CHOCKSKRÄCKAMNINGEN – DU KAN ALDRIG ANA VAD SOM HÄNDE SEDAN

Hej världen. Eftersom ni verkar ha lite svårt att skilja på vad som är provocerande och upprörande och vad som inte är det tänkte jag göra en liten lathund.

UPPRÖRANDE:

 • Krig
 • Sexism
 • Rasism
 • Diskriminering
 • Våldtäkt/Sexuella trakasserier
 • Orättvisor
 • Ja ni fattar
 • Att det i min facebookfeed dagligen dyker upp skämtteckningar, anekdoter och bilder som bygger på en eller flera av ovanstående parametrar och som folk gillar skiten ur för att det är ”kul”. Mer om det en annan gång.

INTE UPPRÖRANDE: 

 • Amning.

Nu ska jag ta några djupa andetag, för jag blir så spritt, språngande upprörd bara jag försöker formulera det jag tänker skriva om till något slags vettig tanke.

AHHH.

Så.

Både när jag pratar med vänner och ovänner, läser artiklar på internätet , läser ännu fler artiklar på internätet och scrollar genom diverse debattforum så får jag förklarat för mig att amning är något fult, äckligt och provocerande. Facebook och instagram raderar bilder på ammande kvinnor eftersom det sticker i ögonen på folk, som i sin tur anmäler dem. Flera bekanta verkar vara av uppfattningen att amning är okej så länge man skyler sig ordentligt eller inte gör det på ”fel” ställe. Skulle jag fått en krona för varje gång jag hört ”Man vill ju inte ha ett bröst i maten/så länge bebisen ligger under en sjal tycker jag att är det okej/herregud jag såg en kvinna som satte sig på tåget och ammade” så skulle jag kanske inte vara stormrik men åtminstone kunnat köpa mig en ful amningssjal. VAD är det som är så himla upprörande? Vad är det som är så äckligt? Varför kan inte till synes vuxna människor använda sitt sunda förnuft och stänga av reptilporrhjärnan en liten stund, ta några djupa andetag och titta bort från bröstet om det nu är så störande?

Inte ens när jag matar min bebis kan mina bröst få vara just bröst. Inte ens i en stund när mitt harmlösa lilla spädbarn äter sig mätt kan brösten få en välförtjänt paus från att vara sexuella objekt. Varför ska jag behöva stänga in mitt barn under en varm och kvav filt när hen äter? Om du tycker att det är det vettiga sättet att göra det på tycker jag att du ska gå och göra en stor dubbelportion microugnsgröt, lägga dig på en varm och svettig kompis/sambo och dra ett stort täcke över er medan du äter din byxvarma mat. Trevligt? Inte särskilt.

Du är ursäktad om du är en tolvårig pojke som gömmer dig bakom skolans gympasal med en anatomibok för att peka och fnissa. Då är det okej att om du hamnar ur balans av att se lite bar hud. Om inte får du faktiskt ta alla dina samlade erfarenheter av kvinnokroppar, omvärdera och svälja att bröst främst är till för att mata bebisar med och inte för att bikiniunderdelen ska få en överdelskompis. Bebisars mat kommer från bröst och de måste få äta om de blir hungriga, oavsett om de råkar bli hungriga på en spårvagn, ett café eller en park.

(Vill tillägga att jag naturligtvis inte klandrar någon som VILL skyla sig, vilket jag tycker Lisa Broberg aka Alabama Sthlm skriver bra om HÄR)

 

20130225-112738.jpg

Här är jag och mina supertuttar. De kan göra supermycket mjölk och det är skitcoolt. (De kan också bli ungefär hur långa som helst men det är coolt på ett helt annat sätt)

 

19 reaktioner på ”CHOCKSKRÄCKAMNINGEN – DU KAN ALDRIG ANA VAD SOM HÄNDE SEDAN

 1. Hear, hear!

  Och ju längre en ammar ju äckl..eh jag menar mer respektlös och provocerande är en. Vi råkade få en bebis som älskar att amma mer än allt, och ammar fortfarande då och då. Oftast dock i anslutning till nattsömnen. Men jag blir lite arg på mig här för jag skulle ha svårt att förmå mig att amma henne ute nuförtiden även fast jag egentligen tycker att folk som lägger sig i sånt kan skita ner sig. Hon är ettochetthalvt, men är lång så ser minst ut som två (vilket är ännu lite mer perverst då) och jag får mycket åsikter om att det är lite, ptja, rent av taskigt av mig att fortfarande amma henne. Att jag hämmar henne och gör henne en otjänst.

  Gilla

 2. Fasiken så bra skrivet!
  Har en 6 månaders och har fått höra både det ena och det andra! Så vet hur du känner. Vissa (många) tycker en ska amma på toaletter. För de tycker tydligen om själva att äta middag på toaletten.. Eller?! Märkligt. Idioter.

  Gilla

 3. Bra! Men jag minns en annan grej som fortfarande kan uppröra mig. Jag åkte tåg mellan Malmö-E-tuna med min lilla dotter. Det fanns ingen sk barnkupé utan jag satt i en sk ”hytt*” med palts för 6 personer. Den enda som satt där var en man i 60-årsålder och när jag efter ett par timmar bytte kissblöja så blev han galen. Reste sig upp o skällde på mig och störtade ut! Undra vad han hade sagt om jag varit kvinna och ammat?

  Gilla

 4. Nä, fy! Ammande mödrar bör hålla sig hemma tills ungarna kan äta riktig mat, så att andra slipper se spektaklet!

  OBS, ironi! Km på att kommentaren kanske skulle kunna tolkas bokstavligt, när det finns amningshatande idioter out there…

  Gilla

 5. Vink, vink! Jag ammar mina barn (2 respektive 3 år) och vill folk få slaganfall pga den synen så kan jag bara beklaga. Mina barn äter/tankar närhet och trygghet. Jag förstår inte varför det ska hyssjas kring det (och amningssjal… hehehe, nej tack).

  Gilla

 6. Ping: Blogghen om amning. - Esska

 7. Ping: Men skärp dig, Lamotte - aversioner Djungeltrumman.se

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s