Mammaledighethen

Den vanligaste frågan jag får av vänner och bekanta är ”hur går det egentligen att vara hemma?”. Inte så konstigt kanske då föräldraledigheten innebär en tillvaro som skiljer sig väldigt mycket från den jag hade innan jag blev gravid. Innan hade jag all tid i världen att lägga på det jag själv ville göra och behövde inte anpassa mig till någon annan än bara mig själv. Livet ser annorlunda ut nu men på ett bra sätt.

Somliga dagar har jag en hel del dötid och eftersom att jag inte har någon mammagrupp eller särskilt många vänner som är lediga på dagarna så får jag reda mig själv. Under graviditeten var jag rädd att jag skulle känna mig ensam och isolerad men det går faktiskt bra att vara hemma, främst eftersom att jag ju faktiskt inte är själv. Han må vara en liten skogaholmslimpa men alla de nya sakerna han lär sig gör det stimulerande och roligt att umgås med honom.

Han sover bra om nätterna och jag behöver endast gå upp en eller två gånger per natt för att byta blöja och slänga fram köttbananerna (somliga kroppsdelar blir förvånansvärt avlånga av graviditet och amning, men det är en historia som jag sparar till en annan gång) vilket innebär att jag känner mig pigg och utvilad nästan jämt. Dagarna tillsammans med honom är lugna och stillsamma men jag blir nästan aldrig uttråkad. Det är kul att ha hand om vår bebis, nästan jämt.

De flesta dagarna lägger jag energin på att baka, promenera eller städa, när lillen sover eller är nöjd med att sitta och titta på i babysittern. Ibland påbörjar jag för många projekt och blir frustrerad när jag blir avbruten. Då skäms jag och stannar upp en stund. Påminner mig själv om varför jag är hemma och att det definitivt inte är för att jag ska hinna med så mycket som möjligt utan för att ta hand om och umgås med mitt barn. Jag är priviligerad som bor i ett land där staten betalar för att jag ska kunna vara hemma med mitt barn.

20130124-230616.jpg

2 reaktioner på ”Mammaledighethen

  1. Iiih vad kul att du också kör igång lite blöggeh, har läst här nu och det verkar så himla LOVANDE!!!11

    Vi får se hur länge jag orkar hålla min blogg vid liv denna gång. Mål: föräldraledigheten ut. Ska bli roligt att se tillbaka på den sedan.

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s