Pitabröd – Du är mitt everest.

Jag har fått något dille på vitt bröd. Dessa bröd är i grunden pitabröd men eftersom de är så fantastiskt goda och lättbakade brukar det ofta sluta med att hela satsen förvandlas till smörgåsar istället.

Ingredienser

  • 25 g jäst. Torr eller färsk, jag tar det jag har.
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1.5 msk salt
  • 1 msk honung, sirap eller socker. Det du har.
  • 2-3 msk olivolja eller så mycket som du vill ha. Jag kör på känn.
  • 13 dl vetemjöl. 13 dl är en okvalificerad gissning, häll på tills degen ser trevlig ut. Vill du att bröden skall bli höga och fina så använd vetemjöl special eller typ Manitoba Cream. Manitoba cream är värsta supermjölet och kan jämföras med den där vännen som ger dig prestationsångest oavsett vad hen gör, för att hen är så duktig och snygg.

Lös upp jästen med ljummet vatten i en bunke eller hushållsassisentbunkbehållargrej. Jag gör min deg i Jeppans födelsedags-Kitchen Aid. Det blir bra och man kan arbeta den skitlänge medan man gör någonting viktigt, typ pruttar bebis på magen eller instagrammar lite mjöl i någon konstnärlig hög. Var var vi? Jo. Jäst.

Blanda ned resten av vattnet samt honungen, saltet och oljan. Rör om och blanda sedan ned mjölet. Jag har ingen aning om hur mycket jag brukar ta men mycket hellre en för lös deg än en för kompakt. Den skall släppa bunkens kanter men helst inte bete sig som grålera. Då har du haft i för mycket mjöl och får skämmas. Har du en för lös deg nu kan du alltid arbeta i mer mjöl sen, det är svårare att göra tvärtom och superkompakta bröd är aldrig roligt. Nåväl. Var var vi? Jo. Deg.

Arbeta degen så länge du orkar. Eftersom att jag har en kitchen aid orkar jag jättelänge. Mycket längre än de flesta förmodligen. Typ 10 minuter får den stå och bröta på ute i köket, 15 eller 20 går också bra om du fastnar i någonting du inte kan avsluta typ en viktig bana i Candy crush eller amning av börn. Har du ingen pastellfärgad hushållsassistent kan du använda degkrokar till en elvisp, det ger dig också ett försprång. Har du ingenting får du väl använda dina händer men då gäller det att knåda på utav själva fan.

Sätt ugnen på 250 grader och jäs en timme. Förslagsvis hinner du under den tiden se två avsnitt av GIRLS, springa till affären och köpa bakplåtspapper/degskrapa eller kanske tvätta en maskin på 60 grader. Glöm inte att färgsortera!

När degen är färdigjäst välter du ut den på mjölat bakbord och delar den i 8 eller 12 bitar beroende på hur stora du vill ha bröden. Använd en degskrapa, det är världens bästa köksredskap. Har du ingen får du skämmas, du borde ha passat på att köpa en när jag skrev det. (Det går lika bra med kniv)

Tryck ut degen till platta bröd. De behöver inte vara likformiga, snygga eller ens lika stora. Bara nästan. Du behöver inte kavla eller knåda utan bara tryck ut lite lätt och lägg dina brötchens på plåt med bakplåtspapper. Det går jättefort. Går det inte jättefort behöver du anstränga dig mindre, för detta steg behöver inget arbete alls.

Släng in bröden i ugnen 8 minuter eller tills de ser ut som på bilden och ät sen som antingen smörgåsar eller med typ pulled pork/tacofärs/fajitaskyckling. Det är svingott.

Frågor på det?

(Sambo förstod ej rubriken. Själva everestandet och svårigheten med pitabröden rör alltså svårigheten med att låta bli att äta upp rubbet. Ifall någon annan ej kopplade)

20130302-131344.jpg

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s