Liten parlör för folk som skall umgås med gravida.

Eftersom att ohemulen tog vid där jag slutade senast jag bloggade om graviditet, gör jag samma sak mot hen och plockar upp stafettpinnen igen. Tänkte skriva lite om vad som kan vara vettigt och mindre vettigt att säga till någon som är gravid. Man tycker att detta kanske inte ska behövas men av någon anledning verkar helt vanliga och vettiga människor tappa alla hämningar när det kommer till att vara artig mot och kallprata med någon som är gravid. Därför har ni här en liten hjälpreda, kallat’ parlör om ni vill!

Iphone 2012 909

Lets go!

Vad folk säger: Men GUD vad stor du är, är du SÄKER på att det inte är TVILLINGAR, du SPRICKER ju vilken dag som helst.
Vad jag som preggo tänker: Jamen vad KUL att du påpekar det! Nu när du säger det, ja nej jag vet ju faktiskt inte hur många bebisar jag har i magen. Jag tar mig förresten omöjligen upp ur soffan på egen hand, har inte sett mitt kön på ett halvår och får inte på mig några kläder som inte är gjorda av bomullstrikå/stora sjok av tyg typ kaftan. Men det är jättekul att du uppmärksammar mig det, så att jag inte missar att jag har blivit fetare och fulare än jag någonsin har varit, tack för det! Vad tjock du har blivit själv förresten!
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Du är superfin och vackrare än du någonsin varit, här ta en bulle till.

Vad folk säger: Åh du säger att du längtar nu, men vänta bara!! Du kommer inte att få sova på de kommande tio åren och du kan ju bara glömma ensamtid någonsin ever igen, dessutom skriker barn jämt och så slåss de. HELT GALET ÄR DET. Hö hö hö
Vad jag som preggo tänker: Vad kul att du uppmärksammar mig på alla downsides! Eftersom att jag aldrig har sett ett barn i hela mitt liv så vet jag inte att de skriker, bajsar eller är vakna på nätterna så det är ju jättebra att du håller denna informativa föreläsning för mig så att jag kan vara väl förberedd på THE GLORY med föräldraskapet! Jag personligen trodde ju att det bara kommer att bli rosafluffigt och gulligt, men det var ju tokigt av mig. Jag känner verkligen hur kunskapen flödar och hur jag ba *lär mig*. HAHA fast nej. Egentligen tycker jag att det är ganska tråkigt att jag inte kan få längta efter min bebis utan att du ska tjata om hur jobbigt det är med barn och hur de förpestar ditt liv. Jag FATTAR att det kommer att bli jobbigt, men när jag är lite blödig och drömmer om små mjuka pussar så kan jag väl få göra det. Kom igen då, schyssta!
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Jag är glad för din skull, fan vad mysigt det kommer bli. Nu är det jag som bjuder på fika! Bulle kanske?

Vad folk säger:Alltså jag ska inte skrämma upp dig inför förlossningen men när min kompis födde så
Vad jag som preggo tänker:STOPP SLUTA HOLD IT RIGHT THERE. Om du inte vill skrämma upp mig så finns det ett jätteenkelt sätt, nämligen: Skräm inte upp mig! Tanken på att jag ska skita ut en vrålande snöskoter är läskig nog utan att jag ska tvingas lyssna på hur din kompis sprack mellan Ystad och Haparanda. Vill jag läsa på om förlossningskomplikationer finns det gott om information i böcker/på internet, som jag själv kan läsa om jag själv vill!
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Det går säkert jättebra att föda, du behöver inte oroa dig. Vill du ha en bulle?

Vad folk säger: Alltså, jag har hört att skilsmässostatistiken för småbarnsföräldrar är typ tusen miljarders procent det första året!
Vad jag som preggo tänker: Men tror du att jag har blivit lobotomerad? Varför vill du påminna mig om all läskig och tråkig skit i hela världen? Jag vet också detta men som höggravid vill jag gärna ha pepp och omtanke, inte skräckhistorier.
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Här, jag har köpt bullar till dig.

Vad du säger: *säger ingenting* *klappar magen* *smeker venusberg pga halva magen är venusberg under graviditet*
Vad jag som preggo tänker: SLUTA KLAPPA och måste du tvunget klappa så fråga!
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Längesen vi käkade bullar nu. Fika?

Vad du säger: Men gud du har ju haft världens längsta graviditet, jag är så himla otålig. Kan du inte föda ungen snart så jag slipper vänta? Hur länge ska du vara gravid egentligen?
Vad jag som preggo tänker: MEN GUD det måste vara jättesynd om dig som får stå ut så länge! Det är ju inte direkt som att det är jag som har foglossning, är fet, hormonell, arg, kissnödig och trött. Nej naturligtvis är det jättejobbigt för dig. Jag ska genast bättra mig och sluta hålla inne ONGEN på pin kiv!
Vad du egentligen menade och borde ha sagt: Ingenting. I slutskedet av graviditeten låter du gärna bli att höra av dig alls. Eventuellt kan du skicka ett bullbud! Fråga ALDRIG om inte ungen kommit än. Hela världen undrar och det ramlar in mängder med sms och meddelanden som alla välvilligt undrar om ”det känns något än”. Tro mig, du kommer att få veta när barnet har kommit. Fram tills dess är det ingen som är otåligare än den höggravida modern.

Och ja, givetvis förstår jag ju att de flesta kommentarerna kvinnor får under graviditeten är välvilligt menade, men det är ändå väldigt märkligt att detta gudomliga tillstånd förvandlar ens kropp till allmän egendom. Aldrig tidigare i mitt liv har folk tagit sig sådana friheter att kommentera, tycka till om och ta på min kropp. Det finns väl inte en vettig människa som skulle påpeka för en ickegravid vän att denne är fet, däremot tycks det vara FRITT FRAM för burdusa och ”skojiga” kommentarer ifall någon har en bulle i ugnen.

Så läs detta nu och ge er sen ut och umgås med era preggopolare precis som ni umgås med era vanliga polare: Medelst fika!

Iphone 2012 1305

Pregzilla.

30 reaktioner på ”Liten parlör för folk som skall umgås med gravida.

 1. haha sjukt rolig och bra!. Ska ju erkänna att jag nog klämde ur mig både den ena och den andre klumpiga kommentaren under syrrans graviditeter…tur att släkten måste stå ut med en 😉 hehe

  Gilla

 2. Du har missat en:

  – När är du beräknad?
  – 1a mars.
  – Åååh! Det är ju bara 3 veckor kvar! Fast det kan ju lika gärna vara 5-6 veckor oxå….

  Gilla

 3. Hahaha Bella, jag älskar dig, du är världens roligaste. Ska vi käka bullar snart? Jag kan skicka ett bud från Umeå så Skype-fikar vi. Och! En följdfråga till parlör’n: fååår man säga ”åh vad stor magen har blivit!” om man GENAST tillägger ”den måste vara det finaste jag sett sen jag konfrimerade mig… vill du ha en bulle?”

  Gilla

 4. Jättebra skrivet!. Irriterar mig även på kommentarer som:
  ”skall du verkligen äta det där??”,
  ”kan du äta kyckling/ ost/ soppa….? osv…”
  ”sitt inte så”
  ”gå inte så fort”
  ”stå inte så”
  ”hur mycket äter du egentligen?”
  ”jag har hört att gravida fiser mycket- stämmer det?”
  ”är det inte sjukt obehagligt med en bebis som rör sig i magen?”
  ”har du mycket bristningar?”
  ”vet du hur mycket det kommer kosta nu?” – och sedan rabbla upp saker.

  Gilla

 5. Kan vara det bästa jag läst på lääääänge!! fick det delat till mig på fb. Jag är själv tvillinggravid i 8:e månaden och kände igen mig i allt!! Ska dela det på min blogg. SJUKT KUL!!! Detta bara måste uppmärksammas av allmänheten;) Kram

  Gilla

 6. Det här kan vara det mest informativa och underhållande inlägg om språkparlör. Har aldrig varit höggravid så kan inte identifiera mig överhuvudtaget men (!) kommer ihåg när jag gick på stan med min höggravida polare. Efter ett antal okända människors kommentarer och beröring så ballade jag ur och bah ”HEY! Rör inte min flickvän, det är min bebis där inne!” och vandrade runt som en arg flata. Tydligen skitläskigt.

  Obs, om en får äta sådär många bullar under graviditeten så ser det ju betydligt mer lovande ut. Tjipp tjipp!

  Gilla

 7. Stor behöver inte betyda tjock, fet eller ful. Gravid med vad många anser vara en liten mage önskar att någon påpeka att den är just stor. Stor kan vara fint. Men visst håller med dig i stort- varför är man som gravid plötslig allmän egendom som folk får tycka till om hur som helst.

  Gilla

 8. Ping: Denna GUDINNA! Gawd. | #blogghen

 9. Ja där känner man igen sig en hel del.
  Andra barnet var beräknat 21/12 så du kan tänka dig att jag fick ”order” av främmande att INTE föda på julafton – stackars barn.

  Att man sedan fick frågan ”är det inte dags snart?” 4 månader före BF var också frustrerande. Skillnaden var väl att jag faktiskt sa precis vad jag tänkte och bädda inte in orden, 😛
  Tack hormoner som gav mig tillåtelse att inte hålla käft!

  Saknade däremot tvärtemot delen – många av mina vänner hade andra bekymret med folk som nästintill klagade över att magen var för lite bla bla bla.
  Folk är aldrig nöjda ;-)..

  Gilla

 10. Har inga barn men känner igen sånt där ändå, mina systrar och en del bekanta har fått många såna kommentarer. Jag tycker inte man ska hålla på kommentera magens storlek/utseende för mycket alls. Vare sig den är liten eller stor. Mina systrar blev väldigt stora och fick höra tusentals gånger om att det kanske är två stycken, är det inte dags snart??? (neeej det är för fan 3-4 månader kvar) osv. De vet förmodligen själva att den är stor, inte så mycket att påpeka. En tjej jag jobbade med förra året var gravid och vi pratade om det och hon fick ofta höra att hon var så liten och blev alltid orolig att det var något fel då. Varför är det okej att kommentera gravidas utseende och beteenden? Allt vad de äter, hur mycket de äter, vad de gör osv.

  Gilla

 11. TACK TACK TACK – precis vad jag behövde läsa. Första bullen i ugnen för mig nu, men när kommentarerna börjar bli värre kommer jag tänka på detta (som det fick mej å skratta till jag grina)!

  Gilla

 12. Ha ha ha 😀 KLOCKRENT! 😀

  Jag kan dock bara säga att man blir lite luttrad efter första graviditeten, luttrad och mindre finkänslig – så man säger verkligen ”käften!” innan folk hinner säga för mycket… 🙂

  Gilla

 13. Ping: Liten parlör för folk som skall umgås med gravida. - Esska

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s