Äntligen får jag bukt med eländet. (Förhoppningsvis?)

För någon vecka sedan besökte jag ju en gynekolog för att undersöka att allting sitter där det ska samt försöka få hjälp och rådgivning mot min PMS. Den har verkligen alltid varit gräslig men det känns som att det har eskalerat sedan hormonnivåerna började variera igen, efter förlossning och amning.

Det håller på från ägglossning fram till mens och vissa dagar är det så svart i huvudet på mig att jag nästan inte orkar kliva upp ur sängen. Det är lätt att skämta om PMS som något ”lite jobbigt” som får en att äta mycket choklad men det är mycket, mycket värre än så för mig. Nu senaste gången kände jag att det verkligen blev ohållbart och det är därför jag är så himla glad över att jag äntligen har blivit tagen på allvar, fått diagnosen PMDD samt en medicin utskriven.

Det är en typ av antidepressiv medicin som endast skall ätas under de jobbiga dagarna, alltså mellan ägglossning och mens, och som jag har hört så himla mycket lovord om från andra drabbade.  Är det så att den här hjälper mig kanske jag äntligen kan börja få mitt humör tillbaka eller iallafall avhjälpt, den där halvan av månaden som mest går ut på att gråta, ha ångest och sova. Hoppas hoppas.

Är det någon av er som har testat detta eller som har egen erfarenhet av svinjobbig PMS eller PMDD?

9 thoughts on “Äntligen får jag bukt med eländet. (Förhoppningsvis?)

 1. Inte jag, men en vän. Hon är inte en överdrivande person men hon sa att hon var självmordsbenägen en gång i månaden. Hon hade det fruktansvärt! Hon fick också den diagnosen, eller pmds. Vet ej om det är skillnad? Nu har hon iaf börjat med medicin, och hon säger att hon lever nu. Inte bara överlever en vecka i månaden. Hon drabbades av utsättningssymtom (googla) i början, men stod ut och det har gått över nu.

  Anonym, eftersom jag skriver om en vän

  Gilla

 2. Jag har varit depressiv och ofta haft ett sjuhelvetes humör några dagar innan mens varje månad och har nu kört med en halv dos extra medicin tio dagar innan mens de senaste två månaderna och det är en helt enorm skillnad! (jag tar alltid 20mg men nu tar jag alltså 30mg dessa dagar)

  Jag har varit utan mensen länge pga graviditet och amning och då haft ett jämnare humör. Men när den väl kom tillbaka igen i somras insåg jag ju vilken skillnad det var när PMS/PMDD kickade in och sen hur bra medicinen hjälpte.

  Hoppas att det funkar bra för dig med!

  Gilla

 3. Syrran min har nyligen diagnostiserat sig själv med PMDD efter att ha spenderat alldeles för många dagar i sommar på stranden med barnen och otäcka tankar om att bara få gå ner sig i vattnet. Blev lätt skärrad när hon berättade om det. Hon var däremot extremt osugen på antidepressiva, av olika skäl, & äter nu ett hälsokostpreparat som heter Efamol. Frågade idag om effekten & hon tycker att det hjälper, hon blir väl ingen kvittrande lärka precis, men typ mer som vanlig, allmän, lindrig PMS.

  Gilla

 4. Jag har samma problem. Hemska fysiska och psykiska symtom.
  Men jag äter inte SSRI utan p-piller funkar bra för mig. Får 1 el max 2 dagar av helvete varannan månad, istället för ett helvete 50% av tiden.
  Hoppas det funkar för dig!

  Gilla

 5. Pingback: Tur att det finns så himla många andra smarta kvinnor i den här världen | mina Sanna ord

 6. Pingback: So long motherfuckers - Blogghen och den obefintliga PMDDn. | #blogghen

 7. Pingback: Om min PMDS och hormonspiralen - aversioner

 8. Pingback: Om min PMDS och hormonspiral | aversioner

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s