Retzept: Pippi Tikka Masala ala Blogghen samt Gul dhal (vegetariskt)

Ja gott folk, då var det dags för ett litet retzept igen. Igår lagade jag indiskt eftersom att vi av någon anledning råkade ha alla ingredienser hemma, däribland två lår från en frigående och ekologisk majskyckling (en glad pippi är en god pippi).

När jag handlar plockar jag nästan alltid på mig lite färsk ingefära, vitlök, några chilifrukter och lite lime, eftersom det är så gott att göra kryddpasta/grytor/soppor på. Detta leder till att vi normalt sett låter det ligga i drivor i fönstret, i fruktskålar och i kylskåpet tills det blir för gammalt för att äta upp. Tråkigt när det blir så, kul när jag kommer ihåg att använda råvarorna! Utöver kryddorna hade vi också en halv arsenal med både lök, paprikor, linser, kikärtor och andra goda saker. Av den anledningen, plus att semivegetariansvärmor skulle komma på besök, blev det inte bara en utan TVÅ indiskinspirerade rätter. En (typ) Tikka Masala med kyckling och en gul Dhal. Inget av recepten skulle förmodligen imponera på en indier men det blev jetegot så prova gärna!

PIPPI TIKKA MASALA ala Blogghen

Kryddpastayoghurt att marinera kyckling i (gärna över natten eller ett par timmar innan):

 • 5 centimeter skalad, färsk ingefära
 • En röd chilifrukt (ta två eller en röd och en grön om du vill ha det starkare)
 • En gul lök
 • Två matskedar tomatpure
 • Två-tre vitlöksklyftor
 • En rågad matsked garam masala-krydda
 • En tesked malen koriander
 • En näve färsk koriander (om du har och har lust med det. Det smakar ju röv i vissa saker. Här är det gott, men det går jättebra utan också. Jag sympatiserar helt med er korianderhaters där ute)
 • Olja
 • En matsked paprikapulver
 • Salt
 • Tre deciliter turkisk yoghurt
 • Pippifågel. Jag använde två kycklinglår a 2-300 gram. Det blir rätt mycket sås så ni kan utan problem ha i dubbelt så mycket kyckling till samma mängd av de övriga ingredienserna.

Skala löken, vitlöken och ingefäran. Lägg ned i en matberedare tillsammans med tomatpurén och kryddorna. Kör igång matberedaren tills allting blivit en stor gegga, tillsätt olja under tiden så att det blir en härlig kryddpasta. Blanda kryddpastan med turkisk/grekisk/annan naturell yoghurt (skiter i nationaliteten på yoghurten då jag tycker att alla yoghurtar förtjänar samma behandling och är lika mycket värda *ler vän*) och lägg röran i en plastpåse tillsammans med kycklingen. Ställ in i kylen och låt kycklingen marinera ett par timmar eller så lång tid ni orkar vänta. Går bra att göra detta kvällen innan, om ni har så bra framförhållning. WELL WELL, nu fortsätter vi.

Såsen: (gud vad jag älskar sås)

 • Ett par-tre paprikor. Gärna olika färger. Jag körde på en stor röd och en stor grön.
 • Två stora gula lökar
 • Smör
 • En tesked gurkmeja
 • Två matskedar garam masala
 • En matsked malen koriander
 • En ask körsbärstomater/plommontomater
 • En burk tomater, typ krossade/hela/plommon/körsbär. Inte passerade, ok?
 • En burk avrunna kikärtor
 • Tre deciliter matlagningsgrädde eller liknande
 • Tio kardemummakapslar
 • En kanelstång
 • Sweet chili-sås
 • Salt
 • Smör

Tag fram kycklingen ur kylen, plocka upp köttet ur marinaden och låt rinna av på hushållspapper. Sätt en gjutgärnsgryta på spisen på medium/hög värme. Smält en klick smör och tillsätt kryddorna i den, strimla sedan löken och paprikorna och stek i det kryddiga smöret ett par minuter, tills de mjuknat något. Tag ur grönsakerna ur grytan och lägg i en skål vid sidan av så länge. Bryn kycklingen i smör tills den fått en stekyta och tillsätt sedan grönsakerna, marinaden, de krossade tomaterna, körbärstomaterna, kanelstången och kardemummakapslarna. Låt koka på svag värme i ungefär två timmar, tillsätt sedan grädde, avrunna kikärtor, sweet chilisås och salt efter smak, för att få till den rätta balansen mellan sälta/sötma/syra. Upplevs smaken som för svag så tillsätt mer garam masala och koriander.

OBS: Har som vanligt höftat väldigt mycket när jag lagat maten och är dessutom förtjust i både mycket kryddor och salt. Därför kan det vara en god idé att snåla lite med de mängderna jag angivit till att börja med, för att vara på den säkra sidan. Smakar det konstigt så fnula till det med lite mer kryddor. Tillsätt lite ketchup för umami, salta lite mer, ta udden av det hela med lite mer grädde eller kötta på med garam masala-krydda. Mat blir aldrig lika tråkig som när man nitiskt följer ett recept istället för att lita på sina egna smaklökar. Låt därför bli att följa mitt recept till punkt och pricka och gör istället som ni själva vill när magkänslan säger ifrån. En sak magkänslan skulle kunna säga är att ni kanske hellre borde köpa take away istället för att laga detta, vilket förmodligen stämmer bra. Det viktigaste är att jag gör mig fri från allt ansvar och att ni inte skyller på mig om det blir äckligt.

Är ni nöjda med endast pippifågel serverar ni bäst detta med kokt basmatiris, en näve hackad färsk koriander, yoghurt med finhackad gurka, mango chutney och naanbröd. Det finns köpevarianter av naanbröd som är helt okej att slänga in i ugnen ett par minuter, efter anvisningar. Pensla gärna med smält smör och vitlök eller dunka på lite koriander.

20130403-155533.jpg

HÄR ÄR EN FIN BILD PÅ MATEN JAG HAR LAGAT! (Okej det ser ut som bajs, mest pga mina tillkortakommanden som amatörfotograf, men det smakar himmel. Tyvärr kommer du lukta curry i armhålorna ett par dagar efteråt men det är så det är)

Är du vegetarian eller önskar ett vegetarisk tillbehör kommer här recept nummer TVÅ.

GUL DHAL MED RÖDA LINSER ala Blogghen.

 • Två deciliter röda linser
 • Sex deciliter kallt vatten
 • Två centimeter färsk och skivad ingefära
 • En kanelstång

Skölj linserna. Koka upp vattnet och tillsätt ingefäran, kanelstången och linserna. Låt linserna koka i ungefär tio minuter, tills det mesta av vattnet absorberats. När detta är gjort så tag ur ingefäran och kanelstången ur linserna.

 • En stor, finhackad gul lök
 • Två matskedar smör eller ghee
 • Två klyftor vitlök, hackade/mosade/pressade
 • Två teskedar gurkmeja
 • En tesked spiskummin
 • En tesked garam masala
 • En tesked chiliflakes
 • Två matskedar citronsaft och valfri mängd salt till avsmakning

Smält smöret eller gheen i en stek/wokpanna och tillsätt kryddorna och den finhackade löken. Låt löken bli svettig och genomskinlig och tillsätt sedan linserna med det kvarvarande vattnet. Låt allting sugas ihop under konstant omrörning (tar 2-3 minuter) och smaka sedan av med salt och citron. Även här kan man besudla maten med en näve färsk koriander. Serveras med ris och yoghurt.

20130403-155522.jpg

TITTA VAD FIN! (okej det ser ännu värre ut men det är mördande smaskigt. Fapfap nomnom)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s