodet blandas med luften utanför din kropp så blir det ofräscht, ofta med obehagliga lukter som följd, för att inte tala om hur svettig och instängd man blir med trosskydd och bindor tätt mot slidans yttre delar. Med menskoppen sitter allt skydd inne i kroppen och blodet hälls bort utan att behöva vara utanför kroppen någon längre stund.

HUR BRA LÅTER DET INTE?

Mvh, eder menskoppslobby

UPPDATERING: Efter att jag hade skrivit detta inlägg så ramlade Annelie från svenska menskoppen in här och läste det. Hon blev så glad och peppad att hon sponsrade mig med tre menskoppar att tävla ut, så nu har man alltså chansen att VINNA EN MENSKOPP i den fabulösa tävling som pågår fram till 13/10 klockan 23.59!

Ser förresten också att detta inlägg blivit väldigt spritt. Gillar ni vad ni läser så får ni gärna gilla min facebooksida eller prenumerera på Blogghen på tjänsten bloglovin! HEJA ER!

20 reaktioner på ”Får det lov att vara en kopp? (Varning för ASTERISK/VERSAL-CHOCK)

 1. jag älskar min menskopp. Till och med när jag råkar sätta in den dåligt och den sticker ut lite typ så tycker jag att den är skönare än tampong och binda.

  Gilla

 2. En sak jag funderat på, hur vet man när man behöver tömma? Och behöver man inte tvätta koppen imellanåt? Vilket känns rätt odiskret om man är på en offentlig plats etc.

  Gilla

  • Det får man lära sig genom övning! Man kan liksom inte byta för ofta, och när man tar ut den så ser man hur mycket som är i den, så tids nog lär man sig hur ofta man byter under sina mensdagar.

   Och man kan byta utan att tvätta om man skulle behöva tömma den på offentlig toalett där det inte finns handfat i själva badrummet, men det går också att torka av den med toalettpapper eller att använda våtservetter, som jag förstår det. Har dock inte hamnat i den situationen än 🙂 kan vara bra att ha våtservetter i väskan till händerna, om inte annat, utifall att man behöver byta utomhus!

   Gilla

  • Det hade jag kunnat ha men det förutsätter att jag får något slags sponsring av någon som säljer menskoppar! Ska gräva lite i det och se om någon är villig att hjälpa till!

   Gilla

   • JA! Jag sponsrar GÄRNA! (Varning för ASTERISK/VERSAL-CHOCK)

    Om du ordnar en tävling av någon typ här så sponsrar jag TRE vinnare med 1) personlig rådgivning, 2) menskoppen i fråga samt 3) en menskoppen.se-påse att glänsa med 🙂

    TACK för ett UNDERbart inlägg 🙂

    Gilla

   • Men hurra! Är det helt fritt vilken typ av tävling? Isåfall tänker jag mig en kreativ jävel där folk får skapa menskoppsalster i olika former (sånger, anekdoter, limerickar, filmer) osv. Låter okej? Isåfall kör jag upp den snarast!

    Gilla

 3. Det låter ju så himla grymt (och ÄR så himla grymt). Tills jag minns att jag är sån där larvig sak som svimmar vid åsynen av samlat blod. Kanske måste KBT:a mig för en framtid med koppen.

  Gilla

  • Det är supergrymt, men passar nog förmodligen inte för alla. Men kan absolut tänka mig att man kan övervinna skräck för blod genom det, jag själv får en mer avslappnad syn på vad det är som händer och hur mycket jag faktiskt blöder genom att kunna SE det på ett mer konkret sätt.

   Gilla

 4. Ping: TÄVLING: Vinn en menskopp. | #blogghen

 5. Instämmer i jubelkören – menskopp ftw! Och när jag nyss kollade i min kalender framåt och ser att jag ska ha mns den 21 oktober så kände jag spontant ”Ja! Då får jag använda min menskopp igen!” På riktigt. Helt vansinnigt. Det ÄR kul! Väldigt ”empowering” att ha mens utan att känna att det dikterar hela ens vardag.

  Gilla

 6. Kul presentation – HÄRLIGT med en tjej som delar sin humor! Har slutat ha mens men funderar på att prova menskoppen för låååånga badseanser… 🙂 Fortsätt sprida kunskapen om Menskoppen – många känner inte till den än ELLER vet hur BRA den är!
  PS – felstavningsprogrammet reagerar häftigt på ordet Menskopp, – det har inte heller hört ordet….förrän NU 🙂

  Gilla

 7. Hej jag har fått min mens för ett halvår sedan och jag funderar på att börja använda menskopp. Jag har bara en fråga – Rinner inte allt blod tillbaka in i kroppen när man ligger ner? Det verkar inte så bra..

  Gilla

 8. Ping: VARSCHEGU | #blogghen

 9. Ping: Julerimma och vinn en menskopp - aversioner Djungeltrumman.se

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s