De Vanliga Hederliga Könsrollerna™

Ni vet hur det kan vara. Ens vän har fått barn. Eftersom att man har varit lite upptagen eller någonting så har man inte har hunnit prata med sin vän och vet därför inte riktigt om barnet är en pojke eller flicka. Eller så har man pratat men glömt bort det. Oavsett så har man lite väl dålig koll för att det ska vara okej att kalla denna relation för vänskaplig, men det kanske man inte har koll på. Man kan ju inte komma ihåg allt!

Så träffar man eller stöter på vännen med barnvagnen och känner ett starkt behov av att gratulera till barnet. Gratulera och gärna berömma, ja rent av överösa med lämpliga komplimanger! Kanske säga att flickan är fin med en så gullig klänning eller att pojken är stor och stark och SÅ TUFF i sina fräcka kläder.

Vad händer då? Jo, vännen har MAGE att klä sitt barn i en färg och ett snitt som inte följer rekommendationerna för De Vanliga Hederliga Könsrollerna™. I den svarta vagnen ligger det en söt bebis med en gul body. Man börjar kallsvettas. Vad nu? Vad händer? Är det en sån där HEN som ligger i vagnen? Är föräldrarna galna? ÄR DET EN POJKE ELLER FLICKA POJKE ELLER FLICKA? Hur ska man nu bete sig när man inte får tillskriva barnet en av De Vanliga Hederliga Könsrollerna™ och handla därefter? Man chansar på att det är en söt flicka MEN RÅKAR TA FEL OCH DET ÄR SÅ PINSAMT SÅ PINSAMT att man just råkat kalla sin väns barn för SÖT FLICKA när det ju var en TUFF POJKE. Det hela är hen-debattens fel. Hade hen-debatten inte funnits hade folk haft vett att klä sina barn så att man hade kunnat könsbestämma dem medelst okulär besiktning.

Ja, ni hör. Det pinsamma verkar i denna händelse vara den gamla klassiska switcharoon, att hen det handlar om tog fel på könet. Inte att hen:

1. Ansåg att barn inte bara KAN utan närmast BÖR delas upp i blått och rosa, byxor och klänning för att vi vuxna ska veta hur vi ska särbehandla dem in i de fack, roller och kläder som kommer att ge dem för och nackdelar genom hela livet.

2. Inte fattade att det funkar alldeles utmärkt att använda könsneutrala ord för att ta reda på vilket kön ett barn har, om man nu känner sig nödgad att veta för att kunna fortsätta en konversation. Till och med om man anser att HEN är ett satans påfund, funkar det alldeles utmärkt. Till exempel genom att fråga ”Vad heter ditt barn” (om det är en bebis) eller ännu hellre ”vad heter du”, om barnet kan prata själv. BUZENKÖLT

3. Anser att det är hen-debattens fel att det blir pinsamt när man inte kommer ihåg eller vet vad sina vänners barn heter och är av för könstillhörighet.

Nej du, Blondinbella. Det här får du bakläxa på. Förslagsvis kan du läsa ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två”. Köp ett gäng och ge bort till dina vänner som är nyblivna föräldrar nästa gång du behöver gratulera, vetja!

20130330-162518.jpg

24 reaktioner på ”De Vanliga Hederliga Könsrollerna™

 1. ”Hen-debatten” är ju bara det ett så fantastiskt märkligt uttryck. Hur blev det ens en debatt? Varför tror någon att ett litet pronomen ska komma och stjäla ALLA människors könsidentiteter och tvinga dem att klä sig i gula bodys? Ett liiitet stackars pronomen med ett enda syfte: att vidga språket. Galet.

  Men bra skrivet! 🙂

  Gilla

 2. Hur du än vrider och vänder på detta så tjänar Blondinbella 100 gånger mer än alla bittra feminister i hela Sverige.

  Gilla

  • Stora applåder till dig för att du lyckas läsa in saker i inlägget som varken är sanna, relevanta eller egentligen har någonting med någonting alls att göra! All heder till Blondinbella för att hon lyckats jobba sig till den maktposition och den karriär hon har idag. Hennes pengar säger jag ingenting alls om, utan den eventuella bitterhet får stå för dig!

   Gilla

  • Hennes framgång (som är fantastisk) har verkligen INGENTING med inlägget eller med feminism att göra, vad är din poäng? Att hon tjänar stora summor p.g.a. att hon inte vet hur man ska bemöta ett barn som inte är stereotypiskt klädd? Att hon inte förstår poängen med ordet hen? Vad?

   Gilla

  • Jag skulle vilja påstå att hon nog tjänar betydligt mer än de flesta bittra forumskommenterare också. Ägna din tid åt att jobba istället för att hänga på bloggar som du inte verkar gilla så ska du nog se att du blir rik också 🙂 (Om du absolut vill skriva kommentarer tycker jag dock du ska läsa på lite så att dina kommentarer faktiskt tillför något till diskussionen.)

   Gilla

 3. Attans vad bra! När jag födde mitt andra barn sa flera av de som jobbade på BB att ”va kul att du fått en flicka, nu har du en av varje”… jaha vadå. Inte kul att jag fått ett barn då eller, liksom oavsett… Särskilt som min första födsel var traumatisk så kunde de grattat mig och sagt, ”vad skönt att det gick så bra denna gången för er” eller något sådant. Är så himla, himla trött på könsindelningen av barn. Älskade att klä mina bebisar i neutrala kläder bara för att jag är en riktigt bitter och sur jävel 🙂

  Gilla

 4. Fick mig en omvänd hendebatt häromsistens. En av mammas väninnor presenterades för barnen och med sina åttioett år blev det lite förvirrat vem som var vem och vem som var vad (de är svåra att könsbestämma för de flesta i och för sig). Till slut utbrast damen: – Jag tycker det är så rörigt med det här med han hit och hon dit, tacka vet jag hän – mycket enklare! (Damen var ursprungligen från Finland)
  Gott skratt!

  Gilla

 5. ”..medelst okulär besiktning” Herregud vad jag älskar när en människa kan använda det svenska språket, känns som det bara blir sällsyntare och sällsyntare, och då särskilt inom bloggvärlden.

  Gilla

 6. Eller så smilar man upp sig allt vad man orkar och frågar först rakt på sak: är det en flicka eller pojke? Så hade jag gjort. Vad är det som är farligt med den frågan?

  Gilla

  • Så kan man absolut göra, och så hade jag gjort. I inlägget föreslog jag alternativ som skulle vara ”icke pinsamma” till och med om man är en henmotståndare och tycker att det är något pinsamt att inte kunna se om barnet är pojke eller flicka. 🙂

   Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s