Vad jag önskar att jag hade vetat som nyförlöst.

Eftersom att jag har sett att en del bloggare skriver om vad de önskar att de hade vetat när de var nyförlösta tänker jag nu att jag gör ett likadant inlägg till mig själv, kanske framförallt som kom ihåg till en eventuellt tvåa.

Till er preggers som läser vill jag också säga att dessa saker gäller mig och kanske alltså inte alls är applicerbara på er. Gör det som fungerar bäst för er och skit i andra människors ”välmenande” råd och tips om det det inte känns bra. Skriver detta om min egen tid som nyförlöst och därför handlar många av reflektionerna om tex amning, just därför att jag själv ammade

.Image

 

Några reflektioner om tiden som nyförlöst.

 • Amning kan vara så svårt att man behöver få hjälp med det, flera veckor och månader efter att bebisen kommit. Jag hade också velat veta att det finns hjälp att få. Jag önskar att jag redan från dag ett hade haft kontakt med amningshjälpen som finns som en facebookgrupp där man snabbt kan få kontakt med hjälpmammor som hjälper till med tips och råd. 

  Jag hakade totalt upp mig på det faktum att det i all amningslitteratur stod typ ”om bröstet inte töms helt föreligger risk för mjölkstockning”, vilket i sin tur gjorde att jag blev superrädd och pumpade mina tuttar som en galning de första två månaderna. Så fort jag hade ammat och babsarna inte hade tömts helt så pumpadepumpadepumpade jag och kastade/frös in överskottet, vilket var vansinne. Min kropp fick fnatt och trodde att jag skulle föda upp typ förtielva bebisar vilket i sin tur gjorde att jag producerade mängder med mjölk jag absolut inte behövde. Det blev liksom en ond cirkel deluxe. Bebben fick bara i sig laktosrik och tunn förmjölk och blev därför inte heller mätt. Jag drog på mig tonvis med mjölkstockningar eftersom att brösten snabbt blev hårda och fulla fotbollar som klämdes och hamnade under magen och armen när jag sov. Den första månaden efter förlossningen hade jag feber som var över 38 grader i princip varje kväll och natt, och såhär i efterhand önskar jag att jag hade sökt hjälp eller iallafall fått något slags grundläggande kunskap i hur bröstens produktion av mjölk fungerar.

 • Onlinepizza är världens bästa grej om man inte orkar laga mat. Dessutom ett utmärkt tillfälle att passa på att kryssa för obskyra ingredienser man inte orkar specialbeställa över telefon.
 • Det är helt okej att be gäster ta med sig eget fika. Faktum är att det dessutom är helt okej att inte ta emot några gäster alls eller åka och hälsa på folk den första tiden. Folk kommer att vilja komma, men det är okej att be dom att vänta lite. Vi hade besök typ varje dag de första två veckorna och såhär i efterhand önskar jag att vi hade bett folk vänta, särskilt eftersom att jag var så otroligt trött, medtagen och febrig.
 • Jag fick börja sova på nätterna först när jag lärde mig att liggamma, hade några blöjor bredvid samt lät bebisen sova med oss i sängen. Helt plötsligt förvandlades långa nattamningssessioner hulkgråtandes i tv-soffan (av utmattning/hormoner/ensamhet) till ett enklare projekt där jag många gånger slapp lämna sängen eller ens tända lampan alls = mer sömn fur alle. 

 • Drick vatten, hela tiden och jämt. Ha en vattenflaska stående bredvid sängen och i soffan då du kommer att bli törstig som en gnu av amningen. 
 • Babysittern är världens bästa grej.
 • Öppna förskolan/babyträffar på bibliotek eller dylikt är världens bästa grej. Jag tyckte att det verkade hur läskigt som helst och gick därför omkring och kände mig ensammast i hela världen i typ ett föräldraledigt halvår innan jag tog mig dit och upptäckte hur trevligt det kan vara att dricka ljummet kaffe och sjunga sånger med andra föräldrar. 
 • Det är väldigt lätt att klä bebisen för varmt i ett tillstånd av Världens Hönsigaste Förälder™. Tog rätt många veckor innan jag insåg att det, med vår varma åkpåse, räckte med att stoppa ned bebisen som hen var+mössa/vantar och alltså inte alls behövdes typ fjällutrustning värdig Mount Everest-expedition för att gå till hemköp. 
 • Väck. Inte. Bebisen. 
  Se en film eller sov istället. Hen vaknar tids nog!
 • Fotografera supermycket och ofta, även på helt vardagliga små saker och situationer. Jag tyckte inte att jag gjorde något annat än att ta kort i början och nu önskar jag att jag hade fotat hundra gånger mer. Glöm inte heller bort att filma, ofta och mycket. Jag själv önskar att vi hade fotograferat och filmat mer under förlossningen, då jag i efterhand kan konstatera att jag inte minns särskilt mycket av själva förlossningsögonblicket (pga extrem trötthet och utmattning) 

Så Blogghen, nu kanske du kommer ihåg detta till nästa förlossning, yes? Yes.

Vad önskar ni att ni hade vetat?

8 reaktioner på ”Vad jag önskar att jag hade vetat som nyförlöst.

 1. # bebisblöjor går det åt. Massor. Första veckan med mitt första barn tror jag att mannen var ute och köpte blöjor 3 eller 4 gånger…(fast en gång så var det för att han tappade paketet på vägen och fick åka en gång till , mohaha)
  # Barn dör inte av att dom får gråta en liten stund, torka färdigt rumpan och stressa inte – dom exploderar inte. (När du får det andra barnet och du har plötsligt två inser du detta.)
  # Det finns ingen skam i att föda upp ungen på burkmat – när man kommer dig, barnmatsburkar är ok ur näringssynpunkt, och man behver inte känna sig tvungen att stå och laga barnmat hela jäkla helgen…
  # amningen…mjölkstasen… bra att vara förberedd mentalt på att det inte kommer vara roligt. På första barnet sammanföll mjölkstas med babyblues, och jag grät konstant en hel dag. Med nummer två slapp jag babybluesen men inte stasen, men jag visste ju vad det var OCH att den skulle släppa inom ett dygn!

  Det var detta jag kom på på rak arm…och dina punkter stämde bra in.

  Gilla

  • Åh, känner igen mig i rubbet. Bra grejer! Är det okej om jag lägger upp detta i ett inlägg, om jag vid ett senare tillfälle får ork och lust att sammanställa?

   Gilla

 2. -Hur viktigt det är & hur noga en ska vara att tvätta bebisen i alla veck varje dag. Det stod någon rad om det i ett litet häfte som låg på vårt rum på BB, men det var väl inte direkt det första vi kastade oss över. När lillfisen var bara åtta dagar gammal upptäckte vi gult var under ena armen, det blev en natt på sjukhuset & en penicillinkur, något vi väldigt gärna hade hoppat över..
  -Att en kan bli så sjukt trött & utmattad att en bara gråter. För det är riktigt jobbigt i början & kan kännas väldigt tungt. Det är helt normalt!
  -Amma, amma, amma. En måste ju lära sig & övning ger färdighet. Liggamma är grejen, önskar jag hade lärt mig det fortare.

  Men i övrigt känner jag faktiskt att jag var rätt så välförberedd. Men samtidigt kan jag nästan hisna när jag tänker på hur mycket lättare det kommer att bli med ett hypotetiskt andra barn. Första gången är ju som alltid svårast.

  Gilla

  • Justja, det där med att tvätta bebisen överallt är ju ingenting självklarhet. ÖHT är det många saker som inte är självklarheter och som man lär sig i något slags brutalt uppvaknande. Bra grejer! Är det okej om jag lägger upp detta i ett inlägg, om jag vid ett senare tillfälle får ork och lust att sammanställa?

   Gilla

 3. Att det kan vara så att bebisen inte snällt vill sova i korgen/soffan/bebisfågelboet utan endast är nöjd att sova direkt på dig. Hade föreställt mig att kunna göra andra grejer när bebis sov och blev mkt frustrerad över att bli sittandes. Selen funkade bra men ville liksom kunna göra saker utan välgödd bebisklump på magen. Gav till slut upp och parkerade mig själv i sängen med massor med serier på datorn. Kommer att ha lättare att ”gilla läget” nästa gång. Plus att jag kommer skaffa en bärsjal i ett stycke som bebisen kan ligga och amma i där man samtidigt kan flytta sig.

  Fixa lager med fikabröd och matlådor. Vet att alla tipsar om det och det ÄR värt att följa.

  Gilla

 4. Ping: Vad mina läsare önskar att dom hade vetat som nyförlösta. | #blogghen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s