Att laga eller att inte laga, det är frågan.

20130314-174755.jpg

Börniz är nu fem månader gammal och börjar närma sig det berömda sexmånadersstrecket där man, om man vill, kan sluta helamma och fasa in riktig mat. Detta helt utan att få upprörda BVC-sköterskor, familjelivsterrorister och LMV-tjänstemän efter sig! Redan från fyra månader är det okej att ge börnet små smakportioner (typ en tesked) av olika göttiga grejer (typ kebabrulle och skaldjur) så att hen lär sig att tugga, svälja och fatta tycke även för saker som inte är bröstmjölk. I detta hushåll har vi gett gröt, med varierande respons som sträckt sig från gladhungrigt slukhål till Edvard Munchs ”Skriet” i en matvägrande variant. Lillen äter varje dag en portion gröt och vi tänkte nu alltså försöka fasa in någon riktig mat utöver gröten.

Eftersom att jag älskar att laga mat har jag ända sedan graviditetens start sett fram emot det här med att få laga EGEN barnmat. Jag har sett mig själv glida omkring i något blommigt förkläde i ett rosaskimrande kök där jag MED FRÖJD kokar, mosar och lagar nyttiga, näringsrika saker till mitt älskade puttenuttiga hjärtegryn. Allting i min fantasti är ekologiskt, skärpan är sådär konstnärligt snygg och både barnet och jag ler medan vi sköter vårt i en vacker symbios. Precis så blev det idag, om man med ”precis så” menar ”inte ens i närheten av så”.

När jag lagar mat höftar jag rätt mycket, om man med ”rätt mycket” menar ”helt och hållet”. Jag har lagat mat sedan jag var barn och har lärt mig  detta genom att prova mig fram och smaka av saker, vilket med åren gjort mig till en helt okej skicklig hemmakock. En köttfärssås/paj/gratäng blir aldrig likadan som gången innan eftersom jag alltid ser en chans att förbättra något. Kort sagt, jag hade kunnat hålla på med det här dåligt förklädda skrytet en ganska lång stund. Det kom med andra ord som en chock för mig att jag blir totalt imbecill i köket när det kommer till barnmat. MYCKET märkligt då samtliga recept till ALL fyramånadersbarnmat innebär att man kokar något som man sedan mosar/mixar och blandar med kokvatten. Serveras med en skvätt olja/smör/bröstmjölk/ersättning.

Jag stod länge och svettades, våndades och knaprade naglar över broccolireceptet ni ser i bild ovan. Man hade kunnat tro att jag hade Mannerström och Morberg flåsandes i nacken. Jag täckte spisfläkten i grönt mos, halkade på en kokt skivad morot, brände handen på kokvattnet och tungan på maten och var nära gråten när jag till sist lyckades servera en miniliten, jättegrön, första portion broccoli/morotsmos. *torkar bort blödig tår och muttrar något om att ”de växer ju så fort”*

Hur det mottogs? Efter några skedar utsmetat mos i pannan/öronen där ett fåtal atomer lyckats nå munnen tolkade jag bebisens minspel/fäktande som ett starkt ”nja”. Att han kväljde och spottade ut maten kan också bidra till betyget. Jag känner mig djupt förolämpad. Faktum är jag känner mig KRÄNKT! *slår dramatiskt ut armar i uppgiven gest* *rusar in i sovrum* *smäller i dörren*

Nåväl. Jag känner på mig att jag så småningom kommer tycka att det här med barnmat är rätt kul, trots dagens Papphammar-aura.

5 reaktioner på ”Att laga eller att inte laga, det är frågan.

  1. Åh en så grym bild du ger. Jag, som inte ens är gravid, kan också redan se mig själv. precis så som du sett dig själv, göra all denna fantastiska ekologiska mat till en liten någon gång i framtiden. En är ju knäpp. 😉

    Gilla

  2. Jag såg ungefär samma sak framför mig med första ungen, men lackade ur rätt fett när han hade dåligt utvecklad säljreflex och kräktes upp allt mitt hemmalagade. Nummer två började vi därför slänga åt ett köttben från vårt fat vid sex månaders ålder. Fantastiskt! Googla baby-led weaning, det är toppen!

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s