BLW eller ”hur det kom sig att jag har banan mellan tårna hela tiden”.

Nu ska jag berätta något SUPERSPÄNNANDE! Eller ja, lite intressant kanske det är. Eller ja, ni får väl bestämma själv vad ni tycker att det är.

HURSOMHELST så har vi har börjat med en grej som heter BLW! (om man med ”börjat” menar ”ofrivilligt tvingats till eftersom att bebisen kommit på hur man gör när man matvägrar och helt slutar äta och man blir så frustrerad att man sliter bort stora tussar hår från huvudet och helt tappar livslusten”) Efter många tips både här på bloggen, på ansiktsboken och på twitter har jag till sist gett efter och slutat att mixa saker som lillbörnet ändå inte vill äta.

BLW står iallafall för Baby Led Weaning och betyder (ungefär) bebisledd avvänjning, om jag har förstått det rätt. HÄR kan man läsa mer om’et.

Kortfattat så innebär det iallafall att man hoppar över mata-bebisen-med-svettluktande-pureer-stadiet och låter bebisen reda sig själv från början, när det kommer till vanlig mat. Tanken är att jag ska fortsätta amma och att min lilla kladdninja själv kommer att trappa ned på amningen allt eftersom att hen intresserar sig för och lyckas få i sig riktig mat.

HÄR kan ni läsa mer om fördelar och nackdelar med metoden.

Det finns en hel djungel med blogginlägg och youtubefilmer på femmånaders börnizar som slukar typ spareribs, blåvalskotletter och skaldjursplatåer med sina bara små knubbnävar samt tandlösa/halvt tandlösa små gap. Vår bebitz är inte riktigt där än, men efter två dagars försök verkar det ändå som att hen ÄLSKAR det/är försiktigt positivt inställd (beroende på vem av hens olika taggade föräldrar en frågar). Tanken är lite att bebisen ska äta samma sak som vi äter och på samma tider, vilket med ett visst mått av anpassning fungerar precis hur bra som helst. Det är inte så mycket mat som kommer in i munnen men det lilla som, helt på egen hand, når munnen kommer så gradvis att bli mycket mer.

Bra grejer att ge i början är saker med mjuk konsistens och som har en bra form, antingen som typ en stav eller något med ett ”handtag”.(typ broccoli). Hittills har hen fått äta olivoljeindränkta ugnsbakade rotfrukter (BÄST, särskilt morötter, palsternacka och sötpotatis), banan, honungsmelonbåtar med skalet kvar, avokado och små brödbitar. Vissa saker går ned bättre än andra men hen smakar iallafall på allt och äter ordentligt av det hen verkar gilla. Särskilt sötpotatisen och melonen har gått hem!

Och JO, det blir riktigt sådär nej-nu-dör-jag-bananklets-frustrations-döden-smutsigt när man låter en sjumånaders gå berzerk med maten, men OJ vilken matro vi andra helt plötsligt fått. När vi äter mat kan hen sitta och kladda/äta/pilla, allt medan hela familjen sitter till bords. Klet kan man alltid städa bort sedan och det värsta som hamnar på kläderna har vi avstyrt med ett gäng av DESSA smarta rockar.

Jag vill ju hemskt gärna att barnet ska tycka att det är kul och roligt med mat, då det är mitt och barnafaderns i särklass största gemensamma intresse. Förhoppningen är liksom att detta kommer att leda till att lillhen får en avslappnad och kärleksfull relation till mat, smaker och konsistenser. Dessutom är det ju en ynnest att få plocka knytnävsstora kladdsmörjiga bananbitar ur mellanrummet mellan stortå och långtå titt som tätt. Vi får se var detta leder, förhoppningsvis leder det så småningom till att barnet äter iallafall.

Vad har ni för erfarenheter av att låta bebisarna äta själv? Har ni provat BLW eller har ni någon annan input på det hela? Dela gärna med er av tips på bra plockmat!

20130515-161614.jpg

20130515-161708.jpg

20130515-161723.jpg

4 reaktioner på ”BLW eller ”hur det kom sig att jag har banan mellan tårna hela tiden”.

 1. Vi har också en purévägrare på 7,5 mån och kör ungefär samma stil. Äpple, morot och zuccini har funkat ok. Även rostat bröd och smörgåsrån. Sen hur mycket som går ner är en annan fråga.
  Vi provar ändå puré/gröt för sakens skull (ungen öppnar ev munnen en till två ggr sen är det kört) l i bästa fall nån gång per dag. Mest för att kunna säga när BVC frågar så de inte nojar och ojar så mycket.

  Gilla

 2. Ping: Länkkärlek x 3 « Katta Kvack

 3. Visste inte att det kallades för BLW, visste inte att detta var en ”metod”, men vi gör så. Mitt bööön vägrar puré och gröt. Så vadan annars göra tänkte jag. Hon är närmare 8 månader och älskar fortfarande sin bröstmjölk. Idag har hon fått peta i sig makaroner, gurka, äpple, smörgåsrån bl.a.

  Gilla

  • Vi körde benhårt efter ”metoden” i ungefär en kvart, sedan övergick vi till att bara vara lyhörda och liberala med att låta hen äta själv. Det går rätt bra.

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s