RETZEPT: Vegetarisk gulaschgryta med bulgur

Ja, nu har jag ju inte postat ett recept på flera minuter så det känns ju som att det börjar bli dags igen. Det här åt vi till middag ikväll. En av mina favoriträtter som går att göra helt vegansk, om man ser till att använda en helt vegansk grönsaksbuljong vid tillagningen. Själv nöjer jag mig med att äta en vegetarisk variant då jag serverar den med yoghurt och drivor med persilja. Idag fick jag ännu lite mer feeling och bakade dessa pitabröd under dess att soppan tillagades, det blev jättegott till.

Som vanligt höftar jag supermycket och idag tog jag de grönsakerna jag hade hemma. Det går lika bra att byta ut morötterna mot fler potatisar eller tvärtom, eller schalottenlök mot gul lök osv osv. Ta det ni har, det blir säkert jättebra! Självklart går det bra att göra soppan utan bulgur också, men se då till att minska på vatten samt buljong då grytan blir übervattnig annars.

Iallafall, här kommer det. ANDRA SIDAN ÄR NI KLA nej skojade bara. Så roligt ska vi inte ha. Det ska inte vara KUL det här!

VEGETARISK GULASCH MED BULGUR ala Blogghen.

Ingredienser till 6 portioner. (Ta en skitstor kastrull, typ en sån enorm gryta som trollpackor gör sina helande igelkottsbrygder i, eller på normal svenska: Gärna en femliters)

  • 1 purjolök
  • 3 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 paprikor, gärna i olika färger
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 4 rågade matskedar tomatpuré
  • 3 rågade matskedar paprikapulver, gärna starkt
  • 2 liter vatten
  • 4 buljongtärningar grönsaksbuljong, dubbelkolla innehållsförteckningen om ni vill göra en vegansk variant
  • 3 lagerblad
  • 2 deciliter bulgur
  • Olja
  • Sweet chilisås
  • Salt och peppar
  • Persilja till servering

20130403-204306.jpg

Här har ni ingredienserna. Vitlöken saknas på bilden, därför har jag valt att illustrera en vitlök nedan. Det går självklart bra att låna bilderna/konsten i denna blogg till er egen men bara om ni är noggranna med att credda och länka, osv.

vitlökhen

Strimla purjolöken (dela den på längden skölj ur den innan då purjolök är ett sånt ställe där smuts och bajs gärna bosätter sig), hacka schalottenlöken och vitlöken och fräs på allting i den enorma grytan. Slanta morötterna och skär potatisen i bitar. Kärna ur paprikan och strimla den sedan. Jag provade ett nytt sätt att kärna ur paprikan genom att klämma sönder den som Hulken/Per Morberg. Det var inte alls effektivt så gör inte det. Lägg den strimlade paprikan i grytan och fräs på allting några minuter.

20130403-204312.jpg

Nu borde det se ut ungefär som på bilden nedan. Gör det det? Bra.

20130403-204321.jpg

Häll på bulgur, buljong, vatten, paprikapulver och lagerblad. Vill ni ha en starkare variant så ha i mer paprika än i receptet samt cayennepeppar och sambal oelek. Låt sedan allting koka på mellansvag värme i ungefär en halvtimme. Rör om lite då och då så bulgurn ej bränner fast i botten. Såhär ser det ut någonstans halvvägs.

20130403-204326.jpg

När grönsakerna känns mjuka och bulgurn har kokat upp så smaka av grytan med salt, peppar och sweet chilisås (för sötma). Servera med en grabbnäve persilja, något gott bröd och eventuellt en klick yoghurt/färskost eller liknande om du nöjer dig med att göra grytan vegetarisk.

Smaklig måltid!

20130403-204428.jpg

En reaktion på ”RETZEPT: Vegetarisk gulaschgryta med bulgur

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s