Tiden är kommen.

Har länge tänkt att jag ska sluta amma, men inte tagit mig för det. Mest för att jag har tyckt så bra om de mysiga stunderna. Dock har det varit tudelat, det där. Min kropp har, sedan jag blev på tjocken, varit proppfull av allehanda hormoner som inte har varit mina vanliga, egna (förvisso superjobbiga men ändå förutsägbara och normala) hormoner. Gravidhormoner och sen amningshormoner. Det var med andra ord väldigt länge sedan jag kunde känna mig som mig själv, till humör men kanske framförallt till min fysik.

Det tog rätt lång tid för mig innan jag började tycka om att amma, kanske framförallt eftersom att jag hade sådana otroliga svårigheter att komma igång ordentligt. De första två-tre månaderna gick jag igenom perioder med allt från svår mjölkstas, flertalet långa mjölkstockningar med hög feber, bröstinfektioner till sår och smärtor. Det var sannerligen ingen dans på rosor.

Trots att det tog sådan tid är jag glad att det fungerade till slut, för jag har verkligen tyckt om att amma. Barnet har gått från spensligt jesusbarn till frodig kerub och merparten av det hullet kommer faktiskt direkt från mina köttbananer. Hur bra?!

Vi bestämde oss iallafall för att sluta helt när vi kom hem från fjällen och efter en hyfsat snabb nedtrappning verkar det faktiskt som att både min kropp och min bebis verkar ha sagt ajöss till amningen helt och hållet.
Det är med både vemod och lättnad jag vinkar farväl till den här gången. Förhoppningsvis får jag möjligheten och förutsättningarna att göra det igen på en eventuell lillasyster eller bror.

Hejdå! *vinkar*

20130701-000739.jpg

3 thoughts on “Tiden är kommen.

 1. Åh, starkt jobbat både morsa och bebis! 🙂 Heja er!
  Det är jäkligt koolt att man faktiskt bygger den där nya människan helt med sin egen kropp. Först nio månader på insidan, sen x månader på utsidan (varav minst 4-6 på heltid).

  Jag kommer att sakna det! Tog fyra månader att få till det med min minsting och eftersom hon är sista barnet kommer jag att amma henne till hon blir tonåring… 😎 Eller till vi tröttnar.

  Gilla

 2. HEJ, jag älskar din blogg, vi fick barn typ samtidigt och det är som om min korv har en kompis i V. Grattis till ett sånt ljuvligt barn verkligen. Följer dig på instagram också och garvar lika mycket varje gång du uppdaterar. Är nu väldigt nyfiken det här sluta-ammandet du sysslat med – H U R? Vi försöker; kolla på youtube videosar + gröt (i drömmarnas trädgård är en hit och väldigt lång), läsa bok + välling , hålla ut tills man blir så hungrig att man skriker och sen äta sig mätt på annat än bröstmjölk och allsköns andra alternativ, men likväl ligger jag där och blir gnagd på av den begynnande tandraden varje kväll… Nedtrappning, cold turkey, mut/trug/hot/eltejp? Tack på förhand

  Gilla

  • Ååååh, älskar såna här kommentarer! Först och främst, gullig du är! För det andra, amningen: Jag vet faktiskt inte hur vi gjorde. Vi trappade ned ganska långsamt under typ två-tre månader tills nattamningen och något trösttillfälle under dagen var det enda som kvarstod. Då fick killen natta honom med välling, sittandes i sängen med honom i famnen tills han somnade. I början gick det inte skrikfritt men nu när han ÄLSKAR välling (började göra samtidigt som amningen het försvann) så fungerar det skitbra. En dag bestämde vi oss för att sluta vara latmaskar på natten och gick istället upp och gjorde välling istället för att nattamma (förvarade en färdig flaska i kylen som gick snabbt att värma på) och på den vägen är det. Nu får killen gröt vid 19-20 och somnar i sambons famn vid 21. Vaknar vid 23 och 04 och får välling och somnar om, sover till åtta. Grötfrukost 08.30, mellanmål 10, lunch 13, mellanmål vid typ 15, middag 17, gröt 19-20.

   Makes any sense? Tror det är bra med en kombo av långsam nedtrappning och att en dag bara bestämma sig, hade vi inte bestämt oss för att ha det jobbigt några dagar hade han nog fortfarande ammats!

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s