Hejdå, min gamla kropp!

20130926-214826.jpg

Titta vilket trevligt mail jag mottog från Babybox idag! Känns som en härlig målgruppsanalays där. Eftersom att jag anmält mig till något av deras utskick någon gång under graviditeten har de nu räknat ut att jag fött mitt barn och därtill måste vara överviktig och missnöjd med mig själv. TACK FÖR HINTEN KÄRA NI! Ett brev med mjältbrand kommer på posten.

Nej men allvarligt.

Jag har tänkt en hel del på min kropp det senaste året. Eller tja, de senaste två åren, då jag mer eller mindre varit gravid, fött eller ammat under hela den tiden. En tanke jag har hängt upp mig vid och liksom byggt hela min inställning till kroppen kring är det här med uttrycket ”min gamla kropp”.

Smaka på orden. ”Min gamla kropp”. Överallt snackas det ju om att ”få tillbaka” sin gamla kropp efter förlossning och graviditet. Att komma i form så att man ser ut som, känns som och beter sig precis som en gjorde innan en fick barn. Kändisar som misslyckas banta ned sig ”tjockchockar” och överallt råder det konsensus kring att kvinnor efter havandeskap och barnafödande allra helst ska genomgå något slags tidsresa och återfå sina smäckra tonårskroppar.

Jag blir så otroligt trött. Trött på att jag under en superlång tid inbillat mig att jag inte bara KAN utan även BORDE få min kropp att se ut som den gjorde innan jag gick upp (och ned) 22 kilo, bar en människa på insidan av min kropp i en mage stor som en folkvagnsbuss, luckrades upp fullständigt i bäckenbotten, snedbelastade hela min kropp och fick megastora juver som jag matade en människa med i nio månader? Att vara gravid är ett frikkin’ fysiskt trauma, det ska ni ha klart för er. Att föda barn ska vi inte ens tala om och att ta hand om ett spädbarn och dessutom amma är inte helt ickepåfrestande det heller.

Så varför ska vi hålla på att använda termer som att ”få tillbaka” den kropp vi hade innan? Varför ska det eftersträvas? Varför ska det vara någonting negativt att kroppen förändras av det den är med om?  Blir helt less när jag tänker på att jag spenderat det senaste året på att längta efter det är ögonblicket när jag äntligen kommer att se ut som jag gjorde förut. Ett ögonblick som helt uppenbart aldrig kommer att komma.

Det borde räcka med utmaningen att försöka må okej efteråt. Att se till att man orkar återhämta sig så att man slipper ha ont, av foglossning, skador eller bristningar. Att man hittar tiden att göra sådant man tycker känns kul och viktigt. Att livspusslet faller på plats så att man kan känna sig stabil nog att orka vara glad och pigg. Att man känner att man orkar med att göra det man behöver. Att man orkar ta hand om sig själv och sin omgivning. För det är banne mig utmaning nog. Ska man utöver detta verkligen behöva pressen av att dessutom se ut som att man aldrig gått igenom allt detta? Nej. Det köper jag inte.

Hejdå, min gamla kropp. Nu släpper jag tanken på dig.

20130926-215138.jpg

14 thoughts on “Hejdå, min gamla kropp!

 1. Pingback: dagens rekommenderade text: Hejdå min gamla kropp | Lisakristin's

 2. Så rätt, så himla rätt! 🙂 Jag ÄLSKAR min kropp, till och med magen, nu. Efter tre bebisar vet jag att den är perfekt, den är fan ta mig fantastisk och jäklar vad koola grejer den kan!! 🙂

  Gilla

 3. Jag är så otroligt impad över min kvinnokropp!! Klarat graviditeten utan större missöden.. Lyckats förlösa ett barn (visst, sprack en del men..) och även fått amning att funka. Det läcker, smärtar och luktar en del så här två veckor post preggo men va fasen, det går åt rätt håll. Degmagen ser jag än så länge på med kärlek: baby S låg ju där inne i massor med månader!! Coolt som tusan!

  Gilla

 4. jag orkar helt enkelt inte hålla på att vara missnöjd. Plus att jag må vara slappare på många sätt men snyggare än nu har jag nog aldrig varit. En fördel med att alltid ha varit lite småfuliz.

  Gilla

 5. Lite fun facts från en som ej burit barn. Men jag läser folkhälsovetenskap och när vi gick igenom millenniemålen så snackade vi en del om mödravårdshälsa och processen att skapa ett barn. Alltså. Jag trodde jag visste, men jag visste i n g e n t i n g. Men efteråt ville jag bara bygga ett altare och föralltid tillbe min mamma (och alla andra mammor), trauma är det minsta en kan säg.

  Min professor sa just det att det talas om graviditeter som så himla naturligt (vilket det ju är) men aldrig talas det om vilken faktisk påfrestning både under och efter som det är och hon menade att det är inget som ska tas lätt på. Vidare berättade hon att kvinnor som regel har en något högre medellivslängd samt flickspädbarn har något färre och lägre riskfaktorer och att det beror på att förr i världen så var det ”survival of the fittest” och bara de starkaste överlevde graviditeten. Finns ingen motsvara prövning för män osv.. Marginella skillnader idag såklart men jag tycker ändå det är otroligt fascinerande. All cred till alla mammor!

  Gilla

 6. Amen!
  En borde ju fokusera på att trivas i den kropp en har istället för att räkna kilon hit och dit och sträva efter en kropp som inte finns längre.

  Gilla

 7. Få tillbaka är ju lite galet. Men det finns ju som sagt aspekter bortom att trivas med sig själv oavsett om man gör det med ny eller gammal krop: man tappar en hel del muskulatur under graviditeten som kan vara bra i framtiden om man gillar att leva länge och må bra fysiskt och slippa t ex ryggont. Träning efter förlossning kan man se som rehabiliteringsträning. Spana in min kompis Anna-Mias instagram #Palmersptbaby om du är ntresserad av lite vettiga råd från någon som jobbar med att få människor att MA BRA istället för att SE BRA UT.
  Peace! ❤

  Gilla

 8. Grymt! Att känna sig stark i sin nya är en helt annan sak. Den nya kroppen är verkligen värd kärlek och support. Träna den smart. Ge den kärlek och tid. Hitta energi och ta den på allvar. Nöj dig inte med skador kommen av fenomenet föda barn.

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s