RETZEPT: Kryddiga veggiebiffar med oliv/tomatsalsa och ris.

Eftersom att vi ska flytta snart är det bra om vi liksom tömmer frys, kyl och skafferi istället för att handla massa ny mat. Detta leder till diverse olika välfungerande och mindre bra fungerande smakkombinationer ingen har testat förut. (Tagliatelle med oboy/makaroner med ris och vattenkastanjpure)Eftersom att jag gillar tanken på vegetarisk mat så står kikärtor alltid med på inköpslistan vid storhandling. Det brukar hinna bli ett ganska stort kikärtsförråd innan jag kommer på att göra något med dem, tänk bunkring inför ett stort krig. Igår blev det detta, helimproviserade och ganska goda.

KRYDDIGA VEGGIEBIFFAR MED OLIVTOMATSALSA OCH RIS.

Biffar:

 • 1 förpackning kikärtor i spad, avrunna
 • 1,5 dl röda linser
 • 1 gul lök
 • 1 morot
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 röd chilifrukt
 • 1 dl pankoströbröd
 • 1 ägg (eller om man vill göra det veganskt: Lite maizena eller något annat som reder)
 • En riktig grabbnäve persilja, färsk eller fryst.
 • En matsked sambal oelek (surprise, surprise)
 • Kryddor i massor! Jag kryddade med typ två matskedar spiskummin, en rågad tesked gurkmeja, en tesked cayennepeppar och lite paprikapulver
 • Salt och peppar

Salsa med oliver:

 • Krossade tomater med oliver i (Garant har en variant *ler rimkungen*)
 • 1 stor gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk fryst, hackad basilika
 • Lite grönsaksbuljong att smula ned efter smak, kanske en halv tärning
 • Salt, peppar, oregano, socker

Ris:

 • Ris

Häll och skölj av kikärtorna samt koka upp linserna enligt anvisning. Häll av och låt stå. Biffarna gör du enklast i en matberedare, har du ingen får du väl hacka skiten eller mortla allting i en sån där stor mortel som Jamie Oliver har. Ni vet, en sån som det krävs fyra fullvuxna vikingar för att manövrera. Iallafall. Mixa gul lök, vitlök, chili, persilja och morot väldigt smått. Tillsätt kikärtor och mixa det ganska snabbt och grovt, det ska fortfarande vara bitar kvar att tugga på. Häll på linserna, pankon, ägget (eller maizenan) samt de kryddor du önskar och blanda runt. (Här hade jag gärna tillsatt majs eller typ paprikabitar om jag hade haft det hemma. Det hade jag inte, men prova gärna ni. Blir säkert apagott)

Iallafall. Sätt igång riset. Fukta händerna och forma bollar stora som hönsägg av kikärtssmeten. Stek bollarna (som du plattar ut något i stekpannan) på hög värme i mängder med olja. De är lite lösa i konsistensen så var inte för våldsam med stekspaden om du vill att de ska se någorlunda snygga ut.

Salsan är superenkel och går snabbt att göra. Fräs hackad lök och finhackad vitlök i lite olja. Tillsätt de krossade tomaterna med oliv samt basilika. Smula ned lite grönsaksbuljong och tillsätt sedan socker, salt, peppar och oregano efter smak. Låt koka på svag värme tills löken är lagom mjuk. Jag personligen tycker det är gott när löken fortfarande har lite tuggmotstånd men ni gör ju som ni själva vill. Ni behöver ju till exempel inte ens göra den här maten. Kanske kan ni beställa pizza istället? Eller göra pannkakor? DET ÄR ETT FRITT LAND.

20130423-155840.jpg

Här är en hög med smet. (Jag känner mig som ett mellanstadiebarn som läser en egenskriven uppsats högt. Det här är min saga. Jag heter Isabelle. Nu är den slut. Hejdå)

20130423-155851.jpg

Här är biffarna. (Hej jag heter Isabelle och jag går i 4A och jag har forskat om biffar. Biffar är som bollar fast platta. Biffar finns i flera olika sorter. Till exempel finns det grönsaksbiffar köttbiffar pannbiffar och skäggbiffar. Jag tycker om biffar. Det var min forskning. Hejdå)

20130423-155859.jpg

ÄT.

(Ni får gärna berätta i kommentarsfältet när/om ni lagar något jag skrivit om här och hur det blev. Det är alltid roligt!)

2 thoughts on “RETZEPT: Kryddiga veggiebiffar med oliv/tomatsalsa och ris.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s